İngiltere'de İnşaat Sektörü...
İngiltere'de Konut Fiyatları Geriledi
En Yüksek Binadaki Afiş: Nükleer...
Nükleer Santraller Zirvesi...
Nükleer Santralinin Faaliyetlerini...
İngiltere'de Konut Sektöründe...
'Nükleer Enerji Yasa Tasarısı'nın...
‘Nükleersiz’e Yürüyüş Yarın Başlıyor
Özel Bölgeye Nükleer Ayarı
Nükleer Santral için Deprem Uyarısı
Ukrayna'da Nükleer Kaza
30 Yerli Şirket Nükleer Santral...
‘Üçüncü Nükleer için Talimatı Verdim’
Nükleere Karşı Kürek Çekiyor
Nükleer Santrali Kamyonete Sığdırdılar
Plajda Uygarlığın Ayak İzleri Bulundu
Japonya'dan Sinop’a Nükleer Uyarısı
Nükleerde Herşey Yalnızca Kağıt Üstünde
Nükleer Endüstrisi Çöküyor
Nükleer için Kritik Toplantı
Güllüce'ye Akkuyu Nükleer Soruları!
İzmir'deki Nükleer Kabus Bitiyor
Japonya’da Nükleer Enerji...
'Zeytinlik Yasası Değişmezse,...
Nükleer Atıklarla Baş Edecek...
Zeytinlik Alanlar Nükleer...
Nükleer Enerji Genel Müdürlüğü Kuruluyor
Akdeniz'de Nükleer Isınma
Nükleer Risk Sınırlandırılamaz
Fukuşima'nın Nükleer Atığı...
"Çevreci Nükleer Yalanına Hayır!"
Nükleer Santral Akdeniz Fokunu...
Sinop'a 3. Nükleer Santral mi Geliyor?
Nükleer Enerji Yasası Değişiyor mu?
Nükleer En Ucuz Çin'de, En Pahalı İngiltere'de!
Nükleer enerji santralinde üretilen bir kilovatsaat elektrik için gereken yatırım tutarı Çin'de 2 bin dolarken, İngiltere'de bu rakam 8 bin dolar seviyesine ulaşıyor.
Nükleer enerji santralinde üretilen bir kilovatsaat elektrik için gereken sermaye tutarı Çin'de 2 bin dolarken, İngiltere'de bu rakam 8 bin doları buluyor.
Dünya Nükleer Örgütü (WNA) ve Dünya Nükleer Raporu'ndan derlediği verilere göre, nükleer enerji ucuz fosil yakıt kaynakları bulunmayan ülkelerde rekabet edebilir fiyatlarla elektrik üretimini sağlarken günümüzde dünyada aktif olarak elektrik üretimi yapan 388 reaktör bulunuyor. Nükleer santrallerde yakıt maliyetleri toplam üretim maliyetine göre düşük seviyelerde kalıyor. Ancak bu tesislerin yatırım maliyetleri ise doğal gaz ve termik santraller gibi elektrik üretim tesislerinden daha yüksek oluyor. Nükleer santrallerin sermaye maliyetleri inşaat alanı için hazırlıklar, inşaat süreci, üretime başlama ve finansmanı içeriyor. Büyük ölçekli nükleer santrallerin yapımında binlerce işçi çalışıyor. Bu şantiyelerde fazla miktarda çelik, beton ve binlerce de farklı malzeme kullanılıyor. İlave olarak yüksek maliyetli, soğutma, elektrik üretimi, havalandırma, kontrol ve iletişim sistemlerine de ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca nükleer santral inşaatları uzun yıllarda tamamlanabiliyor. Bu da sermaye maliyetlerinin çok yüksek olmasına neden oluyor. Bütün bu maliyetlere rağmen tamamlanmış bir nükleer santralin yakıt maliyeti ise diğer elektrik üretim sistemlerinden daha düşük seviyelerde bulunuyor. Verilere göre, nükleer santrallerden elektrik üretimi için yapılması gereken yatırım miktarları ülkelere göre büyük değişiklikler gösteriyor. Değişen işçilik maliyetleri, bir çok nükleer reaktör inşaatının aynı anda devam etmesi, geçmiş nükleer inşaat deneyimleri, farklı regülasyonlar ve güvenlik tedbirleri nükleer yatırımların maliyetlerinde farklılıklar yaratıyor. Nükleerden bir kilovatsaat elektrik üretimi yatırımı en uygun 2 bin dolarla Çin'de gerçekleştiriliyor. Nükleeri en pahalıya ise kilovatsaati yaklaşık 8 bin dolarla İngiltere inşa ediyor. Dünya'nın nükleer kapasitesi en yüksek ülkesi ABD'de nükleer enerjiden elektrik kilovatsaatte 5 bin 339 dolara gerçekleşirken, Elektrik ihtiyacını en fazla nükleer santraller ile karşılayan Fransa'da kilovatsaat yatırım 4 bin 920 dolar civarında gerçekleşiyor. Türkiye, Mersin Akkuyu'da ve Sinop'ta 4'er reaktörlü iki nükleer santralin inşaatı için gün sayıyor. Mersin'e yapılacak santralin 4 bin 800 megavat Sinop'a ise 4 bin 400 megavat olması bekleniyor. İki projenin 40 milyar dolara mal olacağı öngörülüyor. Türkiye'de yapılması planlanan nükleer santrallerin ise yatırım miktarlarının ise kilovatsaatte 4 bin 350 dolar seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor. |