Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

2. Oturum: "Kentsel Yerleşimlerde Spor: İç Mekan Aktiviteleri için Altyapı"




Kongrenin son oturumunda, değişen ihtiyaçlar ve toplumsal beklentiler çerçevesinde ağırlıklı olarak salon sporlarının geçirdiği değişim üzerinde duruldu. "Gelecek Kuşaklar için Spor Tesisleri", Jörg Joppien Kongrenin son oturumundaki ilk konuşmacı, Almanya’dan mimar Jörg Joppien, “Gelecek Kuşaklar için Spor Tesisleri” başlıklı bir sunuş yaptı. Sporun değişen anlamı, dönüşen pratikleri üzerinde duran Joppien, yeni spor akımlarının zaman içinde ortaya çıktığını, bunun da “spor salonu” kavramını değiştirdiğini belirtti. Artık sporda “eğlence” faktörünün ön plana çıktığını, alışılageldik sporların kurallarının değiştiğini anlattı. Joppien, akademisyen olarak üniversitede verdiği derste öğrencilerin ürettikleri projelerden örnekler verdi.

Değişen spor ve sporda
eğlence kavramına yeni yorumlar
Yeni spor aktiviteleri
tasarımlarından örnekler
"Kadınlar ve Azınlıklar için Spor Tesisleri Tasarımı", Prof. Geraint John İkinci konuşmacı UIA’nın Spor ve Boş Zaman Aktiviteleri Programı direktörü ve aynı zamanda HOK Sport mimarlık ofisi baş danışmanı Prof. Geraint John idi. “Kadınlar ve Azınlıklar için Spor Tesisleri Tasarımı” başlıklı konuşmasında John, spor yapılarının iç mekanlarındaki düzenlemelerde, mahremlik, erişilebilirlik gibi kavramların mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurguladı ve spor tesislerinin tasarımında esneklik kavramının anahtar kelime olması gerektiğini söyledi. "Halka Açık Sporevleri", Torben Frolich Üçüncü konuşmacı, Danimarka’dan katılan Torben Frolich, “Halka Açık Sporevleri” üzerine bir sunuş yaptı. Danimarka’da uygulanan bu proje kapsamında, bir çok sporu bir arada barındıran, esnek kullanıma olanak sağlayan yeni bir “spor salonu” biçimi yarattıklarını anlatan Frolich, amaçlarının spor tesislerine klasik yaklaşımın ve bilinen standart uygulamaların yerine keşfe açık, hem mekansal olarak hem de içindeki aktivitelerle insanlarda daha fazla heyecan uyandıran spor yapıları yapmak olduğunu belirtti. Frolich, devlet tarafından yıllık 10 milyon Euro bütçe ayrılan proje kapsamında, inşa edilmiş 3 kapalı salonunun sunuşunu yaptı. (Projeyi, Danimarka Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan ve bağımsız bir uzman konsey olarak çalışan “Kültür ve Spor Tesisleri Kuruluşu” yürütmektedir. Ticari bir amaç taşımamaktadır.)
Danimarka’da inşa edilen “yeni tip
esnek spor salonları”na bir örnek.
Artık ihtiyaçlarının 3 -4 bin seyirci kapasiteli basketbol veya voleybol salonu olmadığını, daha çok yerel ihtiyaçlara odaklandıklarını kaydeden konuşmacı, bu bağlamda, hem ülke genelinde hem de daha yerel birimlerde ön çalışmalar yaptıklarını anlattı. Frolich, 1960’lardan günümüze spor anlayışının çok değiştiğini, sporun daha önceleri sadece çocukların ve gençlerin ilgi alanı iken zamanla daha çok orta ve ileri yaşlı insanların egzersiz yapar hale geldiğini söyledi. (Bu proje ile ilgili detaylar için tıklayınız ). Frolich’in sunuşu, yerleşmiş bir spor kültürü olan ülkelerdeki sporla ilgili yeni arayışlar ve yorumlar üzerine aydınlatıcı özellikteydi.
Proje kapsamında faaliyet gösteren salonlarda
gerçekleşen aktivitelere örnekler
"Basketbar: Utrecht Üniversitesi Kampüsü'nde Odak Noktası Olarak Spor", Kamiel Klaasse Dördüncü konuşmacı NL Mimarlık Ofisi’nden Mimar Kamiel Klaasse, ofislerinde yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi ve temel kaygılarının sporu kente entegre etmek olduğunu vurguladı. Ödüllü projeleri Basketbar üzerinde duran konuşmacı, Utrecht Üniversitesi Kampüsü’nde tasarladıkları projede basketbol sahası kavramını nasıl değiştirdiklerini anlattı. Yaptıkları çevre düzenlemeriyle yeni basketbol sahasını kampüste bir çekim noktasına dönüştüren ekip, kentsel nitelikli bir spor tesisi projelendirdiklerini, bu spor alanının kentsel bir logoya dönüştüğünü ekledi.
Utrecht Üniversitesi kampüsünde
bir çekim alanı: "Basketbar" projesi
Basketbar'ın iç mekanına yansıyan
oyun alanının şeffaf orta yuvarlağı
Fransa'nın 2008 Olimpiyat adaylığı için
tasarlanan "Olimpiyat Anıtı"
NL Architects tarafından tasarlanan
bir paten alanı
Yazan: Sertaç Erten Fotoğraflar: Sertaç Erten ve Sena Özfiliz


http://www.yapi.com.tr/haberler/2-oturum-kentsel-yerlesimlerde-spor-ic-mekan-aktiviteleri-icin-altyapi_95335.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!