Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Kira Yardımı Vaadiyle Mülkiyet Hakkından Vazgeçmeleri İstendi

Rezerv alanında konutu ya da işyeri bulunan Hatay’daki afetzedelerden kira yardımı alacakları gerekçesiyle kaymakamlıklara çağırılarak ‘mülkiyet hakkından vazgeçmeleri’ istendi. Avukatlar “İmza atmayın” uyarısı yaptı.

yapi.com.tr
Kira Yardımı Vaadiyle Mülkiyet Hakkından Vazgeçmeleri İstendi (Fotoğraf: AA)

6 Şubat depremlerinden en büyük hasarı alan Hatay’da rezerv alan sorunu giderek derinleşiyor. TOKİ kuralarından çıkan konutu istememesi halinde feragatname imzalatılmak istenmesinin ardından şimdi de yeni bir yöntemle yurttaşların konutuna konmak isteniyor. Rezerv yapı alanında konut ya da işyeri olan yurttaşlara, taşınmazlarını anlaşma ile tahliye ederse ve şartlar uygun görülürse kira yardımı yapılacağı duyuruldu. Avukatlar, depremzedenin kira yardımı almaya hak kazanması karşılığında faiz desteğinden ve mülkiyet hakkından vazgeçmiş olacağını söyleyerek “Hak kaybı yaşanabilir” dedi.

BirGün’den İlayda Kaya’nın haberine göre; Hatay’daki depremzede yurttaşlara geçen günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yazılar gitti. Söz konusu yazılarda, konutları rezerv alanda olan depremzede yurttaşlara kira yardımı yapılacağı söylenerek kaymakamlıklara gitmeleri istendi. Kira yardımından faydalanmak isteyen depremzedelere resmi bir belge iletilerek faiz desteğinden ve mülkiyet hakkından vazgeçmeleri talep edildi.

Taşınmazlarını anlaşma ile tahliye etmeleri istenen depremzedelerden belediyelere ve kentsel dönüşüm müdürlüklerine iletmeleri ve imzalamaları için iletilen belgelerde özetle şu ifadeler yer aldı: “Yapı/ yapının bulunduğu alan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı/riskli alan olarak ilan edilmiş olup, konutumu/ işyerimi tahliye ettiğimi belirterek kira yardımından faydalanmak istiyorum. Kira yardımından faydalanmam halinde 6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 'Yapılacak yardımlar ve tahliye' başlıklı bölümünde yer alan ‘Dönüşüm projeleri özel hesabından aynı kişiye hem kira hem de faiz desteği yapılamaz. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamaz’ hükmü uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusundan bulunmayacağımı taahhüt ederim.”

Avukatlar “Alınacak kira yardımı karşılığında faiz desteğinden ve mülkiyet hakkınızdan vazgeçiyorsunuz. Yardımın ise yapılıp yapılmayacağı bir soru işareti. Bir taraftan bakan, bakan yardımcıları 'Rezerv istemeyenler varsa bunu mutlaka değerlendireceğiz' derken ardından bu yazıların gelmesi yurttaşları iyice huzursuz ediyor.” diye yurttaşları uyardı. Depremzedeler ise “Boşaltmıyoruz ama boşaltmamız için bezdirme politikası uyguluyorlar. Herhangi bir uzlaşma da yapmıyorlar. Biz konutlarımızı ve işyerlerimizi teslim etmemek için direniyoruz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kira-yardimi-vaadiyle-mulkiyet-hakkindan-vazgecmeleri-istendi_206276.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!