Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Fırat’a Yeni Altın Madeni Tehdidi

Koza Altın İşletmeleri’nin Ağrı Diyadin’deki altın madeni projesi için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Dr. Eşref Atabey, madenin Fırat’ın geçtiği tüm su havzasını kirleteceği uyarısında bulundu.

yapi.com.tr
Fırat’a Yeni Altın Madeni Tehdidi (Fotoğraf: Eşref Atabey)

Erzincan İliç’teki Çöpler altın madeninde yaşanan felaketin yankıları henüz dinmeden Fırat Havzasına yeni bir altın madeni açılması süreci devam ediyor. Son yıllarda Türkiye’nin hemen her bölgesindeki altın madenciliği projelerinde adeta her taşın altından çıkan Koza Altın İşletmeleri’nin Ağrı Diyadin’deki altın madeni projesi için ÇED Gerekli değildir kararı verildi.

Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; bölgeye giderek altın madeninin çevre sağlık etkilerini değerlendiren Tıbbi Jeoloji uzmanı Jeoloji Yüksek mühendisi Dr. Eşref Atabey, “Murat Nehri kaynağında kurulacak işletmenin vereceği kirlilik, sınır aşan bir nehir ve Türkiye dışındaki geçtiği ülkeleri de ilgilendiren bir uluslararası su havzası olma özelliğiyle tüm Fırat Su Havzasını etkileyecek.” dedi.

Bölgede yaptığı jeolojik incelemeler sonrası Mollakara köyü içindeki kayaç türüne bakarak, ileride şirketin kapasite artırımına gitmesi durumunda köyün kaldırılma ihtimali olduğunu söyle ve projenin ömrü ile ilgili çelişkili veriler olduğunu aktaran Atabey, “Projenin işletme ömrü 4 yıl planlanmasına karşın, arazinin hazırlanması, inşaat, işletme, kapatma ve rehabilitasyon faaliyetleri ile bu sürenin 8 yıl olacağı belirtiliyor. Proje toplam ömrünün 8 yıl olacağı belirtilmesine karşın işletme ruhsatı süresinin 20 yıl olduğu görülüyor.” dedi.

Projenin geniş bir alanı kapsadığını belirten Atabey, DSİ’nin “Murat Nehri’nin ÇED sınırları dışında kalacak şekilde ÇED sınırlarının revize edilmesi gerektiği” görüşünün ardından 2022 yılındaki ÇED alanının daraltıldığını ancak önceki sınırda Murat Nehri yatağında olan ÇED alanının DSİ görüşü üzerine 55 metre geriye çekildiğini dile getirdi. Atabey, “ÇED sınırının bu mesafeye çekilmesi, madenin Murat Nehri’ni kirletmeyeceği anlamına gelmiyor.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/firata-yeni-altin-madeni-tehdidi_206223.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!