Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Moss : Los Angeles'ı Yeniden Tasarlayan Mimar




Moss, yarışma jürisine sunum yaparken
2006 yılında History Channel, kentleşme ve mimariye giderek büyüyen ilgiyi bir adım öteye taşıyarak, bir çok mimar, sanatçı ve şirketten geniş kapsamlı projelerin yarışacağı, ciddi bir fikir yarışması düzenledi. Geleceğin Kenti: Tasarım ve Rekabet Mühendisliği adını taşıyan yarışma; New York, Chicago ve Los Angeles şehirlerinin 100 yıl sonraki ideal formlarını yansıtabilmeyi amaçlıyordu. Los Angeles için düzenlenen yarışmayı 1973 yılından beri bu kentte yaşayan ve Conjunctive Points Theater Complex, Gateway Art Tower gibi yapılarıyla şehrin bugünkü siluetinde önemli bir pay sahibi olan Eric Owen Moss ve ekibi kazandı. Los Angeles City Beat gazetesinin Sci-Arc kampüsündeki odasında görüştüğü Moss şöyle diyor: “Bence şu anda önümüzdeki 5-10 yılın en umut vaad eden projesine bakıyoruz” CityBeat: Bu geleceğin kenti maketi neyi anlatıyor? Bence bu sadece maketten anlaşılabilecek bir konu değil. Bu kavramsal, organizasyonel ve kamu çıkarına yönelik bir konu. Los Angeles hakkında ilginç olan şey kentin yaratıcılık ve hayal gücü boyutunda dünyaca ünlü bir mimariye sahip olması. Bu kentin altyapısındaki devasa parçaların organizasyonu beni daha çok ilgilendiriyor. Kastettiğim mesela Los Angeles nehri, kamyonlar, çevreyolları, şebekeler, vs... Tüm bunlar şehri tanımlarken gözetmemiz gereken unsurlar. Modernist mobilya ya da son moda prefabrik evlerin ötesine giden bu konuda; yaşanabilir bir kenti yeniden yaratmak, çevreyollarını, trenleri, su yollarını fonksiyonel hale getirmemiz lazım. Bence bu maket, Los Angeles nehrinin doğusundan kent merkezine kadar uzanan kıvrımlı, akan ağı, tren alanlarını, sanayi binalarını, sanat bölgelerini içine alarak doğu Los Angeles bölgesiyle uyumlu tek bir doku oluşturan bir tasarım. Şu anda oturduğumuz yerden merkezi, kamyonları, ırmağı görebiliyorsunuz ve birden karşınıza aslında konsept olarak kilometrelerce uzakta olması gereken Hispanik bölge çıkıyor.
Los Angeles 2107
Doğu Los Angeles'ı kastediyorsunuz... Evet, bu neredeyse başka bir şehir. Kent kullanım açısından, ekonomik, sosyolojik, kültürel açılardan bölgelere ayrılmış durumda. Biz de şu konuda mutabakata vardık: büyük ihtimalle teknik bir problem çözmeye alışık bir mühendis tarafından tasarlanmış mevcut altyapıyı alalım, arabaları çıkaralım, suyu çıkaralım, trenleri çıkaralım, gücü çıkaralım. Çok geniş ölçekli yapılar ve binalar öneriyoruz, yani altyapı anlamında bu alanlarda devasa yatırımlar demek. Irmağı, kamyonları, çevreyollarını, güç şebekelerini yeniden tanımlamak zorundayız. Projeye geri dönersek, yüz yıl sonra Los Angeles böyle bir yer mi olacak?
Los Angeles 2107
Bir bakıma gerçeğe dönüşme ihtimali az olan bir şey bu. Öte yandan neredeyse otomatik olarak gerçekleştirilebilecek bir şey. Problemin boyutu zengin, dolayısıyla çözümün de bina yerine yeni bir bina gibi bir şey olmayacağı çok açık. Katrina kasırgasını düşünelim mesela, zihinsel bir denklemin parçası gibi: büyük şehirlerde kamu yararına alınan kararlara duyulan ilgi eksikliği, Amerika’nın gelecekte nasıl bir yer olabileceği hakkında fikir veriyor. Çeteler ya da akşam saat 8’de Santa Monica çevreyolunda bulunmak gibi güvenlik sorunları... bunlara uzun zamandır sahibiz ve kötü sonuçlarını görmekteyiz. Ulaşım, eğitim, barınma gibi maddeler ülkenin gelecekte nasıl bir yer olacağını doğrudan etkiliyor. Tüm bu problemlerin hemen çözülebilir olduklarını düşünmüyorum. Şu anda gözüken de bir kentin nasıl olması gerektiği konusunda nihai bir duygu uyandırmıyor belki de. Bence organizyon bileşenlerinden bahsediyoruz burada. Mimari açıdan parmakla gösterilen Los Angeles gibi bir kentin çağdaş kentleşme açısından da örnek teşkil edecek bir kent olmaması için hiçbir sebep yok. Bunu başarmalıyız. Kaynak: http://www.lacitybeat.com


http://www.yapi.com.tr/haberler/moss--los-angelesi-yeniden-tasarlayan-mimar_95547.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!