Danıştay'dan 'Gezi Parkı'...
"Topçu Kışlası'ndan Vazgeçin,...
'Topçu Kışlası'na Bütçeden Pay!
"Taksim için Plebisite Gitsek...
Taksim'de Topçu Kışlası Tarihe Gömüldü!
Mahkemeden Topçu Kışlası Kararı!
"Türkiye Mimarlığında Modernizmin...
Gezi Parkı'nda İmar Planına...
"Bambaşka Kentler için Bir...
Topçu Kışlası'na Ait Eski Plan Bulundu
'Kamu'nun 'Kamusal Alan'la İmtihanı
Gerçekten Bu Kışlanın Tarihi...
Topçu Kışlası Hukuki Olarak...
Hafızadan Tahayyüle Taksim
"Siyasetçiler Tarihi Kötüye Kullanmasın"
Topçu Kışlası'nın Mimarı:...
Tarih Vakfı da Topçu Kışlasına Karşı
Başbakan Erdoğan: "Topçu Kışlası'nı...
ICOMOS Gezi'deki Hukuksuzluğu Kınadı!
Europa Nostra Türkiye'den...
Topçu Kışlası'nın Reddine...
Topçu Kışlası'nın Rekonstrüksiyonu Neden Yapılamaz?
Özellikle DOCOMOMO Türkiye ve ICOMOS'un kurul kararına karşı verdiği itiraz dilekçesinde üzerinde durulan konu, neden burada bir rekonstrüksiyonun anlamlı olmadığıydı.
1
Elbette çeşitli ölçeklerde rekonstrüksiyonlar yapılabiliyor; ama burada önemli olan, rekonstrüksiyonu yapılacak binanın fiziksel durumuna ilişkin elimizde yeterli veri olup olmaması. Tabi ki birçok fotoğraf olabilir; ama çizim vs gibi birinci elden özgün malzeme var mıdır? Burada fotoğrafın ötesine geçen bir şey yok. İşin kuramsal boyutu Bu işin teknik tarafı; ama bir de kuramsal boyutu var. Yani zaman içinde bu rekonstrüksiyonun yapılmak istendiği yerin bağlamında ne tür değişiklikler oldu? O günden bugüne söz konusu yerde nasıl bir katman oluştu? Bunu İstanbul üzerinden örneklemek gerekirse, yine gündemde olan Karaköy'deki D'Aronco camiinin de yeniden yapılmak istemesi söz konusu. Bu iki örneğe baktığınız zaman, kuramsal altyapıları arasında dağlar kadar fark olduğunu görüyorsunuz. Ben kişisel olarak D'Aronco camiinin de yapılmasını tercih etmeyebilirim; ama orada bu tür bir teknik sorun yok. Çünkü Taksim Topçu Kışlası kaldırıldıktan sonra yerinde üretilen park alanı, o gün geçerli kent planlama yaklaşımları çerçevesinde kentin daha sonra etrafında üretilen diğer yapılarla ilişkiler sayesinde (ki 1999 tarihli AKM'nin tesciliyle ilgili Kurul kararında da bu söyleniyor aslında) başka bir bağlam oluşturulmuş durumda. Burada bir başka ilişkiler bütünü, bir başka tarihsel katman oluşturmuş. Çünkü sadece Gezi Parkı değil; Prost'un Unkapanı'ndan başlayıp Nişantaşı'na kadar devam eden bir aks tasarımı var. Gezi Parkı böyle bir kentsel tasarımın günümüze kadar gelmiş parçasıdır. Dolayısıyla Taksim Topçu Kışlası'nın yok edilmesinden sonra üretilen mekan da artık bir tarihsel katmandır.
Vurgunun yanlış yerlere gitmesi önlenmeli |
-
Yıkılmış, yok olmuş yapıların yeniden yapılması yaygın ve gerekli bir yaklaşım değildir, çok örneği yoktur. Tarihi koruma perspektifiyle konuya yaklaştığımızda, bir yapının korunması gereken/istenen ögeleri sadece kütlesi veya dış görünümü değildir. Yapım tekniği, malzemeleri, detayları, mimari çözümleriyle yapı bir bütün olduğu kadar, döneme ait kültürel ve sembolik yansımaları da aynı derecede önemlidir. Yapının içinde bulunduğu mimari doku ve işlevsel kurgu da bu bütünün en az aynı derecede önemli parçalarıdır. Tüm bu bütünlüğü bir kenara atıp, rölövesi olmayan bir yapıyı fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla yerine tekrar yapmak, geleneksel bir yapının modern malzeme ile taklit edilmesi olur. Bu tür yaklaşımlar koruma disiplininde sadece bazı özel durumlarda anlamlı olmaktadır. Bir ulus için büyük anlam taşıyan tarihi bir yapıyı savaştan sonra tekrar dikmek, mimari kurgusu veya yapım tekniği eşşiz olan bir örneği sonraki nesillerin de deneyimleyebilmesi için yeniden yapmak gibi. YANITLA