Trabzon Stadına Kavuşuyor
Bu Görüntü İsyan Ettiriyor!
Tokat Belediyesi'nden 'Kaçak Su' İlanı
Eroğlu: İstanbul'da B Planı...
Su Savaşında Danıştay Köylüyü...
Bir Pil, 11 Kişinin Yıllık...
"Su Kaynaklarını Özelleştirip...
Aksu Çayı Marina Projesine Hukuk Engeli
Kaçak HES’in Onay Başvurusu Reddedildi
Su Stresi Yaşanacak
İstanbul Betonlaştıkça İçme...
İstanbul'daki Susuzluğun Nedeni...
Şehir içi HES'te Can Suyu Hilesi
Trabzon'da HES Protestosu
Trabzon Sahili Dolduruluyor!
Trabzon'da Köylülerin Su İsyanı
Trabzon’da sahil yolundan 700 metre uzaklıktaki Yalıboyu'ndaki köylüler yıllardır taşıma su ile hayatları sürdürüyorlar.
Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Trabzon’un Araklı ilçesinde bulunan Yalıboyu köyünde yaşayan yurttaşlar, 21. yüzyılda halen taşıma suyla hayatlarını sürdürüyor. Sahile inerek çeşmelerden bidonlara su dolduran köylülerin tek isteği evlerinde şebeke suyu kullanabilmek. Kurdukları 750 litrelik bidonlarla evlerine su basan köylüler, bu suyu sadece tuvalette ve çamaşır yıkarken kullanıyor. Su olmadığı için tarım yapılamayan köyde, yurttaşlar yıkanmak için derelere ve denizlere gidiyor. Su olmadığı için yurttaşlar birbirleriyle kavga ederken, inşaatlar da taşıma suyla yapılmaya çalışılıyor.
İstanbul’da yaşayan ve her yıl fındık mevsiminde köyüne gelen Ertan Çınar, çamaşırlarını derede yıkadıklarını kaydederek, “Her yıl fındık zamanında geliyoruz. Her sene geldiğimizde önceden başlayan bir su sorunu var. Bu haneler kışın bir şekilde halledebiliyorlar ama yazın herkes parayla su almaya çalışıyor. Biz bu suyun temiz olmasından geçtik. Artık tuvaletlere, çamaşırlara kullanmak istiyoruz. Ailemi aldım Yalıboyu deresine giderek burada çamaşırlarımızı yıkadık” ifadelerini kullandı. 65 yaşında olan ve bugüne kadar köylerinde hiç su görmediklerini ifade eden Behice Dilber, “İstanbul’da oturuyorum buraya ne zaman gelsem su taşıyorum. Su yüzünde mahallemizde birbiriyle konuşmayan insanlar var. Herkes susuz. Denize gidiyor yıkanıyoruz. 65 yaşına geldim su görmedim bir şey görmedim” şeklinde konuştu. Taşıma su ile değirmen döndürmeye çalıştıklarını ifade eden Cemal Dilber, “Belediye olmuşuz halen daha suyumuz yok. Oyları gelip köyden alıyorlar daha sonra köyümüze uğramıyorlar. El yıkamaya suyumuz yok. Taşıma su ile değirmen çalışır mı o misal epey zamandan beri uğraşıyoruz” diye konuştu. |