Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

1,8 Milyar İnsan Temiz Sudan Yoksun

4 Milyar Kişi Yılda En Az...

‘Şişelenmiş Suyu Kutlamıyoruz’

Sultanbeyli Tapuya Kondu

Topbaş Yanıtladı: İstanbul'un...

İstanbul Her Zaman Susuzluk...

İstanbul'a Yeni Kentsel Dönüşüm...

İstanbul'un Susuzluğuna Karşı...

Susuzluğa Karşı "Dip Suyu" Planı!

Su Savaşında Danıştay Köylüyü...

Trabzon'da Köylülerin Su İsyanı

Yalova'da Su Kesintileri Başlayacak

Su Kirliliği Mide Bulandırıyor

3. Havalimanı 70 Göleti Bitirdi

Kuraklığın En Büyük Nedeni...

10 Yılın En Kurak İstanbul’u!

Kuraklığa Karşı 'Karbonhidratlı Ağaç'

Yıkılacak Binalarda Aç, Susuz Yaşıyorlar

Kuraklık Göç Ettirdi

Kuraklık Nedeniyle Bu Hale Geldi

Susuzluğa Karşı Kampanya Başlattı!

İstanbullu Susuz Kalmayacak

Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı...

İstanbullu Kuraklığın Çaresini...

Eroğlu: 'İstanbul'da Kuraklığı...

Kuraklık HES’leri Vurunca...

Kuraklık Nedeniyle Kuş Türleri Arttı!

Hafik Gölü'ne 'Taşıma Suyu'yla...

Su Park Kuraklığa Yenildi

Ormanlarını Tahrip Ettiler,...

İklim Değişikliği Sel ve Kuraklığı...

'Kuraklıkta Son Evreye Yaklaştık'

"Kuraklık Kalıcı, Önlem Şart"

Kuraklığa Karşı Seferberlik Önerisi

Susuzluk Van Gölü'nü de Etkiledi

İstanbul 10 Yılın Susuzluk...

Susuzluğa Karşı Maliyetsiz...

Bakan'dan "Susuzluk" Açıklaması

İstanbul 110 Gün Sonra Susuz Kalacak!

İstanbul'un Susuzluğuna "Baraj"lı Çözüm!

İstanbul'u 2 Yıl İçersinde...

Taş Ocakları Köylüyü Susuz Bıraktı!

Susuz Kalan Köylüler Valiliği Bastı

İstanbul'daki Susuzluğun Nedeni Aşırı Yapılaşma!

İstanbul barajlarındaki su seviyesi 2005 yılından beri ilk kez yüzde 20'nin altına düştü. Toplam 172 milyon 643 metreküp suyun bulunduğu İstanbul barajları, İstanbul'a en fazla 60 gün su verebilecek.

yapi.com.tr
İstanbul'daki Susuzluğun Nedeni Aşırı Yapılaşma!

İSKİ’nin verilerine göre 2005 yılından bu yana dün ilk kez İstanbul barajlarındaki su seviyesi yüzde 20′nin altına indi. Yüzde 19.87 seviyesine gerileyen İstanbul barajlarında toplam 172 milyon 643 metreküp su bulunuyor. Günlük 3 milyon metreküpe yakın suyun tüketildiği İstanbul’un, sadece 60 günlük suyu kaldı.

Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, barajlarda bulunan suyun dörtte birinin buharlaştığını söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu, ‘barajların su havzalarına şehirler inşa ediliyor. Artık yağan yağmurlardan faydalanamıyoruz. Ömerli barajının havzasında koskocaman Sultanbeyli şehri var. Yağan yağmurun büyük kısmı şehrin kanalizasyon sistemiyle denize dökülüyor. Aşırı nüfus yoğunluğundan dolayı sudaki arz talep dengesi bozuldu. Ayrıca barajlardaki suyun dörtte biri buharlaşıyor. Acilen su planlaması yapılmalı’ diyor.

‘Susuzluğun nedeni aşırı yapılaşma’

‘’İstanbul’da sürekli yağmur yağmasına rağmen barajlarda su toplanamıyor. Bunun en büyük nedeni ise aşırı yapılaşmadır. Baraj havzalarındaki yapılaşmalar barajların su toplamasını engelliyor. Örneğin Ömerli barajının su havzasında Sultanbeyli şehri kuruldu. Elmalı barajı, çevresindeki yapılaşmadan dolayı devre dışı kaldı. Durum böyle olunca yağmur suyu evlerin çatısından kanalizasyona, oradan da denize dökülüyor. Eğer bu yapılaşmalar olmasaydı su havzalarına düşen yağmur suyu barajları doldurabilecekti. İstanbul suyunu tehdit eden başka bir yapılaşma ise Kanal İstanbul projesidir. Kanal İstanbul projesi hayata geçerse Sazlıdere barajının havzası yok olacak. Dolayısıyla yapılaşmaya dikkat etmek lazım. İstanbul’un aşırı nüfus yoğunluğundan dolayı suyun arz talep dengesi bozuldu. İstanbul’da normalin üç katı yağmur yağsa bile yine de su kıtlığı yaşanacak.’’

‘Dışardan su getirmek sorunu çözmez’

‘’İstanbul barajlarında bulunan su miktarının azalmaması için İstanbul barajlarına sürekli Melen’den su pompalanıyor. Yakında İstanbul barajlarına aktarılan su miktarı iki katına çıkarılacak. Ancak bunun da yeteceğini zannetmiyorum. New York, Los Angeles gibi şehirlerde su sıkıntısı yaşanmaması için her yıl kuraklıkla mücadele planları yapılıyor. Bir bölgede su sıkıntısı yaşandığında öncelikle o bölgedeki özel havuzların ve göletlerin suyu kesiliyor. Ancak bu tarz planlamalar biz de yapılmıyor. Örneğin rezidansların içine havuzlar, kanallar ve boğazlar yapılıyor. Ancak su sıkıntısı yaşansa bile bu havuzlara su verilmeye devam ediliyor. İstanbul’un suyu israf ediliyor. Yol kenarlarında bulunan çimler her gün sulanıyor. Bu çimler aşırı su tüketiyor. Bu çimlerin yapılmasına itiraz ediyoruz. Ancak yetkililer çimlerin çok az su harcadığını öne sürüyor. Biz aşırı su isteyen çimler yerine sulama ihtiyacı olmayan doğal bitki örtüsünün korunmasını istiyoruz.’’

‘İstanbul suyunun yüzde 22’si buharlaşıyor’

‘’İstanbul barajlarında bulunan suyun yüzde 22’si buharlaşıyor. Bir takım önlemler alınarak bu buharlaşma oranı yüzde 10’a kadar indirilebilir. Başta Büyükçekmece olmak üzere bazı barajlar geniş yüzey alanlarına sahip sığ barajlardır. Bu durum buharlaşmayı önemli ölçüde artırıyor. İstanbul’da buharlaşma gözlemleri 1993’ten itibaren nisan-Ekim ayları arasında yapılıyor. Nisan-Ekim aylarını kapsayan dönemde İstanbul barajlarına gelen toplam suyun ortalama olarak yüzde 22’si buharlaşıyor. Aslında tüm yıl boyunca barajlardaki buharlaşma ölçüldüğünde barajlarda bulunan suyun dörtte birinin buharlaştığı görülebilir. Barajlardaki buharlaşmanın azaltılması için bir takım önlemler alınabilir. Örneğin öncelikle yüzeydeki daha sıcak olan su, alt tabakalardaki daha soğuk suyla değiştirilebilir. Sığ göllerde beyaza boyanmış, hafif, suda çözünmeyen ve zehirli olmayan herhangi bir madde ile suyun yüzeyi yüzen cisimlerle kaplanabilir. Su yüzeyindeki buharlaşmayı artıran rüzgarı engellemek için baraj çevresine rüzgar kırıcıları yerleştirilebilir.

‘Susuz kalmamak için ne yapılmalı?’

‘’İstanbul’un su sorunun çözülmesi için, Change.org üzerinden ‘susuzluk bizi bekliyor, İBB önlem al’ adlı bir kampanya başlattık. O kampanyada İstanbul’un su sorunun çözülmesi için yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladık:

1- Mevcut suyu daha iyi korumak ve yönetebilmek için hazırlanması gereken ‘İstanbul Kuraklıkla Mücadele Planı’ kapsamında suyumuzu kimlerin kullandığını belirlemeli. Şehirdeki tüm su tüketimi, zayiat ve kaçakları ayrıntılı bir şekilde ortaya konmalı.

2- Uzmanlarla birlikte su tüketiminde önemli payı olan sektör temsilcilerini, vatandaşı ve STK’ları toplayıp, kamu yararını gerektiren acil önlemler saptanmalı. Kuraklığın ilerlemesi durumunda ‘halkın can suyu’nu garantilemek için sırasıyla suyu kesilecek olan sektör ve kullanımları belirlemek lazım.

3- Su kayıplarını azaltacak, su hasadını artıracak önlemleri ve teşvikleri hemen uygulamaya koymak lazım.

4- 2007 yılında TEMA Vakfı ile ortak yapılan ‘suyunu boşa harcama’ kampanyasını tekrar yapılmalı. O sene İstanbul’da yüzde 10’u aşan su tasarrufu yapıldı.

5 İstanbul’a başka şehirlerden su getirmek yerine, su şebekelerindeki kaçakları gidermek ve su havzalarını korumak için yatırım yapılmalı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbuldaki-susuzlugun-nedeni-asiri-yapilasma_122922.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!