14-16 Mart 2012 tarihlerinde yangın yerinde incelemelerde bulunan heyet, ayrıca kamp alanında kalan işçilerle ve çevredeki görgü tanıklarıyla da görüştü. Rapor, buralardan elde edilen bulugularla hazırlandı.
11 Mart 2012 tarihinde saat 21.00 sıralarında eski Tatilya eğlence merkezinin bulunduğu yerde yapılmakta olan 300 bin m² inşaat alanlı Marmara Park AVM Şantiyesi’nde çalışan işçilerin bir bölümünün kaldığı kamp alanında yangın çıktığının, 3 çadırın yandığının ve 11 işçinin hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı raporda, "Bu facianın sorumlularının ortaya çıkarılması, benzer facialar yaşanmaması ve işçilerin sağlıklı ve güvenli şartlarda barınmasının sağlanabilmesi için bu raporu kamuoyuyla paylaşmayı görev biliyoruz" denildi.
Tespitler (Tanıklıklar)
Heyetin, olayı yaşayan ve tanık olanlarla yapılan görüşmeler sonucunda ulaştığı tespitler raporda şöyle sıralanıyor:
• Olay yerinde, ölen işçilerden Çetin Coşkun’un yakınlarıyla görüşülmüştür. Çetin Coşkun'un o gün işe başladığını, belgelerini verdiğini, henüz sigortasının yapılmadığını belirtmişlerdir. Sonraki günlerde Çetin Coşkun’un sigorta girişinin, yangında yaşamını yitirmesinden 2 saat kadar sonra yapıldığı açığa çıkmıştır.
• Görüşülenlerden birisi de müteahhit şirket Kayı İnşaat'ta çalışırken vinçle yaşanan bir kaza sonrasında sakatlanan bir işçidir. Söz konusu işçi, hastanede şirket muhasebecisinin kendisine "olayın iş kazası olmadığını söylemesi, kendilerinin masraflarını karşılayacakları" yönünde telkinde bulunduğunu ancak sonradan kendisine sahip çıkılmadığını ifade etmiştir. Şirket müdürüne durumu şikayet ettiğini, ancak artık şantiye kapılarından içeri alınmadığını söylemektedir.
• Başka işçiler de şantiyede kazalar yaşandığını (yüksekten düşmeler gibi), ancak üstlerinin örtüldüğünü belirtmişlerdir.
• Çevredekilerden ve işçiler arasından, ölümlerin elektrik çarpmasından kaynaklı olduğunu ifade edenler olmuştur. Bu iddiaya göre ölenlerin bazıları ranzaya tutunarak kaskatı kesilmiştir.
• İddiaya göre, yangın sırasında sıyrılan kablolardan elektrik çadırın omurgasını oluşturan metal yüzeye ve oradan zeminin de ıslaklığı nedeniyle çalışanlara ulaşmıştır. Çadırın omurgasının ve ranzaların metal olması, elektrik kablolarının buralara temas ettiği iddiaları, yağışlar nedeniyle yerlerin ıslak olması gibi nedenlerle böyle bir ihtimal vardır. Ancak, adli tıp incelemesine ilişkin somut bilgiye ihtiyaç vardır.
• Diğer bazı işçiler ise yangının çadır kapısı tarafında başlaması, işçilerin dışarı çıkamamaları nedeniyle ranzaların altına sığındığını ve yangın nedeniyle öldüğünü belirtmektedirler. Bu işçilere göre işçilerin çadırdan çıkamamasının nedeni yangının çok hızlı gelişmesidir.
• Yangın sırasında yan taraftaki konteynırda olan bir işçi ise (DESAT işçisi, elektrikçi) olayı şöyle anlatmaktadır: "Çadırlarda yerde yatak yoktu, ranzada yatılıyordu. Yangının başladığı çadırda kalanların sayısı 30-40 kişi kadardı, ancak pazar günü olması nedeniyle çoğu dışardaydı. İşçilerin yorganları, şilteleri vardı. Ayrıca çadır içersinde plastik esaslı malzemeler vardı. Rüzgar nedeniyle yangın çok hızlı yayıldı. İlk çadırda yangın çıktıktan sonra, bir kişi kendini dışarı atarken kapının açılmasıyla birlikte alevler yandaki çadıra sıçradı. Biz bulunduğumuz konteynırdan dışarı kaçtık. Ancak geçitler dar olduğundan kapılar insanların çıkmasına engel oldu. Tek bir çıkış yolu vardı; orada sıkışıklık yaşandı".
|