on yıllarda atağa kalkan ve turizmden sonra en çok döviz kazandıran yurtdışı müteahhitlik sektöründe sağlanan başarının altında ilginç hikayeler yatıyor.
Bugüne kadar 63 ülkede toplam 65 milyar dolarlık projeyi, büyük risk üstlenerek gerçekleştiren Türk müteahhitlerinin hedef seçtikleri ülkelerin başında, Kayı İnşaat'ta olduğu gibi Rusya geliyor. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde okuyan iki arkadaşın 15 yıl önce kurduğu şirket, şimdi 400 milyon dolarlık iş hacmine ulaştı. Kayı'nın yönetim kurulu başkanı Coşkun Yılmaz başarılarının sırrını, "Yavaş yavaş; ama sağlam adım atarak büyümek" ifadesiyle özetliyor.
Kayı İnşaat, yıllardır faaliyet gösterdiği Rusya ve Kazakistan pazarına girmek isteyen şirketlerin tekliflerine açık. Yılmaz bu konudaki isteklerini, "İlk geldiğimizde bürokrasiden çok çektik. Ama şimdi her konuya vâkıfız. Buralarda yatırımcılar için çok cazip imkanlar mevcut. Arsa temininden bürokratik işlemlerin takibine kadar yurtdışında yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcılara çözüm ortağı olmayı istiyoruz." şeklinde ifade ediyor.
Rusya inşaat pazarında ilk 10'da yer alan Kayı'nın hikayesi, Coşkun Yılmaz'ın 1991'de Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği'nden arkadaşı Orhun Kartal'la yarı yarıya ortak şirket kurma fikriyle başlıyor. İlk önce İstanbul'daki okul inşaat ihalelerini almaya başlayan iki ortak, gösterdikleri çaba sayesinde kısa sürede önemli başarılara imza attı. Garanti Bankası Genel Müdürlük Binası'nın inşasında rol alan Kayı İnşaat, Tataristan'ın petrol devi şirketlerinden Tatneft'in genel müdürlük binasını inşa ederek yurtdışına açılmış. Kazakistan Milli Arşiv Binası'nın yapımını tamamlayan şirket, Rusya'da Vestel ve Ramstore'un yanı sıra Arçelik ve Beko'nun da Viladimir'de bulunan beyaz eşya fabrikasının inşaatlarını üstlenmiş.
Çamaşır makinesi bölümü biten ve deneme üretimi başlayan fabrikanın buzdolabı ve televizyon bölümü de bölüm bölüm teslim ediliyor. Bugüne kadar Türkiye'de 86, yurtdışında 49 projeyi hayata geçiren firma 3'ü Türkiye'de, 5'i Kazakistan'da, 2'si Rusya'da, 2'si de Cezayir'de olmak üzere toplam 12 adet projeyi de gerçekleştirmeye devam ediyor. Kayı'nın gerçekleştirdiği inşaatların toplam büyüklüğü 796 bin metrekareyi buluyor. Cirosunun yüzde 90'ını yurtdışı faaliyetlerinden elde eden Kayı İnşaat'ın 2006 hedefi 200 milyon dolar. Grup toplam 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Yurtdışında çalıştırılan bin 500 işçinin yarısı Türkiye'den götürülüyor.
Rusya inşaat alanında faaliyet gösteren Türk firmalarının toplam iş hacmini yaklaşık 1,5 milyar dolar öngören Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre Kayı'nın bu pazarda devam eden işlerinin toplam hacmi 85 milyon dolar. Rusya'da gerçekleştirdikleri projenin büyüklüğü ise 157 milyon dolar. Şirket yakın bir zamanda Ukrayna’ya da açılmak istiyor.
|