Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kazdağı’nda Feldspat Görünümlü Altın Madeninde Bilirkişi Keşfi Yapılıyor

Cengiz Holding’in Bayramiç’te feldspat adı altında altın işletmeciliği yapılacağı öne sürülen maden için bilirkişi keşfi yapılıyor.

yapi.com.tr
Kazdağı’nda Feldspat Görünümlü Altın Madeninde Bilirkişi Keşfi Yapılıyor (Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel)

Cengiz Holding’in Kaz Dağı’nda, Bayramiç Yanıklar köyü yakınlarında işletmek istediği feldspat madenciliğine karşı yöre halkının ve kurumların açtığı davada bugün bilirkişi keşfi yapılacak. Davacı kurum ve yurttaşların feldspat adı altında altın işletmeciliği yapılacağını ileri sürdükleri madencilik girişiminin yörede çevre, sağlık, su varlıkları ve tarım alanları üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağı belirtiliyor.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; bugünkü Yanıklar feldspat madeni projesinin bilirkişi keşfine çağrı yapan Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin hazırladığı bilgi notuna göre proje toplamda 605,32 hektarlık bir ruhsat alanına sahip. Ancak şirket projede bu ruhsat alanının sadece 6, 05 hektarını ÇED alanı olarak veriyor. Şirketin neden ÇDE alanını küçük gösterdiği ile ilgili iddialar aslında ülkedeki diğer madencilik faaliyetleri için de geçerli; “Hem ÇED sürecinden muaf olmak (ki ÇED Gerekli Değildir kararı aldı) hem de alana girdikten sonra kapasite artışı ile birlikte ruhsat alanının gerçek boyutlarına göre maden alanını genişletmek”. Yılda 10 bin ton cevher üretilecek ve 3.500 ton pasa çıkacak olan projenin ömrü ise 10 yıl olarak öngörülüyor.

Çanakkale İl Merkezine 41 km, Bayramiç İlçe Merkezine 16 km uzaklıkta olan proje Yanıklar Köyü’ne 600 metre, en yakın konuta ise sadece 360 metre uzaklıkta bulunmakta. Yani köyün içinde madencilik yapılacak! Ormanlık alanda yapılmak istenen madencilik faaliyeti ile ilgili Orman Bölge Müdürlüğü görüşünde; “6,16 ha olarak belirlenen ÇED alanı dahilinden 2 kapalı verimli orman alanı çıkartılarak 6,05 ha’a küçültülmüştür.” deniliyor. Bu cümleler bölgede verimli ormanların olduğunun itirafı olarak değerlendiriliyor.

Kümülatif etkiyi gizlemek isteyen şirket kendi projesini bile yok saymış!
ÇED alanı Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında Orman ve Tarım alanı olarak geçiyor. Bölgedeki su varlıklarından Akıncı Deresi proje alanına 900 metre, Genen Çayı 1.500 metre, Yanıklar Göleti 1.300 metre. Hacıbekirler Göleti: 2.200 metre uzaklıkta. Proje tanıtım dosyasında “ÇED alanı etrafında mevcut durumda faaliyette olan ve/veya öngörülebilir gelecekte faaliyete geçebilecek benzer ve/veya farklı sektör yatırımları bulunmamaktadır.” sözleriyle bölgedeki diğer projeler yok sayılmış. Şirket, 2 km. yakındaki kendi Halilağa Bakır Madeni projesini bile yok saymış. Ayrıca TV Tower, Koza’nın, TÜMAD’ın projelerinden hiç söz edilmeyerek kümülatif etki görmezden gelinmiş durumda.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kazdaginda-feldspat-gorunumlu-altin-madeninde-bilirkisi-kesfi-yapiliyor_206011.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!