Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

"Sel Baskınlarının Sebebi...

Yamaçtaki Evi için Raylı Sistem Yaptı

Kuzenine İnat Ceviz Ağacına Ev Yaptı

Doğu Karadeniz Projesi Eylem...

CHP'den 'Karadeniz Çevre Raporu'

3. Havalimanı ve 3. Köprü...

‘Karadeniz İsyanı Umut Olacak’

Karadeniz'de Canlı Türleri Yok Oluyor

Araplar Karadeniz'e Tatil Köyü Kuracak

Tasarımcısı 3. Havalimanını Anlattı

3. Havalimanı Şirketi için...

Üçüncü Havalimanı Planları Davalık Oldu

3. Havalimanı için Korkutan Hesaplama

3. Havalimanı için Üç Yerli...

3. Havalimanın Kredisi 6 Bankadan

Karadeniz'e Yeni Hançer: 'Yeşil Yol'!

3. Havalimanının Adı Belli Oldu mu?

İstanbul'da Sakın Denize Girmeyin!

Eyüp Ağaçlı Köyü Sahili Halka Kapatıldı

3. Havalimanı Havadan Görüntülendi!

Üçüncü Havalimanı Kamulaştırmasına...

Denizlerdeki Kirlilik Oranları...

"Kanal İstanbul’u Bekleyecek...

Köylülerin Kaynak Suyunu İhaleyle...

3. Havalimanı Başlamadan Büyüdü

Sektörde 'TOKİ Musluğu', 'TOKİ...

3. Havalimanı Havadan Görüntülendi!

"3. Havalimanı" Tedirginliği:...

3. Havalimanında Hesaplar Değişti

Kırlangıçlar Yuva Yapınca İnşaat Durdu!

3. Havalimanı Planları Askıya Çıktı

3. Havalimanı İmar Suçu

İnşaat Sektöründe Ciro ve Üretim Arttı!

Foto: DHA

İstanbul'da Dereler Taştı,...

3. Havalimanında "Kot" Revizyonu!

"Tarihin En Büyük İmar Suçlarından...

Gölü Kurutan Köylüler Pişman Oldu!

Rakamlarla 3. Havalimanı Katliamı

3. Havalimanının Saha Bilgileri...

Üçüncü Havaalanı Bölgedeki...

İstiklal Caddesi'nde 3. Havalimanı...

İşte İstanbul'un 3. Havalimanı...

Gözlerine İnanamadılar!

Kanal İstanbul ve 3. Havalimanı...

3. Havalimanı İstanbul için Büyük Tehdit

3. Havalimanının Temeli Atılıyor

'3. Havalimanı için Kesilecek...

3. Havalimanı İşte Böyle Olacak!

3. Havalimanında "Sulak Alanlar"...

3. Havalimanına Özel Sulak...

Erdoğan'dan "3. Havalimanı" Açıklaması!

3. Havalimanı Kaldığı Yerden Devam!

3. Havalimanının ÇED Raporunda...

3. Havalimanına Yeni ÇED Raporu

3. Havalimanı için 'Savaş...

3. Havalimanı Japon Hitachi’nin...

3. Havalimanının ÇED Raporunda...

3. Havalimanı Projesi Krizine...

"3. Havalimanı İnşaatı Hukuka Aykırıdır"

"3. Havalimanına Tek Çivi...

"3. Havalimanının Yokluğunu...

"Mahkeme Kararı 3. Havalimanı...

DHMİ'den "3. Havalimanı" Açıklaması!

3. Havalimanının Yanına Yeni...

3. Havalimanına 150 Milyon...

"3. Havalimanı 'Şaibeler'...

TAV'a 3. Havalimanı Dopingi!

3. Havalimanı'na Hesapta Olmayan Engel!

3. Havalimanı için Yeni Şirket Kuruldu

3. Havalimanının 'Mania Planı' Hazır

3. Havalimanı İnşaatı için...

3. Havalimanı Madene Tosladı

3. Havalimanının Arazisi Verilmedi

İşte 3. Havalimanı için Düşünülen...

3. Havalimanı için İki Senaryo

"3. Havalimanı Gecikecek"

3. Havalimanı ve 3. Köprü...

3. Havalimanı Bir Şans mı,...

3. Havalimanı Ne Kadar Gerekli?

3. Havalimanının Malzemeleri...

3. Havalimanı 2.5 Milyon Ağaca Konacak!

“3. Havalimanı Türk Mermeriyle...

3. Havalimanı İnşaatındaki Göl Suları Karadeniz’e!

İstanbul’da üçüncü havalimanı inşaatı sahasında kalan 70 gölün suyu, kanal açılarak Karadeniz’e boşaltılıyor. Uzmanlar, kuraklık nedeniyle su sorunu yaşayan İstanbul'da bu göllerdeki suyun analizleri yapıldıktan sonra yeniden kullanılabileceğini kaydetti.

yapi.com.tr
3. Havalimanı İnşaatındaki Göl Suları Karadeniz’e!

İstanbul’un kuzeyine yapılacak olan üçüncü havalimanı projesinin çalışmaları aralıksız devam ediyor. Dünyanın en büyük havalimanı olduğu belirtilen projenin nihai Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre, bölgede yapılacak çalışmalarda önemli miktarda dolguya ihtiyaç olacak. Cihan'ın haberine göre, raporda, bölgedeki taş ocakların doldurulmasının yanı sıra su birikintilerinin de ortadan kaldırılması gerektiği kaydediliyor.

Havalimanı çalışmaları kapsamında tıpkı ÇED raporunda belirtildiği gibi göl suları kanal açılarak Karadeniz’e boşaltılmaya başlandı. Çapının 3 kilometreyi bulduğu derinliğinin ise 50 metreyi aştığı Akpınar merası ile İmrahor arasında kalan bir gölün suyu iş makineleriyle kanal açılarak Karadeniz’e akıtılmaya başladı. İş makineleriyle açılan kanaldan göl suyunun denize akıtılması köylülerin tepkisini çekti. İstanbul’da su sıkıntısının yaşandığı günlerde göl suyunun bu şekilde denize akıtılmasının önüne geçilmesini isteyen köylüler, “Gölde yaşayan balıklar da denize gittiğinde ölecek” yorumunda bulundu.

‘Temiz sular Terkos Gölü'ne taşınabilir'

Konunun uzmanları da bölgede tahliye edilen suların yeniden kullanılabileceği görüşünü dile getirdi. Gelişim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hidrojeoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Özler, bölgede kömür ve taş ocakları nedeniyle oluşan boşlukların zamanla yağmur suları ile dolarak göl haline geldiğini söyledi. Göllerdeki suyun bu haliyle ekonomik değerden uzak olduğunu ancak analizi yapılıp temiz olan göl sularının terfi istasyonları ile Terkos Gölü'ne taşınabileceği değerlendirmesinde bulundu. Özler, "Bu haliyle sadece Karadeniz'e deşarj edilebilir. Bu göllerin suları ancak Terkos Gölü'ne aktarılabilirse bir anlam ifade edebilir. Terkos Gölü'nde terfi ve pompa istasyonu bulunuyor. Büyük göller için belki ortak bir pompa istasyonu kullanılarak sular aktarılabilir." dedi.

Suyun kalitesinin bu konuda belirleyici olacağının altını çizen Özler, "Kömür ocaklarının dolmasıyla oluşan göllerde su kalitesinin kötü olduğunu ancak taş ocaklarındaki suların aktarılabileceğini düşünüyorum. En doğru yol buradaki suların analizlerinin yapılıp çıkacak su kalitesine bağlı olarak hangilerinin kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek. Rezervleri de tespit edildikten sonra karar verilmesi lazım. Bölgedeki büyük göllerde maksimum İstanbul'un ihtiyacının yüzde 5'i kadar bir kaynağının olabileceğini tahmin ediyorum.” diye konuştu.

Göllere yakın köylerde oturan vatandaşlar da suların Karadeniz’e boşaltılmasına tepkili. Ahmet Yılmaz isimli bölge sakini birkaç haftadır göl suyunun çekilmeye başladığını belirterek "Şu anda burası mera, etrafında hayvanlar var. Göl çekilmeye başladı, su kanal açılarak denize veriliyor. Gölde yaşayan balık ne varsa olduğu gibi denize gidiyor. Toprağı alıp götürmesin diye suyu yavaş yavaş denize veriyorlar.” dedi.

Balık tutmaya gelen Hasan Yılmaz ise, “Yukarıdaki gölü buraya bağlayacaklarmış. Suyu getirecek olan boruları döşediler. Burada çalışan yetkililere sorduğumuzda yukarıda kapalı olan alandaki gölün suyunu buraya bağlayacaklarını söylediler. Ama ne için boşaltacaklarını bilmiyoruz.” dedi.

İSKİ: İçme suyu olarak kullanılması uygun bulunmamaktadır

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) yetkilileri de Yeniköy ve Akpınar Köyleri arasındaki bölgede bulunan 70 kadar göl ya da su birikintisinin içme suyu olarak kullanılmasının uygun bulunmadığını dile getirdi. İSKİ yetkilileri, bunun sebeplerini şöyle sıraladı: “Su kalitesi mevcut ham su kaynaklarımızın su kalitesi seviyesinde değildir. Membaı olmayan su göletleridir. Mansabı olmadığından suyun yenilenme imkanı bulunmamaktadır. Suyun cazibe ile Terkos Gölü’ne aktarılma olasılığı yoktur. Suyu göletlerden en az 80 metre terfi edecek istasyonlara ihtiyaç vardır. Toplam su miktarı yaklaşık 15 milyon m3 hesap edilmiş bu suyun ancak 8 milyon m3’ünün kullanabileceği görülmüştür.”

Yetkililer, bu sebepler doğrultusunda taş ocağı göletlerinde biriken suların, su kaynağı olarak değerlendirilmesinin fizıbl görülmediğini kaydetti. “Kurumumuz enerjisini Melen Projesi’nin 2. Kademesi’nin tamamlanması, imkan olan yerlerde su kuyularıyla kaynak oluşturmaya ve mevcut kaynaklarımızın optimum kullanımına harcamaktadır.” dedi.

ÇED Raporu: Sular, inşaat için kullanılacak, canlı yaşamı yok olacak

Hazırlanan 2 ayrı ÇED raporunda yer alan değişiklikler dikkat çekmişti. Geçtiğimiz yıl Nisan ayında yayımlanan ilk rapor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne bağlı İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na gitti. Komisyonun incelemesinin ardından 22 Nisan’da ‘Nihai ÇED Raporu’ hazırlandı.

İlk raporda havalimanının yapılacağı alanda 70 göl, gölet ve gölcük olduğu belirtilirken, nihai rapora tüm bu alanlar ‘büyüklü küçüklü su birikintisi’ olarak yansıdı. İlk raporda 660 hektarı kapsayan göl alanlarıyla ilgili detaylı bilgiler verilmişti. Ancak nihai ÇED raporunda 70 adet büyüklü küçüklü su birikintisi olduğu, buralardaki suların inşaat aşamasında kullanılacağı, hafriyatın da yine buralara doldurulacağı, bu alanlardaki canlı yaşamlarının da yok olacağı belirtilmişti.

Raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları, proje alanı ve yakın çevresinde bulunmaktadır. Proje alanında 70 adet büyüklü küçüklü geçici su birikintileri bulunmaktadır. Proje sahasına kuzeybatıda 2,5 km mesafede Terkos gölü yer almaktadır. Ayrıca proje alanında birçok akar ve kuru dere bulunmaktadır söz konusu dereler, su birikintileri zemin ve arazi düzenleme çalışmaları sonucu doğal özelliklerini yitirecek hafriyat ve dolgu malzemesi ile doldurulacaktır. Bu alanlar ve yakınlarındaki sucul yaşam ve canlı yaşam yok olacaktır.”

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutköy sınırları içerisindeki üçüncü havalimanının temelini 7 Haziran Cumartesi atacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/3-havalimani-insaatindaki-gol-sulari-karadenize_120854.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!