Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Van Depremi Sonrası İnşaatta Kalite ve Yapı Güvenliği Tartışılıyor

Van'da meydana gelen deprem, on yıllardır gündemdeki önemini koruyan ve her fırsatta dile getirilen 'inşaatta kalite' ve 'yapı güvenliği' olgularını da yeniden tartışmaya açtı. Van'da yapısal anlamda alınması gereken önlemlere de dikkat çekilen açıklamalarda, depremsel risk taşıyan yapı stoğunun iyileştirilmesi için hiçbir adım atılmadığı

yapi.com.tr / AA
Van Depremi Sonrası İnşaatta Kalite ve Yapı Güvenliği Tartışılıyor

br >


Mehmet Soğancı: TMMOB, bütün üyelerini örgütümüz aracılığı ile Van halkı ile dayanışmaya çağırıyor

Van’da gerçekleşen 7.2 büyüklüğündeki deprem ile ilgili olarak TMMOB ve TMMOB’a bağlı meslek odaları da konuyla ilgili basın açıklamalarında bulundular. TMMOB adına yazılı bir açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, depremde hayatını kaybeden tüm insanlarımızın ailelerine, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileyerek dayanışma çağrısında bulundu.

Söz konusu basın açıklamasında; deprem sonrası görüntülerin, TMMOB’un her fırsatta ifade ettiği yapı denetim sistemi, imar yasaları, kent ve yerel yönetimlerle ilgili mevzuattaki eksiklikleri, yanlışlıkları bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Soğancı "Kimse bize yaşananların 'takdiri ilahi' olduğunu söylemesin. Deprem bir doğa olayı ama yaşanan bizim ülkemizde maalesef bir afet. Bu da insana değer vermeyen politikaların bir sonucu" ifadesine yer verdi.

Deprem bölgesindeki insanlarla öncelikle dayanışma için ve ayrıca incelemelerde bulunmak üzere TMMOB Başkanı, TMMOB Yönetim Kurulu, Oda Başkanları ve uzman hocalardan oluşan 30 kişilik bir heyetle Van’da olduklarını aktaran Soğancı, TMMOB’un Van halkıyla dayanışma için yapacağı çalışmaların Van İl Koordinasyon Kurulu ve TMMOB Genel Sekreterliği üzerinden yürütüleceğini vurguladı.

Her türlü yardımı Şube ve Oda merkezlerine ulaştırılabileceğini ifade eden Soğancı, Bölgede gerekli olan ihtiyaçların Van İl Koordinasyon Kurulundan öğrenilebileceğini iletti.

İletişim için

TMMOB Genel Sekreterliği
0312 418 12 75
0533 747 98 96
0533 747 98 97

Van İKK Sekreteri Şemsettin Bakır
0532 232 40 97

Ziraat Müh.Odası Van Şube Başkanı Necip Altunli
0505 776 69 95

TMMOB Mimarlar Odası: Van’da yaşanan deprem, toplumumuz için 'güvenli yaşam alanları'  olmadığını bir kez daha açıkça göstermiştir

TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi de Van Depremi ile ilgili yazılı bir basın açıklamasında bulundu. 1999 Büyük Marmara depreminin toplum üzerinde yarattığı travma henüz atlatılmadan, Türkiye’nin yine, yeni bir depremle derinden sarsıldığına dikkat çeken Mimarlar Odası, "Bizler; ülkemizde yaşanan önceki depremlerin yıkımının arasından, kamu yönetiminin ciddi zihniyet ve yapısal bir dönüşüm geçireceğini ümit etmiştik. Ancak, yaşadığımız Van depremi sonrasında da gördük ki, kamu yönetimi deprem olgusunu bir bütünsellik içerisinde ele alarak, kentlerimizin afetlere hazırlanması ve ortaya çıkabilecek zararların en aza indirilebilmesi için yeni yöntemler geliştirememiştir" ifadesine yer verdi.

Mimarlar Odası bu kapsamda; karar süreçlerinde bilimin rehberliğinde kamu ve toplum yararının esas alınması ve toplum katılımının şart olması, çok otoriteli planlama süreçlerine son verilmesi, kentsel dönüşüm adı altında yeni yağma uygulamaları yerine, afetlere karşı kentlerin hazırlanmasının sağlanması, yapılaşma ile ilgili mevzuatımızın, bir bütünsellik içerisinde yeniden ele alınması, ivedi gereksinim olan yaşam çevrelerimizin sağlıklı ve güvenli hale getirilmesi, yapı stokunun iyileştirilmesi, kamu yönetiminin afet olgusunu bütünsel olarak görmesi ve bu doğrultuda ele alması, yapı denetim sisteminin, kamusal bir hizmet olarak ele alınması ve her tür ticari kaygıdan uzak yeniden örgütlenmesi, yaşam alanlarının pazarlanacak bir meta olarak görülmemesi, afetlere yönelik planlama süreçlerinin, yoksulluğun ve eşitsizliğin azaltılması hedefi ile ele alınması, sağlıksız ve güvensiz yerleşmelerde yaşamanın kader olmaması gerektiğini vurguladı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası: Deprem kendini yine acı bir şekilde hatırlatıyor

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan basın açıklamasında ise son iki yıl içerisinde Simav, Tekirdağ ve Elazığ gibi kentlerde gündelik hayatı sekteye uğratan depremler yaşandığına dikkat çekti ve fakat Van’da gerçekleşen depremin bilançosunun çok daha ağır olduğu belirti.

Türkiye’nin mevcut yapı stokunun deprem yönetmeliğine uygun olmadığını, yapı envanterinin çıkarılarak gereken önlemlerin acilen alınması gerektiğini bu yıl 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde “TMMOB Depreme Duyarlılık” yürüyüşünde bir kez daha hatırlatmış olduklarını aktaran İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, "Bizler görüş ve önerilerimiz dikkate alınmasa da üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz. TMMOB başkanı, bağlı odaların temsilcileri, İnşaat Mühendisleri Odamız yönetim kurulu üyeleri ve akademisyenlerden oluşan bir heyetle deprem bölgesinde olacağız. Gereken incelemeleri yapıp, kamuoyunu bilgilendireceğiz" dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/van-depremi-sonrasi-insaatta-kalite-ve-yapi-guvenligi-tartisiliyor_89526.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!