3200 Yıllık Dev Tersane!
Tüp Geçit Gelecek Haliç Temizlenecek
Haliç’e Tüp Geçit Geliyor
Yeni Kaderini Bekliyor!
"İstanbul Haliçsiz, Haliç...
Haliç Dayanışması'nın İtirazı Var!
Haliçport'un Planları Askıya Çıktı
‘UNESCO Artık Daha Anlayışlı’
İstanbul'un 6 Asırlık Tersanesinde...
Haliç'in Silüetine "Yüksek...
Haliç'teki Tarihi Eserlere Ne Olacak?
“Aklı Başında Hiçbir Mimar...
O Yasa Uygulandığında Kıyamet Kopacak!
Haliç Tersaneleri’nde Kırmızı Çizgi!
Haliç Dayanışması'ndan Han...
Tescilli Yapılara ‘Deprem’ Sınavı
Tarihi Haliç Tersanesi'nde...
Haliç Dayanışması'ndan Tersane-i...
Tersaneler Boşaltıldı, Makineleri...
"Haliçport Rantsal Dönüşümün...
“Kent Tarihinin Tümü Reddediliyor”
"İlk Düğme Baştan Yanlış İliklendi"
TMMOB Haliç Projesini Yargıya Taşıyor
"Haliç Tersaneleri için Proje Üretenler Toplumsal Sorumluluklarını Hatırlasın"
Tehdit altındaki kamusal mirasın doğru değerlendirilmesini ve Tersane-i Amire'nin teknolojisi yenilenerek ve üretim / istihdam potansiyeli geliştirilerek geleceğe taşınmasını savunan Haliç Dayanışması; duyarlı herkesi dayanışmaya katılmaya çağırdı ve söz konusu alan için proje üreten meslek insanlarına da toplumsal sorumluluklarını anımsattı.
Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; Tersaneler hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemleri için gemicilik tarihi ve teknolojik gelişimin önemli bir belgesi olmanın yanı sıra, gemi inşa ve bakımı konusunda da teknik bilgilerin biriktiği ve güncellendiği, gemi tasarım ve üretiminin yapıldığı çok önemli kaynaklardır. İstanbul’un gemiler için uygun bir sığınak sunan doğal limanı olan Haliç’in kuzey kıyısı Osmanlı döneminde tersaneler bölgesi olarak değerlendirilmiştir. Galata Surları’nın bitişiğinden, Azapkapı’dan başlayarak Hasköy’e kadar uzanan kıyı kesiminin tarihini ve kentsel peyzajını Tersaneden bağımsız düşünmek olanaksızdır. Tersane-i Amire beşyüz yılı aşkın kullanımı sırasında sürekli gelişmiştir; içinde yakın tarihli üretim tesislerini içeren teknolojik altyapının yanı sıra, Bizans ve Osmanlı dönemine ait, tarihsel belge niteliğinde çok önemli kalıntılar barındırmaktadır. Burada yer alan Tersane Sarayı, Osmanlı sultanlarının Tersane ile yakın ilişkisini; Haliç’te yaşanan şenlik ve törenleri; Haliç mekânıyla Tersane’nin organik ilişkilerini anlatmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti de bu sanayi kuruluşunun değerini bilmiş; 20. yüzyıl denizcilik teknolojisini de içerecek biçimde gelişmesini sağlamıştır. Haliç Tersaneleri ülkemizin en yüksek teknolojilerin kullanımını gerektiren “yolcu gemisi” üretiminde uzmanlığını sayısız yolcu gemisi tasarım ve üretimi ile kanıtlamış ve bunu gerçekleştirme kabiliyetine hala sahip olan tek üretim birimidir. Bugüne kadar aynı yerde, yenilenerek, gelişerek üretimini sürdürmesi, Haliç Tersanelerine yaşayan bir endüstri mirası özelliği kazandırmaktadır. Sahip olduğu özel yapılar, ünik tarihi donanımı ve dünyada yaklaşık 6 asırdır faaliyette olan tek örnek olması nedeniyle, Haliç Tersanesi DÜNYA MİRASI Listesine aday bir alandır.
|
-
Cehapenin desteklediği bir proje olsa hiç ses çıkarmazsınız.tersanenin haliç gibi turizm bölgesinde ne işi var.hala yeniden işlevlendirilmeisnden bahsediyorsunuz saçma bir şekilde.sizin gibi halk düşmanlarına inat projeyi sonuna kadar destekliyorum!!! YANITLA