İzmir’in Çernobil’i Davası Karara Kaldı
Nükleer Atıklar İki Boğazdan Geçecek
'Nükleer Enerji Yasa Tasarısı'nın...
‘Nükleersiz’e Yürüyüş Yarın Başlıyor
Özel Bölgeye Nükleer Ayarı
Bu Konserin Bilet Ücreti 5 Atık Pil
Ukrayna'da Nükleer Kaza
30 Yerli Şirket Nükleer Santral...
‘Üçüncü Nükleer için Talimatı Verdim’
Nükleere Karşı Kürek Çekiyor
Nükleer Santrali Kamyonete Sığdırdılar
Yer Seçimi Mahkemelik Oldu
Doğal Direniş; Saldırı da...
Doğal Malzeme Çağı Başlıyor
‘İzmir’in Çernobil’inde Son Dönemeç
Maden Atıklarının Denize Boşaltılmasına...
60 Bin Ton Cam Atığı Toplandı
Bir Pil, 11 Kişinin Yıllık...
Japonya'dan Sinop’a Nükleer Uyarısı
Nükleerde Herşey Yalnızca Kağıt Üstünde
AVM’lere Ambalaj Atıklarını...
Nükleer En Ucuz Çin'de, En...
Nükleer Endüstrisi Çöküyor
'İzmir'in Çernobil'i Gömüldü!
Radyoaktif Maddeler Tam Temizlenemiyor
Nükleer için Kritik Toplantı
Başkent'te 861 Projeye 2,9 Milyar TL
İzmir'deki Nükleer Kabus Bitiyor
Zeytinlik Alanlar Nükleer...
Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü Kuruluyor
Akdeniz'de Nükleer Isınma
Nükleer Risk Sınırlandırılamaz
Fukuşima'nın Nükleer Atığı...
Milletvekilleri Rusya'da Nükleer...
Nükleer Santrala Yeşil Yapraklı Logo
"Çevreci Nükleer Yalanına Hayır!"
Nükleer Santral Akdeniz Fokunu...
Sinop'a 3. Nükleer Santral mi Geliyor?
Soma'dan Sonra Nükleer Korku!
Nükleer Enerji Yasası Değişiyor mu?
"Kayıp Kaçak Oranını Düşürün;...
‘Nükleer İhracı Ahlaki Olarak Sorunlu"
Japonya'dan Şaşırtan "Nükleer" Kararı!
Nükleer, Valiliğin Kafasını Karıştırdı
Nükleer Santral için 460 Başvuru
"Nükleer Santrallerin Güvenli...
"Nükleersiz Türkiye ve Dünya...
Greenpeace'den Nükleer Santrale Baskın
Sinop’ta Nükleer Santralın...
ÇED’siz Arazide, Nükleer İnşaatı...
'Bir Belayı Defettik Sıra Nükleerde'
Japon Gazeteci Nükleere Karşı Uyardı!
"Sinop Nükleer İstemiyor"
Tokyo 'Hoşçakal Nükleer' Dedi
Nükleeri Pedal Çevirerek Protesto Edecek
Sinop'ta Nükleer Kriz Resmen Başladı
Nükleer Atık Sorununa Geçici Çözüm
Akkuyu'da Nükleerin 'İlk' Kurbanı O mu?
Nükleer Atıklarla Baş Edecek Teknoloji Yok!
Nükleer santrallerden doğacak radyoaktif atıklar endişeye yol açıyor.Nükleer santral teknolojisi gündeme geldiği yıllarda atıkların bir sorun yarattığının bilinmediğine dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, insanlığın nükleer atıkları etkisiz hale getirecek bir teknolojiye sahip olmadığını belirtti.
Bozoğlu, nükleer santrallerden çıkacak radyoaktif atıkların “Atık literatüründeki en problemli ve yönetilmesi en zor atık türü” olduğunu söyledi. Evrensel'den Deniz Kayacan'ın haberine göre, radyoaktif atıkların diğer atık türleri gibi başka formlara dönüştürülemediğine dikkat çeken Bozoğlu, toprak altına gömüldüğünde etkisi azalmayan izotopların birbirlerine çarparak ışıma yapmaya devam ettiğini anlattı. Bozoğlu, bunun canlı vücuduna ve bitkilere zarar verdiğini ifade etti. Şu anda dünyada nükleer atıkları yok edebilecek bir teknolojinin olmadığını söyleyen Bozoğlu, radyoaktif atıkların etkisinin azalma süresinin 2-3 yılda olup bitecek şeyler olmadığını, hammaddenin türüne göre yüzlerce yıl süren bir süreç olduğunu belirtti.
‘Küçük bir miktarı bile ölümcül’ Dünyada nükleer santrallerin ilk kurulduğu yıllarda sanayileşmiş devletlerin atıklarının ne yapılacağına dair bir öngörüsü bulunmadığını belirten Bozoğlu, kimileri tarafından savunulduğu gibi radyoaktif atıkların hacmen küçük olmasının “olumlu” olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi. Bozoğlu, tıpkı arsenik veya siyanürün bir damlasının bile insanı öldürmeye yeterli olduğu gibi radyoaktif atıkların hacimlerine rağmen etkileme biçimlerinin ölümcül olduğunu dile getirdi. ‘Atıklar Türkiye'den geçecek’ Bozoğlu, söylendiği gibi atıklar Rusya’ya taşınsa bile, radyoaktif maddenin Türkiye üzerinden geçişi sürecinde büyük bir risk olduğunu ifade etti. Ayrıca atıkların ortaya çıktıktan sonra soğumaları için en az 5-10 yıl boyunca bekletilmeleri gerektiğini anlatan Bozoğlu, bu sürecin depolama alanlarında potansiyel risk oluşturacağını vurguladı. Türkiye’nin eski bir teknolojiye terk edildiğini söyleyen Bozoğlu, kurulacak nükleer santrallerin çalışma prensiplerinin termik santrallerden hiçbir farkının olmadığını, tek farklarının hammaddesinin kömür değil, uranyum olduğunu belirtti. 'TAEK santrale hazır değil’ Baran Bozoğlu, “Hükümet 9 büyüklüğünde depreme hazır olduğunu söylüyor. Fakat depremden sonra insanlar toplansın diye belirlenmiş olan alanları imara açtı. 15-20 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da aldıkları önlemler ortada. Deprem riskini azaltmaktansa, buraları ranta çeviren bir hükümet, Akkuyu nükleer santralinin güvenli olduğunu bize söyleyemez. Trafoya giren kediden bahsetmiyorum bile” diye konuştu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun da santrale hazır olmadığını belirten Bozoğlu, Gaziemir’deki kurşun fabrikasında 8-9 yıldır bekleyen radyoaktif atıkları hatırlattı. İstanbul ve Ankara risk altında Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu: Aslında Enerji Bakanlığının yapması gereken “Olası facia durumunda Türkiye’nin nasıl etkileneceği’ araştırmasını biz yaptık. 2010 yılının meteorolojik verilerine bakarak söyleyebiliriz ki, Akkuyu’da meydana gelecek bir kazada 4 gün içerisinde etkilenecek Ankara, Diyarbakır, Antalya, Kuzey Kıbrıs ve Suriye. Sinop’ta gerçekleşecek bir patlamadan ise ilk 4 gün içerisinde etkilenecek şehirler Ankara ve İstanbul.” |