Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

11 İşçi Yanarak Öldü; 'İş Güvenliği' Yeniden Gündeme Geldi

Esenyurt’ta inşaatı devam eden MarmaraPark Alışveriş Merkezi projesinde çalışan 11 işçinin, kaldıkları çadırda önceki gece çıkan yangında hayatını kaybetmesi, yeniden 'iş sağlığı ve güvenliği' konusunu gündeme getirdi.

yapi.com.tr
1 11 İşçi Yanarak Öldü; 'İş Güvenliği' Yeniden Gündeme Geldi

br >


"Ülkemizdeki hemen hiçbir inşaatta sağlanmayan barınma koşulları dolayısıyla işçiler her an sağlık sorunları ve hayati risk altında çalışıyor" denilen açıklamada, 4 Aralık 1973 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile çıkan ve hala yürürlükte olan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü'nün ‘İşçilere ait yatıp kalkma yerlerinde ve diğer müştemilatında bulunması gereken sağlık şartları ve güvenlik tedbirleri’ ikinci bölümü işçilerin barınma koşullarının nasıl olması gerektiğini net biçimde ortaya koyduğuna dikkat çekiliyor:

Madde 47 - İşçi konutları; bekar işçiler için müşterek koğuşları bulunan binalar halinde, aileleri ile birlikte oturan işçiler için ayrı evler veya apartmanlar şeklinde olacak ve bir konut için gerekli tesisat tertibat ve müştemilatı bulunacak, güneş ve hava alacak ve dış etkilere karşı korunmuş olacak, sağlık ve teknik şartlara uygun bir şekilde inşa edilecek ve bunlar, işyerlerinin gürültüsü, pisliği ve hava kirletici etkilerinden korunmuş olacaktır.
 
Madde 48 - Bekar işçilere özgü binalardaki koğuşların tabanı, her gün kolaylıkla temizlenecek ve gerektiğinde yıkanacak nitelikte, duvar ve tavanların yüzleri de kolayca sıvanıp boyanacak veya badana edilecek şekilde yapılmış ve açık renk bir boya ile boyanmış veya badana edilmiş olacak ve her yıl badana yapılacaktır. Koğuşların pencerelerinin üst kısımları, her zaman açılıp kapanacak şekilde (vasistaslı) olacak... yataklar, tabanla bağlantısı kesilecek surette karyola ve somyalar üzerine yayılacak, aralarında en az 80 santimetrelik bir açıklık bulunacak, başuçlarına, özel eşyaların konması için, küçük etejer veya komodinler konacak, iki katlı karyola ranza kullanıldığı hallerde, katlar arasındaki yükseklik ile karyola somyaların genişliği 80 santimetreden az olmayacaktır. Koğuşların, soğuk mevsimlerde sağlığa uygun bir şekilde ısıtılması gerekir. Isıtmak için soba kullanıldığında, duman, gaz ve yangın tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınacaktır.

Madde 54 - İşyerlerinde işçilerin, içinde çalıştıkları yerler ile depo ve ambar gibi yerlerin, aynı zamanda işçi konutu olarak kullanılması ve buralarda işçi yatırılması yasaktır.

Mehmet Soğancı, Çalışma Bakanlığı'nı eleştirdi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise, Elbistan‘da geçen yıl iş kazasında hayatını kaybeden 10 işçinin halen toprak altında olduğunu, geçtiğimiz günlerde Adana‘da hayatını kaybeden 10 işçiden 6‘sının da ölüsüne bile ulaşılamadığını anımsatarak, "Her gün ülkenin bir yerinde, işçi cenazeleri toprağa veriliyor" dedi. Yaptığı yazılı açıklamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı olanları sadece seyretmekle eleştiren Soğancı, Bakanlığa bağlı SGK'nın da sadece istatistik yayımlamakla yetindiğini savundu. 'İş Sağlığı Güvenliği Yasa Tasarısı'nın hala TBMM'ye getirilmediğine dikkat çeken Soğancı, "Çalışma Bakanlığı bu süreci seyrediyor, ölümler olduğunda ise 'İş Sağlığı Güvenliği Yasa Tasarısı'nı TBMM‘ye getireceğini söylüyor. Son olarak 5 Mart tarihinde, yasa tasarısının TBMM‘ye getirileceği söylendi, aradan bir hafta geçti, ne taslak var, ne yasa var ne de düzenleme. Dün 11 işçi hayatını kaybetti, bugün yine demeçler verilecek ve belki yine yasa taslağından söz edilecek ancak birkaç gün sonra her şey unutulacak" dedi.

İşçilerin sağlığının korunması konusunda düzenleme ve denetim yapma, ceza uygulama, gerektiğinde işyerini kapatma yükümlülüğünün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘na ait olduğunu vurgulayan Soğancı, ölümlerin durması için yapılması gerekenleri ise şöyle özetledi:

• Bakanlık, işçilerin sağlığının korunmasında en büyük yükümlülüğün kendisinde olduğunun farkına varmalı,
• Yasa çıkaracağız, yönetmelik çıkaracağız diye her gün bir birini tutmayan açıklamalardan vazgeçilmeli,
• Acilen, işçi sendikaları, kamu çalışanları sendikaları, TMMOB, TTB ile bir araya gelerek gerekli düzenlemelere karar verilmeli, örgütlere karşı düşmanca tavırdan vazgeçilmeli, önerileri önemsenmeli,
• İşçi sağlığı ve güvenliğinin sağlanması bir kar alanı olarak değil, kamu hizmeti olarak görülmeli, düzenlemeler bu çerçevede yapılmalı,
• İşyeri denetimleri artırılmalı,
• İşçi sağlığı ve güvenliğine yönelik cezalar artırılmalıdır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/11-isci-yanarak-oldu-is-guvenligi-yeniden-gundeme-geldi_91114.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Ülkemizde iş kazaları olunca sorumlular aranıyor. İlgili çalışma bakanlığı ve müdürlükleriyle yapılması gereken; iş kazası olmadan önce gerekli kontrolları yapmak ve gerekli tedbirleri almak. Bunu yapmak için de kontrolu yapacak ekipleri eğitmekdir ilk yapılacak iş. Bu cins çadırlar ülkenin her yerinde kullanılıyor. Niye müdahele etmediler bugüne kadar. Umarım bundan sonra tedbir alır, gerekli iş güvenliği eğitimlerini veririz. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!