Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Futbol Stadyumları: Uluslararası Mimarlık Alanındaki Trendler", Florian Schwarthoff




Oturumun ikinci konuşmacısı, Almanya 2006 hazırlıkları kapsamında Berlin Olimpiyat Stadyumu’nun yenilenmesi ve Frankfurt’taki Waldstadion’un tasarımını gerçekleştiren GMP (von Gerkan Marg and Partners) firmasından, kendisi de olimpiyat madalyalı eski bir atlet olan mimar Florian Schwarthoff’ oldu. Schwarthoff “Futbol Stadyumları: Uluslararası Mimari Trendler” başlıklı sunumunda gerek Almanya, gerekse başka ülkeler için tasarlamış oldukları stadyum projelerinden örnekler verdi. Projelerinde, “sadelik” ve “karakterliliği” tasarımlarındaki ana ilkeler olarak ifade eden Schwarthoff, stadyumların gelişimini tarihsel süreç içinde aktardığı konuşmasında stadyumların aynı zamanda sosyolojik bir mekan olduğunu vurguladı. Stadyumun pazarlanma potansiyelinin tasarımı etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirten Schwarthoff, kapasitenin buna göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Schwarthoff’un 2006 Dünya Kupası finalinin oynanacağı Berlin Olimpiyat stadyumu projesiyle ilgili verdiği bilgiler şöyle: - Stadyumun karakterini belirleyen cephe ve ana aksa dokunulmadı. - Tribünlerin üstü membran bir örtüyle tamamen örtüldü. - Yapılan eklemelerin tümü yeraltında veya stadyum çevresinde tasarlandı. VIP girişi yerin 15 metre altına alınarak mekanlar yapay ışıklandırmayla aydınlatıldı. - Çatı şekli Dünya Kupası için bir ikon yaratacağı düşünülerek planda at nalı şeklinde tasarlandı (orijinal tasarımdaki şehirle bağlantı aksının korunarak çatı şekliyle vurgulanılması hedefleniyor).

İkon olarak tasarlanan
Berlin Olimpiyat Stadyumu
çatı strüktürünün gece görünümü
2006 Dünya Kupası için yapılan
yenileme sonrası
Berlin Olimpiyat Stadyumu
Frankfurt Waldstadion
Yerleşim Planı
Schwarthoff’un değindiği ikinci Dünya Kupası stadyumu olan Frankfurt Waldstadion, istendiğinde açılıp katlanarak oyun sahasının üstünü örtebilen membran çatısıyla dikkat çekiyor. Çok fonksiyonlu olarak tasarlanan stadyumda yılda ortalama 29 spor aktivitesi planlanırken spor harici organizasyonların ise 250’yi bulduğu ifade edildi. İşletmesini ve sponsorluğunu Commerzbank’ın yaptığı Waldstadion ayrıca bir otel, bir kapalı salon ve Nike’ın Frankfurt şubesinin bulunduğu bir kompleksin bir bölümünü oluşturuyor.
Stadyumun membran çatısının
saha üstünü kaplayışı
Zaragoza Stadyumu projesi
Schwarthoff, GMP’nin devam etmekte olan diğer stadyum projelerinden de bahsetti. Bunlardan bazıları; rezidans gibi fonksiyonlarla entegre edilmiş çok fonksiyonlu bir yapı olan Zaragoza Stadyumu, Çin’in Foshan kentinin kentsel dönüşüm planının merkezinde yer alacak olan Foshan Stadyumu ve ofis, dinlenme ve spor amaçlı bütünleyici yapılarıyla kendisi küçük bir kente dönüşecek olan 60 bin kapasiteli Dubai Stadyumu da bulunuyor.
Çin'deki Foshan Stadyumu
Projesi
GMP tarafından Dubai'de
planlanan "Sport City"
Dubai Stadyumu Projesi'nden
cephe ve örtü detayı
Yazı ve Fotoğraflar: Sena Özfiliz


http://www.yapi.com.tr/haberler/futbol-stadyumlari-uluslararasi-mimarlik-alanindaki-trendler-florian-schwarthoff_95325.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!