Antik Kentin Ortasına Buğday Ektiler
5 Bin Yıllık Antik Kentte...
Antik Kent için İlçenin Taşınması...
Arkeoloji Müzesi Eserlerinin...
Müze Tahliyesine Durdurma
Antik Kent Üstü Taş Ocağı
Sahibinden Satılık Deniz Manzaralı...
Antik Kent Korumasız!
Antik Kente İmar Tehdidi
Danıştay: Arkeologsuz Bilirkişi Olmaz!
Antik Kente Bezli Koruma!
Parion Antik Kenti Kazılarından...
Tepecik Höyüğü Tarihe Işık Tutacak
Antik Kentte 2 Bin Yıllık Mutfak
Euromos Antik Kenti'ne 'Kazı Evi' İsteği
Tarihe Beton Döktüler
Hayalet Sanayi Sitesi
Sanayi Üretimi Haziranda Arttı
Zeus Tapınağı'nda ''Türk'' İzleri
Antik Tiyatro’da İlk Kazma Vuruluyor
Artemis Yeniden Kazılıyor
Laodikya'da 1500 Yıllık Keten...
Yorgun Herakles'e Yoğun İlgi
Antik Sütunlar Korunamıyor
Lise İnşaatında Heyecanlandıran Keşif!
Antik Kent Üstü Süpermarket...
"Antik Kentin Üstüne Hafriyat Döktüler"
Antik Roma Tiyatrosu'na Tel...
Sanayi Ciro Endeksi Arttı
Kaderlerine Terk Edildiler!
12 Bin Yıllık Mezarı Dinamitle...
İzmir’in Ortasında Antik Kent
Antik Kente Otele Koşullu Vize!
Kayıp Antik Kent Germanicia...
Antik Saray Kalıntıları Bulundu
Antalya’da Antik Kent Sular...
Antik Kent de Neymiş, Yap...
"Antik Kente Otel" Projesi...
İstanbul'da Antik Kent Üzerine...
Antik Kente Otele Kurul 'Dur' Dedi
Keşfedilmeyi Bekleyen Antik Kent!
Rant için Şimdi de Antik Kentlere...
Antik Kentte Leopar Figürü Bulundu!
Antik Manastır İlgisizlikten...
Antik Kente Yedi Katlı İmar Planı!
İstanbul'un En Eski Antik Limanı Bulundu
İzmir'de Antik Tiyatroya Adım Adım!
Antik İznik Roma Tiyatrosu...
Sanayi Arasında Bir Antik Kent: Kyme
Aliağa Çevre ve Kültür Platformu, “Turizm Haftası” dolayısıyla etrafı sanayi kuruluşları ile çevrilmiş olan Kyme antik kentinin durumuna dikkat çekmek üzere bir gezi düzenledi.
Aliağa’da sanayi kuruluşları ve Nemrut Limanı ile çevrelenmiş olan Kyme antik kenti, 3 bin yıllık bir geçmişe sahip. Prof. Dr. Ömer Özyiğit çıkan buluntuların tarihinin Yontma Taş Çağı’na kadar gittiğini ifade ediyor.
SİT derecesi düşürüldü Kyme’nin 12 kentten oluşan Ailos Birliği’nin en büyük kenti olduğu ifade ediliyor. Evrensel'in haberine göre, Kyme’nin geniş bir alana yayılan 1. derece sit koruması, zaman içerisinde düzlükte kalan ve sanayi kuruluşu yapılmaya ya da tesisleri genişletmeye elverişli alanları 1. dereceden 2. ve 3. dereceye düşürüldü. Kyme antik kentinin ilk kazıları 1925 yılında Çekler tarafından gerçekleştirilmiş ve çıkartılan eserler Prag’a götürülmüş. Sonraki yıllarda Ekrem Akurgal, Baki Ögün, Hasan Tahsin Uçankuş, Vedat İdil ve Orhan Bingöl kazı çalışmaları yapmış. 1985-2007 yılları arasında ise İtalyan Kazı Heyeti Başkanı Ord. Prof. Dr. Sebastiane Lagona tarafından yönetilmiş. Günümüzde Lagona’nın öğrencisi Antonio La Marca başkanlığında çalışmalar yürütülüyor. Kazılarda çıkan buluntular İzmir Arkeoloji ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunuyor. MS. II. yy. da Kyme’lilerin bastırdıkları sikkeler üzerinde Ephesos Artemisi’ne benzeyen bir Anadolu tanrıçası kabartması, tunç atlet heykeli ve Artemis başı en önemli buluntular arasında. ‘Antik kentler listesine girmeli’ ALÇEP’in düzenlediği gezide Kyme ören yeri ile ilgili Arkeolog Kıray Kıroğlu’nun yaptığı bilgilendirmenin ardından platform adına yapılan açıklamada konuşan Siteler Mahallesi Muhtarı Sedat Okşar, Kyme antik kentine gereken önemin verilmesini istedi. Kyme Antik Kentinden çıkarılan eserlerin sergilenmesi amaçlı olarak yapımına başlanan, ancak 17 yıldır bitirilemeyen Aliağa Müzesinin bir an önce tamamlanması gerektiğini ifade eden Okşar, “İstanbul, İzmir ve Prag’daki tarihi ve kültürel mirasımızın; ait olduğu yerde, Aliağa Müzesinde sergilenmesi gerektiği açıktır” dedi. Okşar, kazı çalışmalarına da gereken önemin verilerek, hızlandırılması gerektiğini dile getirerek, “Kyme Antik Kenti’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Antik Kentler listesinde yer alması için başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyor ve bunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” dedi. |