Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Köln RheinEnergie Stadyumu




Proje Maketi
Proje Bilgileri: Proje: Von Gerkan, Marg & Partner (GMP) İnşaat Alanı: 40.000 m² Kapasite: 46.000 (üstü kapalı oturma) 9.000 (üstü kapalı ayakta durma) 1.850 (ofis oturma) 550 (localarda oturma ) İnşaat Süresi: Aralık 2001- Mart 2004 İnşaat Maliyeti: 120.000.000 € “IOC/IAKS Ödülleri 2005”in “Spor Sahaları ve Stadyumlar”ın değerlendirildiği A kategorisinde Bronz Madalya’yla ödüllendirilen ve Von Gerkan, Marg & Partner (GMP) ofisi tarafından FİFA 2006 için tasarlanan iki yeni stadyumdan biri olan Köln RheinEnergie Stadyumu, gerek yapım tekniği gerekse işlevi açısından rasyonelliğiyle ön plana çıkıyor. RheinEnergie Stadyumu, Köln’ün spor parkı olarak ayrılan bölgesinde 1923’den bu yana inşa edilen 3. stadyum olma özelliğini taşıyor. Stadyuma toplu taşıma duraklarından ana yaklaşım, daha önce aynı yerde yer alan Müngersdorfer Stadyumu’nun da girişini oluşturan, stadyumun kuzey tribünü tarafındaki yönlendirici giriş yapılarından sağlanıyor. Stadyumun giriş kapıları ve bilet gişeleri ise dikdörtgen planlı stadyumun köşelerinde yer alan ve gece maçları ve etkinliklerinde birer ikona dönüşen aydınlık kulelerinin altından veriliyor. Bu ışık kuleleri stadyumun uzak mesafelerden algılanmasını sağlıyor. Bu kuleler bir bakıma stadyumun içe ve dışa dönük sembolik kimliğini oluşturuyor. Kulelerin bir başka işlevi de askı kabloları yardımıyla çatı örtüsünü taşımak. Bu asma strüktürün, tribünlerin etap etap inşa edilmesine olanak vermesi bakımından pratiğe dönük bir işlevi de bulunuyor.
Kuzeyden stadyuma
yaklaşım
Işık kulesinden detay
Batı tribününde yer alan restoran
Çelik havalandırma bacaları
Stadyumun tümünde iki farklı kademeye bölünmüş olan tribünlerdeki düzenlemenin bir benzeri çatı düzenlemesinde de benimsenmiş. Opak olarak tasarlanan çatının dış çeperi trapez panellerle kaplıyken, iç çeperi, sahaya güneş ışığının sorunsuz olarak ulaşmasını sağlamak üzere şeffaf, ultraviyole ışınlarını geçiren özellikte polikarbonat panellerle kaplanmış. Tasarımda malzeme ve renk seçimi sınırlı tutulmuş. Çelikten inşa edilen çatı ve kulelerin strüktürü siyah mika boyasıyla boyanmış. Önüretimli elemanlarla inşa edilmiş olan betonarme tribünler ise kulelere asılı olan çelik çatıdan bağımsız olarak düzenlenmiş. Yüksek kalitedeki bu betonarme elemanlar yapıda çıplak olarak kullanılmış. Cepheleri cam giydirme olan ofis ve loca bölümlerinin çelik taşıyıcıları da yine siyaha boyanmış.
Kuzey tribün
En üst kademedeki
dolaşım alanı
Dolaşım alanlarındaki
servis mekanları
Locaların iç mekanı
Yarışma jürisi, RheinEnergie Stadyumu’nun ödüllendirilme gerekçesi olarak, “tasarımın net geometrisi ve uygulanma şeklinin yanı sıra, stadyuma karakteristik görünümünü veren ve uzaktan algılanabilen 60 metre yüksekliğindeki kuleleriyle Köln’ün kent silüetine eklenen yeni bir nirengi noktası olması”nı gösteriyor. (Sb Dergisi Mayıs 2005) Derleyen ve Fotoğraflar: Sena Özfiliz
Stadyuma toplu taşıma duraklarından yaklaşım
Maç sırasında stadyumun iç mekanı
Vaziyet Planı
1., 2. ve 4. düzey kat planları
Doğu-Batı Kesiti
Kuzey-Güney Kesiti
Batı Tribünü Görünüşü


http://www.yapi.com.tr/haberler/koln-rheinenergie-stadyumu_95338.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!