Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Önlemler Makyaj, Ölümler Gerçek

Türkiye iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. İşçi ölümlerinin en fazla yaşandığı mesleklerin başında ise tersaneler, madencilik ve kot taşlama işi geliyor. Her yıl onlarca işçi bu mesleklerdeki ihmaller zinciri nedeniyle yaşamını yitiriyor.

BirGün Gazetesi
Önlemler Makyaj, Ölümler Gerçek

Türkiye iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. İşçi ölümlerinin en fazla yaşandığı mesleklerin başında ise tersaneler, madencilik ve kot taşlama işi geliyor. Her yıl onlarca işçi bu mesleklerdeki ihmaller zinciri nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Devlet yetkilileri yaşanan bu ölümleri ‘kaza’ ve ‘kader’ olarak nitelendirirken, sivil toplum kuruluşları ise ölümlerin ‘cinayet’ olduğunu söylüyor.  Bu cinayetlerden biri de geçtiğimiz günlerde yine Tuzla’da yaşandı. Selay Tersanesi’nde kadrolu olarak çalışan 60 yaşındaki Mehmet Tağrikulu 14 Haziran’da forkliftte taşıdığı tonlarca ağırlıktaki malzemenin altında kaldı. Bu son ölümle birlikte Tuzla’da yaşamını yitiren işçi sayısı 135 oldu. 2010 yılının ilk altı ayında Tuzla ve Yalova’da olmak üzere toplam 14 işçi yaşamını yitirmiş oldu.

‘MAKYAJ ÖNLEMLER ALINDI’

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) Başkanı Zeynel Nihadioğlu, devletin iş cinayetlerini yaratan asıl meselelerin üzerine gitmediğini belirterek, “Taşeronluk sistemi kaldırılmadı, işverenler tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından gerekli önlemler alınmadı” dedi.

Kamuoyunun tepkisi ile devletin birtakım önlemler aldığını ancak bu önlemlerin de sadece makyaj düzeyinde kaldığına dikkat çeken Nihadioğlu, “O dönemlerde hükümet işçilerin ‘eğitimsiz’ ve ‘cahil’ olduğu için öldüğünü söylemişti. Bir eğitim programı uyguladılar ve dediler ki, ‘tüm işçileri eğittik’. Oysa ölen işçilerin ezici çoğunluğunun kalifiyeli eleman olduğu saptandı. Bu kez çalışma alanının darlığı ve öğretimin yoğun olması bahanesine sarıldılar. GİSPİR’in vermiş olduğu rakamlara göre geçen yıl tersanelerde çalışan işçi sayısı 33 bindi. Bu yıl bu sayı 10 bini buluyor. Ancak yine de işçiler ölüyor. Demek ki temel sorun bunlar değil” diye konuştu.

‘ASIL SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ’

Nihadioğlu tersanedeki sorunları şu şekilde aktardı: “Taşeronluk sisteminin yanı sıra tersanelerde kullanılan makineler çok eski. Bakımsız ve onarılmıyor. Ayrıca iş güvenliği ve işçi sağlığı kavramları çok geniş bir kavramdır. Ama bize algılatılan tersanelerde uyarı levhalarının bulunması, baret, eldiven, gözlük, tulum gibi kişisel koruyucu donanımlarının verilmesidir. Oysa işçi hem fizikken hem de ruhen korunmalıdır. İşçiye aylarca ücret ödenmiyor. Sigorta primleri ya asgari ücret düzeyinde ödeniyor ya da ödenmiyor. Krizden kaynaklı işçiler üzerinde büyük baskılar var. Denetim için gelen müfettişler ise işi bilmiyor. Zaten ölüm olduktan sonra geliyorlar, çok düşük bir para cezası kesiyorlar o kadar. Artık tersaneleri kapatmıyorlar bile. Oysa bu işin bilirkişileri olarak TMMOB bağlı Makine Mühendisleri Odası ve Gemi Mühendisleri Odası var. Ancak bu odalar dışarıda tutuluyor. Çıkarılan yönetmeliklerin ise daha çok patronları koruduğu ortada.”

SAYGILI: SORUN YAPISAL

Limter-İş Sendikası Genel Sekreteri Kanber Saygılı, tersanelerdeki sorunun teknik değil yapısal bir sorun olduğunun altını çizdi. Taşeronluk, sendikasızlık, güvencesiz çalışma koşulları gibi eksikliklerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Saygılı, “Özellikle 2008 yılında yapılan eylemler ve kamuoyu baskısı ile hükümet zorunlu olarak yönünü Tuzla tersanelerine çevirmek zorunda kaldı. Çeşitli dönemlerde tersanelere müfettişler geldi. İncelemelerde bulunarak rapor hazırladılar. Çalışma Bakanlığı da işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yönetmelikler çıkardı. Ancak soruna sadece teknik açıdan yaklaşıldı ve bu yönde önlemler alındı. Bu nedenle de işçi kıyımları devam ediyor” dedi.

19 yaşındaydı, ambara düştü...

Tersanelerdeki ölümlerin başında düşme, elektrik çarpması ve patlama geliyor. 2010 yılında tersanelerde ölen işçiler ve ölüm nedenleri ise şöyle:

14 Ocak: Onur Bayoğlu. Elektrikçi olarak çalıştığı Sedef Tersanesi’nde ambara düşerek öldü. 19 yaşındaydı.

5 Şubat: Metin Turan. Tuzla Şahin Çelik Tersanesi’nde raspacı olarak çalışıyordu. İskeleden denize düşerek öldü. 19 yaşındaydı.

12 Şubat: Osman Göç. GEMTİŞ tersanesinde kaynakçı olarak çalışırken kaynak dumanından zehirlendi. Mesai saatinden sonra akşam evine giden Göç fenalaşarak hastaneye götürüldü. Göç’ü doktorlar bir şeyin yok diye evine gönderdi; ancak gece yarısı fenalaşarak acilen hastaneye götürülen Göç, duman zehirlenmesine bağlı olarak kalp durması sonucu hayatını kaybetti. 26 yaşındaydı.

12 Şubat: Cevat Toy.  Tuzla Dearsan Tersanesi’nde tav işçisi olarak çalışıyordu. İskeleden düşme sonucu öldü. 41 yaşındaydı.

16 Şubat: Mikail Kavak. DESAN tersanesinde Gemkur taşeron işletmesinde kaynakçı olarak çalışıyordu. Elektrik çarpması sonucu öldü. 26 yaşındaydı.

17 Şubat: Hasan Köse. Selahattin Arslan Tersanesi’nde oksijen tüpü patlamasıyla vücudunun yüzde 80’i yandı. 24 yaşındaydı.

22 Mart: Sinan Durhan. Yalova Tersanesi’nde kaynak yaptığı gemi iskelesinde dengesini kaybedince 7 metre yükseklikten düşerek yaşamını yitirdi. 26 yaşındaydı.

27 Mart: Yüksel Özdemir. Tuzla Gemi Tersanesi’nde raspacı olarak çalışırken 13 Mart’ta yüksekten düştü ve ağır yaralandı. 45 yaşındaydı.

30 Mart: Ali İhsan Çam. Boyacı olarak çalıştığı Tuzla Sedef Tersanesi’nde yüksekten düşme sonucu öldü. 31 yaşındaydı.

5 Nisan: İsmail Çakır. Yalova Tersanesi’nde vinçteki hurda kazanının başına düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. 36 yaşındaydı.

21 Nisan: Hakan Oğuz. Yalova’da Yaşar San. tersanesinde kafa üstü düşerek  hayatını kaybeden Diyarbakırlı Oğuz 18 yaşındaydı.

8 Mayıs: İzzet Gider. Makine dairesinde gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada hayatını yitirdi.

27 Mayıs: Metin İnanır. Tuzla Selahattin Arslan Tersanesi’nde kızak kaldırma sırasında halatın kopması sonucu yaşamını yitirdi. 23 yaşındaydı.

14 Haziran: Mehmet Tağrikulu. Selay Tersanesi’nde forkliftte taşıdığı tonlarca ağırlıktaki malzemenin altında kaldı.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/onlemler-makyaj-olumler-gercek_80707.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!