Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Eskişehir’de Maden Protestosu

Eti Bakır AŞ’nin Tepebaşı ilçesinde hayata geçirmek istediği altın ve gümüş madeni projesinin ÇED süreci kapsamında yapılmak istenen halkın katılım toplantısına yurttaşların protestosu damga vurdu.

yapi.com.tr
Eskişehir’de Maden Protestosu (Fotoğraf: BirGün)

Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır AŞ’nin Eskişehir Tepebaşı ilçesi Atalan Mahallesi ve Mihalgazi ilçesi Alpagut mahallesi mevkiinde hayata geçirmek istediği altın ve gümüş madeni projesine tepkiler büyüyor. Dün çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen halkın katılım toplantısına yurttaşların protestosu damga vurdu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Çelik ile tarım arazilerini, yaşam alanlarını korumaya çalışan yurttaşlar arasında gerginlik yaşandı.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; şirketin savunuculuğunu yapan Çelik, “Provokatif eylemlere, galeyana gelmeyelim” dedi.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, madenin açılmak istendiği 716 futbol sahası büyüklüğündeki alanda başta narenciye olmak üzere birçok ürün yetişiyor. Endemik bitki türlerinin bulunduğu Sakarya Vadisi ayrıca 128 kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.

Köy halkı, meslek odaları, çevre dernekleri ve bazı siyasi partiler ülkenin önemli tarım merkezlerinden olan bölgeye maden kurdurmamak için ÇED toplantısına katıldı. Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve şirket yetkililerin katıldığı toplantı protestolara sahne oldu. İl müdürünün madene karşı olanlara söz vermemesi tepkilere yol açtı. Söz verilmeyen bölge halkı, şirketin maden güzellemesi sözlerini sloganlarla kesti.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, madenin yapılmak istendiği Sakarya Vadisi’nde ülkedeki naranciye üretiminin yüzde 20’sinin yapıldığını belirtti. Yurtman, “Madenin açılması ve siyanür kullanılmasıyla birlikte bölgede tarım, hayvancılık, arıcılık yok olacak. Zeytincilik de bölgede her geçen gün gelişiyor, o da bitecek. Bölge halkı, Eskişehirliler projeyi istemiyor.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/eskisehirde-maden-protestosu_205869.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!