Okullar 7 Ayda 350 Ton Atık Pil Topladı
Bilim İnsanları Çöpten Pil Geliştirdi!
Kartal'ın Elektronik Atıklarını...
Atık Pil Toplama Oranı Artıyor
Tokat Belediyesi'nden 'Kaçak Su' İlanı
Susuzluğa Karşı "Dip Suyu" Planı!
Eroğlu: İstanbul'da B Planı...
Su Savaşında Danıştay Köylüyü...
Trabzon'da Köylülerin Su İsyanı
AVM’lere Ambalaj Atıklarını...
Kanada'da 'Atık Su' Alarmı
Balıkesir Hayvansal Atıklardan...
Akkuyu'nun ÇED'inde Nükleer...
Akkuyu’nun Atıkları İstanbul’u...
"Ambalaj Atıklarının Bedelsiz...
Nükleer Atıklarla Baş Edecek...
Kanalizasyon Atıkları Burdur Gölü'ne
Tehlikeli Atık Taşıyan Araçlara...
Harem’in Batık Hazinesi Geliyor
Siyanür Atık Barajına İzin Yok
Hastanenin Atık Suyu Sokağa Akıyor
33 Bin Ton Atık İki Dereden Çıktı
Kazdağları'nda Atık Tehlikesi
Atık Sudan Üretilen Enerjiyle...
"Atık Yönetimi Yönetmeliği...
Tehlikeli Atık Depolama Tesisine Tepki
600 Ton Atık Pil Toplayacak
Bir Pil, 11 Kişinin Yıllık Su İhtiyacını Kirletiyor
Kullanıldıktan sonra doğaya atılan bir pilin, 11 kişinin yıllık ihtiyacını karşılamaya yetecek düzeydeki 600 bin litre suyu kirletebildiği bildirildi.
Gümüşhane Çevre ve Şehircilik Müdürü Cemil Bayram yaptığı açıklamada, teknolojinin gelişimine paralel olarak pil kullanımının sürekli arttığını, Türkiye'de yılda 10 tona yakın pil kullanıldığını belirterek, "Bugün televizyonlar, uydu cihazları, fotoğraf makineleri, saatlerde olduğu gibi çok sayıda teknik cihazda çeşitli boyutlarda pil kullanılmaktadır. Bu piller içerisinde şarj edilenler ve edilemeyenler bulunmaktadır" dedi.
Nikel kadmiyum, nikel metal hidrit ve lityum içeren pillerin geri dönüşümünün yapılabildiğini ifade eden Bayram, dünyada rezervleri oldukça azalan kobaltın, atık pillerden kazanım yoluyla elde edildiğini söyledi. Elektronik cihazlarda ve diğer araçlarda kullanılan pillerin sökülmemesi, atılmaması gerektiğini vurgulayan Bayram, "Pillerin çöpe, toprağa, denize, akarsu ve kanalizasyona atılması ya da yakılması durumunda içerdikleri ağır metaller çevrenin kirlenmesine yol açmaktadır. Kadmiyumlu pil, olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600 bin litre suyu kirletmektedir. Bu da gelişmiş ülkelerde yaklaşık 11 kişinin yıllık su ihtiyacına karşılık gelmektedir" diye konuştu. Bayram, Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerde metal sanayinin, yüzde 80'den fazla oranda maden filizleri, maden alaşımları veya birinci metallerin ithalatına bağımlı olduğunu kaydederek, "Yapılan incelemeler pillerin, içerdikleri metaller bakımından maden filizleri ve alaşımlarından sonra en yüksek miktarda metal bulunduran kaynaklar olduğunu göstermiştir. Ayrıca metallerin atık pillerden geri kazanılma maliyetleri, özellikle enerji tüketiminde bu maden filizleri ve alaşımlarından çıkartılma maliyetlerinin çok daha düşük olduğu gözlenmiştir" ifadelerini kullandı. Kullanım ömrünü tamamlamış pillerin geri dönüşüm amacıyla toplanması gerektiğini vurgulayan Bayram, "Pil kesinlikle atılmamalı, toplama kutularına bırakılmalıdır. Bu kutular, sokaklarda, okullarımızda, resmi kurum ve kuruluşlarımızda bulunmaktadır. Piller mutlaka muhafaza edilmeli, bertaraf edilmek üzere de müdürlüğümüze teslim edilmelidir" dedi. Bayram, bu yıl okullar arası atık pil kampanyası yaptıklarını, birinci olan okula yazıcı hediye ettiklerini sözlerine ekledi. |