'İklim Değişikliği Milyonlarca...
NASA Bu Tezi Çürüttü!
"Ölü Bir Gezegende İş Bulamazsınız"
Yeni İklim Anlaşmasında Arazi...
Dünya Yeniden Şekillenebilir
İşte Türkiye'nin 2100 İklim Öngörüsü
Dünya 2014’te de Isındı
İklim Değişikliği ile Mücadele...
En Sıcak Yılı Yaşadık!
İklimi Kurtarma Fonu
BM'den İklim Değişikliği Uyarısı
İklim Değişikliğine Karşı Büyük Yürüyüş
Dünya İklim Değişikliği için Yürüyecek
Mücadelede Zaman Daralıyor!
İklim Değişikliği Yeni Hastalıklara...
"Türkiye İklim Değişikliğini...
"Takdiri İlahi Değil, Takdiri İdare!"
İstanbul için Felaket Kapıda!
İklim Değişikliği Artık İltica...
Su Stresi Yaşanacak
İstanbul'daki Susuzluğun Nedeni...
Su Tasarrufu Yapmanın Yolları!
10 Yılın En Kurak İstanbul’u!
Fırtına Vadisi Yine Hedefte!
Her Yıl 12 Milyon Hektar Çölleşiyor
Kıyılardaki Şehirler Tehdit Altında
Türkiye'nin İklimi Değişti,...
Zirveye Koşuyoruz!
Güllüce: 'İklim Değişikliğinde...
Dünyada İklim Savaşları Başlayacak!
Artık İklim Değişikliğini Konuşmalıyız!
Küresel İklim Krizi Kapıda
"İklim Değişikliği En Büyük...
İklim Değişikliği Ekonomiyi...
İklim Dostu Belediyecilik Tüyoları!
İklimlendirme Sanayi İhracatı Arttı
İklim Değişikliği Öğrencilere...
İklim Değişikliği Boğazlara...
'İklim Değişikliği İnkar Ediliyor'
İklimlendirme Sanayi İhracatı...
İklim Değişikliği Su Kaynaklarını...
İklimlendirme Sanayii İhracatı...
İklimlendirme Sektörü 'Güvence...
İklimde Bir Adım İleri İki Adım Geri
İklimde de Sınıfta Kaldık!
İklim Anlaşması için Toplanacaklar!
İklim Değişikliği Kurulu'nda...
İklimlendirme Sektörü İhracatı...
Küresel İklim Değişikliğinin...
Küçükçekmece Arena'nın İklimlendirmede...
İklimlendirme Sektörü İhracatı Arttı
İklimlendirme Sanayii Tasarım...
İklim Değişikliği Avrupa'nın...
İklim Değişikliği Sel ve Kuraklığı Körüklüyor
Alman Meteoroloji Dairesi iklim değişikliğinin yağışlar üzerindeki etkisini inceliyor. Daireye göre küresel ısınma yüzünden yağış alan bölgelerde yağışlar daha da artacak, kurak bölgeler ise daha da kuraklaşacak.
Deutsche Welle'nin haberine göre, Alman Meteoroloji Dairesi'nden bilim insanları emin: Yağışların yoğunluğu dünya genelinde bir hayli değişecek. Alman Meteoroloji Dairesi Başkan Yardımcısı Paul Becker, iklim değişikliğine ilişkin yeni bilgilerin açıklandığı Berlin'deki toplantıda, "Yağışlarla bağlantılı aşırı doğa olayları ciddi şekilde artacak" diye konuştu.
25 yıldır uzun süreli yağışlar inceleniyor Araştırmacılar şimdiye dek tahmin ettikleri bu gelişmeyi artık rakamlarla belgeliyorlar. Alman Meteoroloji Dairesi, Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) isteği üzerine 25 yıldan fazla bir süredir uzun süreli yağışlarla ilgili ölçümler yapıyor. Ülkenin 90 bin ölçüm noktasındaki bilgiler şimdi denizler üzerindeki uydu gözlemleriyle birleştiriliyor. Alman meteorologlar yeni bilgiler ışığında tropik kasırgalar üzerinde de araştırmalar yaptı. Örneğin 2005 yılında ABD'de büyük zarara yol açan Katrina kasırgası konusunda. Gün gün yapılan yağış hesapları, kasırganın günde metrekare başına 200 litre yağış getirdiğini gösterdi. Bir karşılaştırma yapılacak olursa; Berlin'e yılda ortalama metrekare başına 580 litre yağış düşüyor. Alman Meteoroloji Dairesi Başkan Yardımcısı Becker doğal afetlerden korunmak için yağış hesaplarının önemli olduğunu vurguladı. Becker en azından Karayip Bölgesi'nde kasırga ve aşırı yağış koşullarının giderek artış kaydettiğini belirtti. Bunun nedeni Karayipler'de deniz yüzeyindeki sıcaklığın sürekli olarak artması. Deniz sıcaklığının 26,5 santigrat derece olması, aşırı yağışın olduğu tropik fırtına ihtimalini de elverişli hale getiriyor. Meteorolog Paul Becker bunu şöyle açıklıyor: "Bölgedeki iklim senaryoları, deniz sıcaklığının artması halinde, denize kıyısı olan ülkelerin gelecekteki kasırgalarda daha şiddetli yağışı hesaba katması gerektiğinden yola çıkıyor." Avrupa'da durum ne? Becker, Avrupa'da da yağışların arttığı uyarısında bulunarak, "Uzun süren kuraklık dönemleri ve giderek daha sık görülen şiddetli yağmurlar şimdiye dek ılıman iklimle şekillenmiş olan bölgemize iklim değişikliğine uyması için baskıyı artırıyor" diyor. Almanya'da aşırı yağışlar Almanya'da da aşırı yağışların son yıllarda arttığı gözleniyor. Örneğin 2013 Temmuz'unda aşırı yağışlar yüzyılın sel felaketine neden oldu, 25 kişi hayatını kaybederken, 11 milyar euroluk maddi zarar oluştu. Becker aşırı yağışların son 100 yılda Kuzey Amerika'da yüzde 5 artarken, Çin'in kuzeyinde ise tam tersi bir eğilimin gözlemlendiğini, radikal bir azalma olduğunu belirtiyor. Avrupa'da ise yağışlar konusunda Kuzey ve Güney Avrupa farklılık sergiliyor. Kuzey ve Orta Avrupa'da orta şiddetteki yağışların yüzde 20 arttığı gözleniyor. Akdeniz'de ise yağışlar azalıyor. Yağışlı bölgeler daha da yağış alacak Almanya'daki analizler 1881 yılına oranla yağışların yüzde 10 daha fazla olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar bu eğilimin artacağı görüşünde. Yani yağışlı bölgeler daha da yağış görecek, kurak bölgelerse daha kurak hale gelecek. Nedeni küresel ısınma. Örneğin 2013, modern hava durumu ölçümlerinin yapıldığı 1850'den bu yana en sıcak 10 yıl arasında. 1983'ten 2012'ye kadarki 30 yılsa son bin 400 yılın en sıcak 30 yılı olarak ölçülmüş. |