Antik Kentin Caddeleri Gün...
Antik Kentin Ortasına Buğday Ektiler
5 Bin Yıllık Antik Kentte...
Antik Kent için İlçenin Taşınması...
Juliopolis Turistlerin İlgisini Çekiyor
Antik Kent Üstü Taş Ocağı
Agora'da Kazı Alanı Genişledi
Sahibinden Satılık Deniz Manzaralı...
Antik Kent Korumasız!
Duble Yol Antik Kente Çarptı!
2 Bin Yıllık Alttan Isıtmalı Ev
Antik Kente İmar Tehdidi
2 Bin Yıllık Mezar Taşı Tuvalete...
'Çin'in Büyükannesinin Mezarı mı?
Antik Kente Bezli Koruma!
Parion Antik Kenti Kazılarından...
Agora'ya Çelik Duvar
Tepecik Höyüğü Tarihe Işık Tutacak
Euromos Antik Kenti'ne 'Kazı Evi' İsteği
Antik Kente, Otel Yapılacak mı?
Antik Kent Üstü Süpermarket...
"Antik Kentin Üstüne Hafriyat Döktüler"
Türkiye'nin Antik Kentleri...
Sanayi Arasında Bir Antik Kent: Kyme
İzmir’in Ortasında Antik Kent
Antik Kente Otele Koşullu Vize!
Kayıp Antik Kent Germanicia...
Antalya’da Antik Kent Sular...
Antik Kent de Neymiş, Yap...
"Antik Kente Otel" Projesi...
İstanbul'da Antik Kent Üzerine...
Antik Kente Otele Kurul 'Dur' Dedi
Keşfedilmeyi Bekleyen Antik Kent!
Rant için Şimdi de Antik Kentlere...
Antik Kentte Leopar Figürü Bulundu!
Antik Kente Yedi Katlı İmar Planı!
Küllerinden Doğan Antik Kent!
Antik Kentin Yanına Cezaevi!
Kaçak Kazılar Antik Kente Zarar Verdi
Olimpos Antik Kenti'nde Kazılar Başladı
Antik Kentte 2 Bin Yıllık Mutfak
Burdur'un Ağlasun İlçesi'ndeki Sagalassos Antik Kenti'nde devam eden kazılarda, yukarı agora yakınlarında 'Geç Roma Dönemi'ne ait 2 bin yıllık bir mutfak ortaya çıkarıldı.
DHA'nın haberine göre, Sagalassos'ta bu yıl Haziran ayında başlayan yeni kazı sezonunda, geçen ay 2 bin yıllık bir mutfağın ortaya çıkarıldığı açıklandı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Jereon Poblome, "Bu yılki kazıda 'Geç Roma Dönemi'ne ait bir mutfak bulduk. Tam olarak çıktı. Tüm detayları ile o dönemde mutfak kültürleri nasıldı, ne pişirdiler, ne yediler, nasıl pişirmişler bunların hepsini öğreneceğiz. Çok detaylı bir bilimsel çalışma yapıyoruz. Sadece arkeologlar değil, antropologlar, zoologlar, botanikçiler de var" dedi.
Tandırlı mutfak Bulunan mutfağın şimdikilere göre çok küçük olduğunu kaydeden Prof.Dr. Poblome, şu bilgiyi verdi: "Zemininde hiç fayans yok, sadece toprak. Geç Roma Dönemi'nde hijyen yönünden farklı düşünmüşler. Ergonomik olarak da bizim için zor bir mutfak, ama onlar öyle kullanmış. Ortaya kömür, üzerine bir çanak koymuşlar. İçine bulgur, et koymuşlar. Yanına iki çanak daha koyup sıcak tutmuşlar. O zaman ekmek yoktu, ancak mutfakta tandır kullanmışlar ve tandır ekmeği yemişler. Yavaş yavaş tüm hayat detayları ortaya çıkıyor." Hamamda yoğunlaşıldı Bu sezon kazılarıyla ilgili olarak da Prof.Dr. Poblome, "Ağırlıklı olarak hamamda çalışıyoruz. Burayı halkın ziyaretine açmak istiyoruz. Çünkü ordaki güzelliği halka göstermek istiyoruz. Yukarı agorada çalışmalarımız uzun yıllardır devam ediyor. Yukarı agoranın 2017, 2018 yılında biteceğini düşünüyoruz. O zaman bütün yukarı agora hazır olacak" diye konuştu. |