Antik Kentin Ortasına Buğday Ektiler
Antik Kent için İlçenin Taşınması...
Agora'da Kazı Alanı Genişledi
Sahibinden Satılık Deniz Manzaralı...
Antik Kent Korumasız!
Smyrna Meclisi 2 Bin Yıl Sonra...
Antik Kente İmar Tehdidi
Antik Kente Bezli Koruma!
Parion Antik Kenti Kazılarından...
Agora'ya Çelik Duvar
Tepecik Höyüğü Tarihe Işık Tutacak
Antik Kentte 2 Bin Yıllık Mutfak
Euromos Antik Kenti'ne 'Kazı Evi' İsteği
Tarihe Beton Döktüler
İzmir'in Bilimpark'ı Yola Çıktı
Zeus Tapınağı'nda ''Türk'' İzleri
Antik Tiyatro’da İlk Kazma Vuruluyor
Laodikya'da 1500 Yıllık Keten...
Yorgun Herakles'e Yoğun İlgi
En Büyük Plan Sil-Baştan!
Tramvayda "Start" Verildi!
Antik Sütunlar Korunamıyor
Lise İnşaatında Heyecanlandıran Keşif!
İzmir'in Toplu Ulaşımında Yeni Dönem!
İzmir Böyle İstedi!
İZTO Yeni Yol Haritasını Çizdi
33 Bin Ton Atık İki Dereden Çıktı
Antik Kent Üstü Süpermarket...
"Antik Kentin Üstüne Hafriyat Döktüler"
Antik Roma Tiyatrosu'na Tel...
İZSU'dan Tam Otomatik Sistem
Çoğu Gitti Azı Kaldı
İşte İzmir'in "Çevre Karnesi"
Tramvayın Önü Açıldı
Kaderlerine Terk Edildiler!
12 Bin Yıllık Mezarı Dinamitle...
Özelleştirme Planına Dört Koldan İtiraz
İzmir'de Asırlık Ağaçlar için Kampanya!
Sanayi Arasında Bir Antik Kent: Kyme
2 Bin 500 Yıllık Tünel Ziyarete...
İZSU Yeni Tesis için Düğmeye Bastı!
Aziz Kocaoğlu'dan 'Çılgın Proje'
İzmir Metrosu Göztepe'ye Kadar Ulaştı
İzmir’in Tramvaylarını Kimin...
İzmir'e Spor Müzesi Açılacak
İzmir’in Yönetimi Halk Forumlarında!
İzmir'deki "Tünel Efsanesi"...
İzmir, Güneşten Orman Üretecek
İzmir’in Tramvayları için 15 Teklif
Yerli Tren İzmir-Bandırma Seferine Çıktı
İzmir Arıtmada Lider!
İzmir'de Çöpler Yeraltına Alınıyor
İzmir Körfezi'nde Denizdibi Şaşırttı
İzmir Stat İhalesine Çıkıyor
İzmirliler Bisikletleri Sevdi
İzmir'e Kadın Müzesi!
İzmir’in Ortasında Antik Kent
İzmir'in ilk kurulduğu yer olduğu kabul edilen Agora, şehir merkezinde kalan ender antik kentlerden biri olarak 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip.
Dünyanın "şehir merkezindeki en büyük antik agorası" olarak bilinen İzmir Agorası'ndaki kazılar devam ediyor. M.S. 2. yüzyıla ait hamam yapısı da ortaya çıkarıldı.
Agora'da, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy başkanlığında kazı çalışmaları yürütülüyor. Konu hakkında bilgi veren Ersoy, MS 2. yüzyıla uzanan yıllarda hamamların, siyasetçilerin ve düşünürlerin toplandığı, önemli meseleleri konuştuğu merkezler olduğunu belirtti. Ersoy, şunları anlattı: "Antik kentlerde agoralar, kentin siyasî, idarî, adlî ve ticarî merkezi durumundaydı. Agoralar için her kentin merkezinde birkaç yapı adası ayrılırdı. Agora alanının etrafı portikolarla (sütunlu galeriler) çevrelenirdi. Galerilerin gerisinde bouleuterion (meclis binası), prytaneion (resmî tören ve toplantıların yapıldığı, yemeklerin verildiği yapı), resmî ofisler, mahkeme, borsa, arşiv, et ve balık pazarı, latrina (tuvaletler) gibi kamu yapıları yer alabilirdi. Portikolar güneşli, yağmurlu, aşırı soğuk ve sıcaklarda insanların korunması ve sığınması için kullanılan yarı açık alanlardı. Agora avlusunda önemli kişiler, günler ve anlaşmalar için dikilmiş basamaklı anıtlar, heykeller, dinî törenlerde adak yapılan altarlar, eksedralar (mermer oturma yerleri), kentin saygı gösterdiği bir tanrının tapınak ve sabit sunağı yer alırdı." Smyrna (İzmir) Agorası şehrin merkezinde, bu bölgedeki ızgara plana uygun olarak dikdörtgen bir alanı kapsamaktadır. Smyrna'nın idarî, siyasî, adlî ve ticarî merkezi durumundaydı. Agora'nın planlandığı alandaki arazi eğimi, batı ve kuzeyde inşa edilmiş, bugün kalıntıları görülen bodrum katlarıyla giderilmiştir. Agora avlusu, bodrum katların üst seviyesine kadar dolgu yapılarak yükseltilip bir teras haline getirilmiştir. Bu teras düzleminin etrafı ise portikolarla çevrelenmiştir. Smyrna Agorası, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde mezarlık alanı olarak kullanılmıştır. Mevcut kalıntılar ve sondajlar, alanın kentin kuruluş efsanesine uygun olarak Büyük İskender'den hemen sonra, M.Ö. 4. yüzyılın sonundan itibaren planlandığını ve bu tarihle birlikte çevresindeki yapıların etap etap inşa edildiğini işaret etmektedir. Grekçe bir kelime olan "agora" toplanılan yer, kent meydanı, çarşı, pazaryeri gibi anlamlara geliyor. Antik Çağ'da agoraların ticarî, siyasî ve dinî fonksiyonlarının yanı sıra sanatın yoğunlaştığı ve birçok sosyal olayların geçtiği veya yapıldığı, kentin odak noktası olduğu biliniyor. Antik Çağ'da her kentte en az bir agora bulunurdu. Kimi büyük kentlerde ise genellikle iki tane yer alırdı. Bunlardan biri devlet işlerinin görüldüğü, etrafında çeşitli kamu binalarının toplandığı devlet agorası, diğeri ise ticarî faaliyetlerin yoğunlaştığı ticaret agorasıydı. |