Kuraklığa Karşı Kampanya
Kuraklık Kapıda!
Türkiye Su Fakiri Olacak
Kuraklıkla İlgili 'Herkesin Bildiği' Sır
İlk Kez Tamamen Kurudu
Kuraklık Karadeniz Bölgesi'ni de Vurdu
Kuraklıktan 4 Bin Ağaç Kurumak Üzere
Kuraklık Doğudaki Barajları da Vurdu
Çölleşmeyi Tersine Çevirmek Mümkün
"Takdiri İlahi Değil, Takdiri İdare!"
'Kuraklık için Kriz Yönetimi...
İstanbul'daki Susuzluğun Nedeni...
Kuraklığın En Büyük Nedeni...
Su Tasarrufu Yapmanın Yolları!
10 Yılın En Kurak İstanbul’u!
Kuraklığa Karşı 'Karbonhidratlı Ağaç'
Kuraklık Göç Ettirdi
Kuraklık Nedeniyle Bu Hale Geldi
Her Yıl 12 Milyon Hektar Çölleşiyor
Gölü Kurutan Köylüler Pişman Oldu!
İstanbullu Kuraklığın Çaresini...
Eroğlu: 'İstanbul'da Kuraklığı...
'Kuraklıkta Son Evreye Yaklaştık'
"Kuraklık Kalıcı, Önlem Şart"
Sanayide Kuraklık Alarmı
Kuraklık Elektrik Fiyatını Artırabilir
İşte Türkiye'nin Kuraklık Haritası
Altı İl için Kuraklık Uyarısı
Kuraklık Kapıda, Su Tasarrufu Şart
Kuraklıkta Plan Var, Eylem Yok!
Hafik Gölü'ne 'Taşıma Suyu'yla Kuraklık Önlemi
Türkiye'nin uluslararası öneme sahip 135 sulak alanından biri olan ve bu sene kuraklığın etkisiyle su seviyesi önceki yıllara göre düşen Hafik Gölü'ne, 3 kilometre ilerideki kaynaktan boru hattıyla su getirilmesi planlanıyor.
Hafik ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve çok sayıda yabani kuşun yaşadığı göle, 3 kilometre ilerideki Koru mevkisinden boru hattıyla su getirilmesi için Hafik Kaymakamlığı öncülüğünde araştırma çalışması yürütülüyor. Kuraklık nedeniyle suyun kıyıdan yaklaşık 8 metre çekildiği gölde, balıkların ve kuşların yaz döneminde sıkıntı yaşamamasını amaçlayan kaymakamlık, bu çalışmayı hayata geçirerek gölün su seviyesini artırmayı planlıyor. Bu çalışmayla, kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin uğrak yeri olan Hafik Gölü'nün kuraklıktan etkilenmemesi amaçlanıyor.
''Suyumuzu getirirsek, balık ölümlerini azaltmış olacağız'' Hafik Kaymakamı Abdullah Özadalı, bu kış mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle Hafik Gölü'nün su seviyesinin azaldığını belirterek, "Gelen su kaynakları yeterli olmadığından gölde balık ölümleri yaşandı. Kaymakamlık olarak bu konuda araştırma yaptırdık. Ölen balıklarda ve suda analizler yapıldı. Neticesinde ölüm sebeplerinin, oksijen ve su seviyesinin azlığından, ani ısı değişikliğinden kaynaklandığı tespit edildi. Buna çözüm olarak tekrar bir araştırma yapıldı. Çevredeki farklı kaynaklardan su numuneleri alıp analiz ettirdik. Göle en uygun suyu 3 kilometre ileride tespit ettik" diye konuştu. Bu suyun boru hattıyla göle getirilmesini planladıklarını ifade eden Özadalı, "Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı yapıp Orman ve Su İşleri Bakanlığı Sivas Şube Müdürlüğüne gönderdik. Onlar da üniversiteye araştırma yaptırıyor. Yerel Sulak Alan Komisyonu toplantısında bu konu gündeme gelecek ve görüşeceğiz. Oradan buraya suyumuzu getirirsek, balık ölümlerini azaltmış olacağız. Gelen suyla ilçe merkezinden geçen derenin de ıslah edilmesi söz konusu olacak. Bu konuyla ilgili çalışma yapıyoruz" dedi. Kaymakam Özadalı, şunları söyledi: "Çalışmaların detayları Yerel Sulak Alan Komisyonu Toplantısı'ndan sonra netleşecek. Suyun kalitesinin çevredeki toprak yapısından etkilenmemesi için, takviye edilecek suyu borularla getireceğiz. Çalışmaları hangi kurumun sürdüreceği ve hangi tip boruların kullanılacağı gibi konular, yapılacak toplantıda belirlenecek. Bu çalışmalar, gölün geleceği için çok önemli. Bu nedenle çalışmaları en kısa zamanda tamamlamak için elimizden geleni yapacağız." |