Kayıp Kane Antik Kenti Bulundu!
Antik Kentin Caddeleri Gün...
Antik Kent Çevresinde Dev...
Antik Kentte 2 Bin Yıllık...
Sillyon Antik Kenti Çöplük Olmasın!
Antik Kentin Ortasına Buğday Ektiler
5 Bin Yıllık Antik Kentte...
Antik Kent için İlçenin Taşınması...
Juliopolis Turistlerin İlgisini Çekiyor
Kentlerin Bilgileri Toplanıyor
Antik Kent Üstü Taş Ocağı
Sahibinden Satılık Deniz Manzaralı...
Antik Kenti İmara Açan Karar...
Antik Kenti Korumayan Kurula...
Duble Yol Antik Kente Çarptı!
Antik Kente İmar Tehdidi
İzmir’in Antik Kenti Para Bastı!
Antik Kente Bezli Koruma!
Parion Antik Kenti Kazılarından...
2700 Yıllık Antik Kent İmara Açıldı
Antik Kentte 2 Bin Yıllık Mutfak
Euromos Antik Kenti'ne 'Kazı Evi' İsteği
Antik Kente, Otel Yapılacak mı?
Antik Kent Üstü Süpermarket...
"Antik Kentin Üstüne Hafriyat Döktüler"
Türkiye'nin Antik Kentleri...
Sanayi Arasında Bir Antik Kent: Kyme
İzmir’in Ortasında Antik Kent
Antik Kente Otele Koşullu Vize!
Kayıp Antik Kent Germanicia...
Antalya’da Antik Kent Sular...
Antik Kent de Neymiş, Yap...
Antik Kent Korumasız!
Tatvan Antik Kenti’nin sit statüsünün düşürülmesine karşı imza kampanyası başlatan Doç. Dr. Demirtaş: Urartu dönemine ait olduğu tahmin edilen kent yapılaşma riskiyle karşı karşıya.
Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Bitlis'te Van Gölü kıyısında 1.derece arkeolojik ve doğal sit alanı olarak belirlenen Tatvan Antik Kenti, 'tatil köyü' yapılmak için 2010'da satılmak istendi. Alana yatırım yapılması için ön izin veren Maliye Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğü, arazinin satış işleminin gerçekleştirilebilmesi için görüş isteyince; Kültür ve Turizm Bakanlığı, “2863 sayılı yasa kapsamında 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanlarında kalan taşınmazların satış izni verilemeyeceğini” belirterek bu talebe olumsuz yanıt verdi. Ancak bu kararın ardından Van Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, yatırımcının talebi üzerine 2011'de kentin arkeolojik sit statüsünü kaldırdı.
Koruma Kurulu'nun aldığı kararda, 1.derece arkeolojik ve doğal sit olarak belirlenen alanda yapılan yüzey araştırmasında herhangi bir arkeolojik ve mimari kalıntının bulunamadığı; alanın yerleşim merkezi olarak kullanıldığını gösteren çanak, çömlek ve metal parçalarına ise rastlanılamadığı belirtildi. Koruma Kurulu, sahanın 1. derece arkeolojik sit alanından çıkarılmasına karar verirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da doğal sit statüsünü düşürdü. '3 bin yıl öncesine ait' Bitlis Eren Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, alanın 1.derece arkeolojik sit statüsünün yenilenmesi için change.org üzerinden imza kampanyası başlattı. Koruma Kurulu'nun arkeolojik bulguya rastlanmadığını belirten kararının gerçeği yansıtmadığını belirten Demirtaş, “Alandaki mimari bulgulara baktığımızda kentin Urartu dönemine, yani MÖ 800-900. yüzyıllara ait olduğunu tahmin ediyoruz. Kayaların üzerinde birtakım geometrik şekiller ve haç işaretleri bulunuyor. Dolayısıyla Hıristiyanlık döneminde de alanın kullanılmış olma ihtimali var. Alanda kayalara oyulmuş iki küçük odacıkatan oluşan bir yapı ile tandırı andıran, muhtemelen silo gibi işlerde kullanılan çok sayıda kayalara oyulmuş yapı var. Yerin altında çok sayıda mağara olduğu biliniyor. Arazide bir an önce bilimsel kazılar yapılarak antik kentin tarihi ortaya çıkarılmalı ve alanın arkeolojik sit statüsü yenilenmeli” dedi. 'SİT statüsünü kaldırttık' Araziye tatil köyü yapmak isteyen yatırımcı işadamı İsmail Kocakaplan ise bölgenin sit statüsünden çıkarılmasını “Arazinin arkeolojik sit ve doğal sit statüsünü kaldırttım. Ancak 50 milyon dolar yatırım ve 100 kişi çalıştırma şartı önümüze konarak ikinci ön izin verilmedi. Mahkemeye verdik. Antik kentte tarihi mezarlıklar, kiliseler olur. Burada hiçbir şey yok” diyerek savundu. |