Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Susuzluğa Karşı "Dip Suyu" Planı!

B planını devreye sokan ve “Gerekirse C planımız da var” diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, İstanbul barajlarındaki dip suyunu (ölü hacim suyu) da gerekirse devreye almayı planladığı öğrenildi.

yapi.com.tr
Susuzluğa Karşı "Dip Suyu" Planı!

Habertürk'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması için barajlardaki ‘dip suyu’nu (ölü hacim suyu) da planlamalarına dahil etti. Bakanlık yetkilileri, İstanbul’da ihtiyacın artması halinde barajlardaki dip suyundan vatandaşa su verilebileceğini belirtti. İstanbul’daki barajlarda ölü hacimde toplam 100 milyon metreküp su bulunduğunu kaydeden yetkililer, bu suyun arıtılarak İstanbul’da yaşayan vatandaşlara ulaştırılabileceğini söyledi. İstanbul’da günlük 2.5 milyon metreküp su tüketiliyor. Ölü hacimde yer alan su miktarıyla İstanbul’un 40 günlük ihtiyacı karşılanabilecek.

Ankara'da uygulandı

Yetkililer, bu yöntemin daha önce Ankara’da uygulandığını anımsattı. Yetkililer, 2007 yılında Ankara’daki su sıkıntısını aşmak için 4 ay boyunca Çamlıdere Barajı’ndaki ölü hacimde yer alan suyun arıtılarak içme suyu şebekesine verildiğini ifade etti. Dip suyu (ölü hacim suyu) konusunda bilgi veren uzmanlar, içme suyu barajlarında suyun isale hattına verildiği su alma ağzının altında kalan bölümün, ölü hacim olarak adlandırıldığını belirtti. Normalde su seviyesi su alma ağzının altına düşünce şebekeye su verilemediğini dile getiren uzmanlar, pompaj sistemiyle ölü hacimdeki suyun çekilip arıtma işlemi yapıldıktan sonra şebekeye aktarıldığını anlattı. Yeni barajlarda su alma ağzının mümkün olduğunca aşağıda yapıldığını belirten uzmanlar, eski barajlarda bu seviyenin daha yüksek olduğunu, bu nedenle her barajda bu seviyenin değişebildiğini kaydetti. Uzmanlar, baraja daha önce kimyasal bir atık gelmemişse ölü hacimdeki suyun insan sağlığı açısından bir riski bulunmadığını söyledi.

Arıtması maliyetli

Uzmanlar, ölü hacimdeki suyun arıtılmasının maliyetli olduğunu aktararak, “Ölü hacimden çekilen su, arıtma işlemine tabi tutuluyor. Bu biraz maliyetli bir işlemdir. Su, içecek kaliteye getirildikten sonra şebekeye veriliyor” dedi.

Klozette su tasarrufu nasıl yapılıyor?

Klozetlerde su tasarrufu iki türlü yapılıyor. Vatandaşlar, rezervuarın içine 1.5-2 litrelik su dolu pet şişe koyarak daha az su kullanımı sağlarken, yeni yapılan evlerdeyse iki seçenekli rezervuarlar kullanılıyor. Bu tip rezervuarların iki seçenekli su haznesi bulunuyor ve az ya da çok şeklinde tercih yapılarak tasarruf sağlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/susuzluga-karsi-dip-suyu-plani_123612.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!