Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hidrolik, Jeolojik ve HES'le İlgili Çalışmalar Su ve Orman Bakanlığı'na Devrediliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: ''Biz EİEİ ile alakalı 310 personeli ile beraber hidrolik, jeolojik ve HES'le ilgili çalışmalarında bulunan yapıyı bir ay içerisinde Su ve Orman Bakanlığına devrini gerçekleştireceğiz''. DSİ Genel Müdürü Özkaldı: ''Belediyelerin içme kullanma suları ve atık isale hatlarında HES kurulmasına yönelik

yapi.com.tr / AA
1 Hidrolik, Jeolojik ve HES'le İlgili Çalışmalar Su ve Orman Bakanlığı'na Devrediliyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Türkiye İnşaat Sanayicileri ve İşveren Sendikası (İNTES) tarafından DSİ konferans salonunda düzenlenen, Hidroelektrik Santral Projelerindeki Problemler ve Çözüm Önerileri Toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2002 yılında enerji üretiminde özel sektörün payının yüzde 34 olduğunu, 2014'ün sonuna kadar ise bu payın yüzde 75'e çıkmasının hedeflendiğini bildirdi. Hidrolik enerji yatırımında lisans aldığı halde yatırım yapmayanlar, lisans almadığı halde önümüzdeki yıl yatırıma başlayacak durumda olanlar bulunduğunu ifade eden Yıldız, sistemin bunu ayıklaması gerektiğini söyledi.
    
Madencilikte iyi niyetlerle hazırlanmış arama müracaatlarıyla ilgili taleplerin her birinin arama yapılması anlamına gelmediğini gördüğünü anlatan Yıldız, ''Genel müdürün önüne günlük 210 tane imza geldi, 4'te 3'ünün hiçbir anlamı yok. Tamamen sanal alem üretmekle ilgili işlemler. Nasıl arama ruhsatlarının alınmış olması aramaların yapıldığı anlamına gelmiyorsa, gerçek yatırımcı olmayanların hem özel sektöre hem de kamuya ayak bağı olduğunu söyleyebilirim. Gerçek yatırımcı olmayanların taleplerini şu veya bu şekilde çekmesi hemen yanı başında bulunan özel sektörü rahatlatacak'' dedi.
    
EİEİ HES'le ilgili çalışmalarını Su ve Orman Bakanlığına devredecek
    
Hidrolikle ilgili çalışmaların tek elde toplanmasının önemine işaret eden Yıldız, EİEİ Genel Müdürlüğünde 310 personeli ile beraber hidrolik, jeolojik ve HES ile ilgili çalışmalarda bulunan yapıyı Enerji Bakanlığından çıkartıp, Su ve Orman Bakanlığında yeni kurulan yapı içerisine katacaklarını bildirdi. Yıldız, ''Ortak dili ortak kurumla yakalama işidir bu. Genelde kurumlar, imtiyazlarından ve personelinden ödün vermek istemezler, ama biz tam tersini yapıyoruz. Bu doğru bir iş bu yatırımcılarında İNTES'in de istediği bir iş. Bir ay içinde bunu personeli ve bütün yapısıyla beraber Su ve Orman Bakanlığımıza devrini gerçekleştireceğiz'' dedi. Herkesin yenilenebilir enerji potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi konusunda hem fikir olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu: 
    
''Geçtiğimiz hafta Uluslararası Enerji Ajansının toplantısındaydım. 28 ülkenin bakanı ve sektörün aktörleriyle yaptığımız toplantıda, yenilenebilir enerji kaynaklarının hayata geçirilmesini herkes istiyor. Fakat elektronik ortamda gizli oylama ile yapılan 'yenilenebilir enerjiyle ilgili çalışmaların yapılabileceğine inanıyor musunuz?' sorusuna katılımcıların yüzde 42 'inanıyorum', yüzde 58 'inanmıyorum' yanıtını veriyor. Asıl problem işte burada. bir işe inanmakla yapmak arasındaki makas bazen çok açılabilir bazen de kapanabilir. İyi niyetli olarak eline tencere tava alanların bir kısımının da spekülatif ve manipülatif davranışlar altında kaldığına inanıyorum. 'Anadolumu kaptırtmak' biçiminde bir pankart. Kimi kime kaptırıyorsun. Böyle bir anlayışı kamu ve özel sektör hiç kimse kabul edemez.''

Sudan, güneye, rüzgardan çöpe kadar yerli ve yenilenebilir tüm kaynakların kullanılması gerektiğini belirten Yıldız, bir ülkenin tabiatı, kültürü kadar yerli enenji kaynaklarının kullanılmasının da önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Yıldız, hidrolik projelerde oluşan katkı payından bir kısmının yerel yönetimlere aktarılması konusunda İNTES'in tavsiyesini kendi adına doğru bulduğunu da belirterek, ''Biz bunu enerji sektörümüzde jeotermal kaynaklarımızda uyguladık, uygulamaya da devam ediyoruz. 416 miLyon dolar gelir elde ettik ihalelerden. Bunun yarısını hangi ilde çıkartılıyorsa o ilin il özel idaresine devrettik'' dedi.



Bakanı Eroğlu: Hidroelektrik santraller, Türkiye’deki elektriğin sigortası

Toplantıda Türkiye’nin kalkınmaya paralel şekilde enerji ihtiyacının da arttığına dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, ülkemizin enerji talebinde yıllık yüzde 8’lik artış olduğunu söyledi. Toplantılarda HES projeleriyle alakalı gündeme gelen problemlerin azaldığını ifade eden Prof.Dr. Veysel Eroğlu, hidroelektrik santraller ve barajların Türkiye için son derece elzem ve devletin geç kaldığı yatırımlar olduğunu belirtti. Suyun gücünden istifade etmek gerektiğini hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

“Kamuoyunda bir yanlış anlayış var. Sanki hidroelektrik santraller suyu tüketiyor, dereyi kurutuyor. Bu yanlıştır, özellikle belirtmek istiyorum. Ayrıca barajlara karşı da bazı çevreler tarafından tepki var. Bu da fevkalade yanlıştır. Türkiye’nin coğrafi durumu, iklim şartları sebebiyle sürekli yağmur yok. Yaz aylarında insanlar daha çok su sarf ediyor. Yazın derelerdeki su azalıyor, o zaman da su ihtiyacı azami seviyeye ulaşıyor. Dolayısıyla yağan yağmuru biriktirip, yaz aylarında kullanmamız gerekir. Bu da baraj yapımının zaruret olduğunun açık bir göstergesidir. Bu bakımdan hidroelektrik santraller, Türkiye’deki elektriğin sigortasıdır. Türkiye, enerjide dışa bağımlıdır. Enerjimizin yüzde 73’ünü dışarıdan temin ediyoruz ve 40 milyar dolar ödüyoruz. Su boşa akarken bunu ödemek caiz mi?”
 
2003 yılında çıkarılan yönetmelikle devletin yapması gereken hidroelektrik santralleri özel sektörün yüklendiğine işaret eden Prof.Dr. Veysel Eroğlu, şu ana kadar küçüklü büyüklü bin 500 hidroelektrik santral için müracaat yapıldığını ve bunların toplam üretiminin 110 milyar kilovatsaat olacağını anlatarak, “Bu bakımından Türkiye’deki özel sektöre teşekkür ediyorum. Sizler bizim yükümüzü taşıyorsunuz. Aslında devlet şükran borçludur” dedi.
 
Vatandaşlar maksatlı olarak ya da bilmeden olumsuz bilgilendiriliyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu bazı kişiler tarafından vatandaşların maksatlı ya da bilmeden hidroelektrik santrallere karşı olumsuz bilgilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Burada bizim de yanlışımız oldu. Biz şöyle düşünüyorduk, bu o kadar faydalı ki kimseye bunu anlatmaya gerek yok. Temiz, yenilenebilir enerji, ülkemizin yerli kaynağı, ucuz... Bunu anlatmaya gerek yok diye düşündük. Ancak yanıldığımızı fark ettik. Türkiye’de enerjideki ithalatın azalmaması için yerli ve yabancı menşeli olarak gayret edenler var. Bunu biliyoruz. Bu yüzden vatandaşları çok iyi bilgilendirmemiz gerekiyor.”

Hidroelektrik santrallerin temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı olduğunu vurgulayarak, Avrupa Birliği’nin 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji oranını, toplam enerji talebinde yüzde 20’ye yükseltmek için büyük gayret sarf ettiğini, teşvikler verdiğini belirten Prof.Dr. Veysel Eroğlu, “Biz de bu kaynaklar olmasa enerjiyi farklı şekilde üreteceğiz. Havaya karbondioksit ve diğer gazları vereceğiz. Küresel iklim değişikliğinde ilave payımız olacak. Ancak şimdi bu HES’lerden dolayı yılda 25 milyon ton karbondioksiti tutmuş oluyoruz. Dolayısıyla bütün dünyada HES’ler teşvik ediliyor” diye konuştu.
 
HES inşaatı öncesinde tespitler yapıldığına işaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti: “HES’lerin yoğun olduğu yerlerde, Solaklı Vadisi, Rize’de, Giresun’da, Ordu’da örnek dereler seçiyoruz. Sizlerden de yardım istiyorum. Buralardaki HES’lerden önceki mevcut durumu tespit edeceğiz, daha sonra onunla alakalı muhteşem bir proje hazırlıyoruz.”

Türkiye’deki bütün dereleri dört dörtlük yapacağız
 
Türkiye’deki bütün dereleri dört dörtlük yapacaklarını anlatan Prof.Dr. Veysel Eroğlu, sektör temsilcilerine de şöyle seslendi: “Sizlerden bir ricam var. Vatandaşlar çevrenin tahrip olacağından endişe ediyor, çevreyi tahrip etmeyeceğiz, 1 ağaç kesmişseniz yerine 5 ağaç dikeceğiz. Size istediğiniz kadar fidan Bakanlığımız tarafından verilecek. İkinci olarak, inşaatın bitmesini beklemeyin, gerekli düzenlemeleri yapın, bir taraftan çevre tahrip olmasın, biten işlerde fidanınızı dikin. Bazı malzeme atıkları dere yataklarına bırakılıyor. Bu çirkin görüntüye sebep oluyor. Hatırlarsanız, ormandan tahsis almak son derece zordu, kolaylaştırdık. Şu ana kadar sırf ormandan 22 bin 500 hektar alan tahsis etmişiz.”
 
HES’lerin neticede devlete ait mallar olduklarını bildiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, “Dereler satılmıyor, dereler milletindir. Sular satılmıyor, su da milletindir” diye konuştu.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/hidrolik-jeolojik-ve-hesle-ilgili-calismalar-su-ve-orman-bakanligina-devrediliyor_89551.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Allianoi'yi kim geri getirecek? YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!