Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Van Depremi Sonrası İnşaatta Kalite ve Yapı Güvenliği Tartışılıyor

Van'da meydana gelen deprem, on yıllardır gündemdeki önemini koruyan ve her fırsatta dile getirilen 'inşaatta kalite' ve 'yapı güvenliği' olgularını da yeniden tartışmaya açtı. Van'da yapısal anlamda alınması gereken önlemlere de dikkat çekilen açıklamalarda, depremsel risk taşıyan yapı stoğunun iyileştirilmesi için hiçbir adım atılmadığı

yapi.com.tr / AA
Van Depremi Sonrası İnşaatta Kalite ve Yapı Güvenliği Tartışılıyor

BR>    
GYODER'den de kat mülkiyeti vurgusu
    
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya da 1999 yılı öncesinde deprem yönetmeliğine uygun binaların yapılmadığını söyledi. Türkiye'deki binaların yapının durumuna göre ortalama 30 ile 50 yıl ömrü bulunduğunu ifade eden Gökkaya, bir an önce Türkiye'de sağlıksız binaların envanterinin çıkartılması gerektiğini kaydetti. Türkiye'de mevcut konut stokunun yüzde 45'inin ömrünü tamamladığını, Türkiye'deki yapı stokunun yüzde 45'inin yenilenmesi gerektiğini ifade eden Gökkaya, 1999 öncesi üretilen binaların bir an önce yenilenmesi gerektiğini kaydetti.
    
Gökkaya, ''Kentsel dönüşüm kanununu sağlıklı şekilde çıkarmak gerekiyor. Onun dışında kat mülkiyeti kanununu bir an önce değiştirmek lazım. Örneğin 10 dairelik bir binada bir kişi itiraz ederse o binayı yıkamıyorsunuz. Bu oy birliğine değil de oy çokluğuna çevrilebilir. Binada oturanların üçte ikisinin 'evet' demesiyle bina yıkılabilir'' dedi.
    
İmar transferinin de çok önemli olduğuna işaret eden Gökkaya, insanların imar haklarını başka bölgelere transfer edebilmesi ve imar haklarının menkulleştirilmesinin de ciddi anlamda bir sermaye oluşumu için önemli olduğunu vurguladı.
    
Van'daki depremde binaların çoğunluğunda sigorta olmadığını gördüklerini söyleyen Gökkaya, ''Yapı denetim firmalarını daha farklı fonksiyonel ve sorumluluk içinde bir yapıya dönüştürmek lazım. Sigortalı olmayan binalara ruhsat veya yapı kullanım izni verilmemesi lazım. Artık devletin yaptırımını hissetmemiz lazım'' diye konuştu.

Türk Yapısal Çelik Derneği: Van’ı deprem değil, çarpık yapılaşma vurdu

Türkiye’yi yasa boğan Van Depremi’nin bir kez daha ‘insanları deprem değil, kötü yapılaşma öldürür’ gerçeğini gözler önüne serdiğini söyleyen Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, “Şimdi ülke olarak birlikte yaşayacağımız depremlere dayanıklı yapılar konusunda bilinçlenme ve önlem alma zamanı” dedi. Çelik yapı üreticileri olarak doğru projelendirilen ve doğru yapılan hiçbir yapının depremde yıkılmayacağına inandıklarını belirten Prof. Yardımcı, “Bundan sonra depremle yerle bir olan Van ve ilçeleri yeniden imar edilirken Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği göz önünde tutulmalı. İnşaat faaliyetlerinin zorlaştığı her türlü mevsim şartlarında süratli yapım ve kurulum olanağı sağlayan depreme dayanıklı çelik yapılara gereken önem verilmeli. Önümüz kış, depremzedelerin biran önce günlük hayatlarına dönebilmeleri, başlarını sokacak bir evle mümkün. Bu nedenle gevşek zeminde dahi yaşamaya imkan sunan çelik yapıların bu avantajlarından Van’da da yararlanılmalı tercih edilmeli” diye konuştu.

‘Göreve hazırız’

Çelik yapı sektörü ve TUCSA olarak kendilerine bir görev verilmesi durumunda olanaklar ölçüsünde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade eden Nesrin Yardımcı, “Depremin hemen ardından Yönetim Kurulumuz tüm üyelerle birlikte alınabilecek önlemleri değerlendirmeye başlamıştır. Gerektiği durumda bölgeye iş makinalarının sevk edilmesi, konteyner tipi ofis, sağlık merkezi veya konut temininin sağlanması, okul v.b. kamu binası olarak kullanılabilecek hafif çelik yapı ve çelik taşıyıcı sistemli yapı inşaa edilmesi, çelik yapılarda kullanılabilecek malzeme desteği verilmesi, danışmanlık ve proje desteği sağlanması için olanakların değerlendirilmesine başlanmıştır açıklamasında bulundu.

‘Depremden önce önlem alınmalı’

Aslında bu tür önlemlerin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) da belirttiği gibi depremden önce alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yardımcı, şöyle devam etti:

“Depreme karşı önlemlerin depremden önce alınması gerekir. Bu düşünceden hareketle, Türk Yapısal Çelik Derneği olarak bir 'Afete Dayanıklı Çelik Yapılar' Kamu Araştırma Geliştirme (KAMAG) projesi ile 'Çok Amaçlı Afet Hazırlık Yapıları' konulu bir inovasyon projesini bu yıl içinde AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı’na sunduk. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, depreme karşı güçlendirme finansman modeli üzerinde de ön çalışmalarımız başlamıştır.” 

Son olarak depremde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı dileyen TUCSA Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, “Teknolojinin bu kadar geliştiği çağımızda artık kötü yapılaşmadan dolayı can kayıplarının olmamasını temenni ediyoruz. Deprem olmadan yaptığımız uyarıları deprem sonrası da yapıyoruz.  Ancak bir mesafe alamıyoruz. Türk Yapısal Çelik Derneği olarak bu konuda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye kararlıyız” dedi.

İMSAD: Van'daki orta ve az hasarlı binalar güçlendirilmeli

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, Van'daki depremin ardından bölgedeki ağır hasarlı yapıların yıkılmasından sonra orta ve az hasarlı binaların incelenerek güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye'de kaliteli, dünya çapında rekabetçi bir inşaat malzemesi sanayisi, yine dünya sıralamasında olan bir müteahhitlik ve gelişen bir müşavirlik becerisi olmasına karşın depremlerde yapılar nedeniyle can kaybı yaşanmasından büyük üzüntü duyduklarını belirten Bilmaç, bölgedeki ağır hasarlı yapıların yıkılmasından sonra orta ve az hasarlı binaların incelenerek güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Güçlendirmenin, konunun uzmanlarınca afet yönetmeliğinde yer alan esaslara göre yapılmasının önemine dikkati çeken Bilmaç, ''Türk inşaat sanayisi olarak güçlendirme ve depreme dayanıklı binalar üretmekte hiçbir eksiğimiz yok, fazlamız var'' dedi.
    
İMSAD Yapı Güvenliği ve Deprem Komitesi Başkanı M. Galip Sayıl ise yaşanan depremler ve can kayıpları nedeniyle bu konuda yürüttükleri çalışmaların öneminin her geçen gün arttığını belirtti. Mevcut yapılarda bir plan dahilinde, yeni yapılarda ise doğru malzeme seçimi, nitelikli projelendirme, kaliteli imalat ve yerinde denetimle birlikte standartların eksiksiz ve tam uygulanmasının önemini vurgulayan Sayıl, bu konuda bir dizi çalışma yürüttüklerini, bu çalışmalarda Başbakanlık Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı Deprem Daire Başkanlığı, Türk Deprem Vakfı ve Yapı Denetim Kuruluşları Birliği ile işbirliği içinde olduklarını kaydetti.

TİM-FED: 1999 depreminin üzerinden 12 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen, ne yazık ki ciddi bir önlem düzenlemesine gidilmedi

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİM-FED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, 17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 12 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın ciddi bir önlem alınmadığını belirterek, Türkiye'deki riskli yapı stoklarının orta şiddetteki bir depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öne sürdü. Tellioğlu, Van'da dün meydana gelen deprem nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, depremin sonuçlarını yine üzülerek gördüklerini ifade ederek, ekranlara görüntüleri yansıyan yapıların Marmara depreminden ders alınmadan inşa edildiğini dile getirdi.
    
''17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 12 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen ciddi bir önlem düzenlemesine gidilmediğini'' belirten Tellioğlu, ''Hala ülkemizdeki riskli yapı stokları, orta şiddetteki bir depremde yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyadır'' değerlendirmesinde bulundu. Deprem şartlarına uygun hizmet verecek en hızlı ve lojistik imkanlı merkezler ve yaşam alanları oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Tellioğlu, çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

''Müteahhitlik mesleğini disiplin altına almak, Şehircilik ve Çevre Bakanlığı kontrolünde T.C kimlik numarası üzerinden müteahhitler bilgi bankası oluşturmak, müteahhitlerin yaptığı işlerin sicil kaydının ülkemizdeki bütün belediyelerin ticaret odalarının, ilgili birimlerinin ihtiyaç duyduğunda istediği müteahhit ile ilgili bütün bilgileri çok net ve şeffaf bir şekilde görebilecek sistemini oluşturmak, müteahhidin ayıplı imalat yaptığı durumlarda meslekten men edecek, her müteahhidin yeni bir iş yapma durumunda önceki işinin iş teslim tutanağının yazılmadığı taktirde ülkemizin hiçbir yerinde iş yapmasına izin verilmeyeceği ve yasaklanacağı sistemin kurulması sağlanmalıdır.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
ETİKETLER: kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/van-depremi-sonrasi-insaatta-kalite-ve-yapi-guvenligi-tartisiliyor_89526.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!