Haliç bölgesinin özellikle tarihi niteliğiyle dikkat çektiğini ifade eden EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık A.Ş Direktörü Özdil Şahin, Haliç cevresinde yer alan bazı tarihi yapıların günümüze korunarak geldiğini, bu yapılarda kentsel dönüşümün çeşitli ve başarılı örneklerini görmenin mümkün olduğunu ileri sürdü. Özdil, Eski Hasköy Tersanesi’nin dönüşümüyle oluşturulan Rahmi Koç Müzesi, bir zamanlar İstanbul’un enerji ihtiyacını karşılayan Elektrik Santrali'nin dönüşümüyle oluşturulan Bilgi Üniversitesi Kampüsü Santral İstanbul, Sütlüce Mezbahane binasının dönüşümüyle oluşturulan Haliç Sütlüce Kongre Merkezi ve eski Feshane binasının dönüşümüyle oluşturulan Feshane Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'ni, söz konusu başarılı dönüşümün örnekleri arasında gösterdi.
Bölgenin ulaşım çeşitliliği dikkat çekiyor
Haliç bölgesinin Tarihi Yarımada ve Taksim oteller bölgesine yakınlığı, manzarasının eşsizliği, tünel bağlantıları ve deniz yolunu da kullanacak şekilde ulaşım çeşitliliğine sahip olma avantajlarıyla dikkat çektiğini belirten Şahin, bu avantajlarn bölgedeki kongre merkezleri ve otel yatırımlarının önünü açtığını kaydetti. Bölgede son yıllarda yapılmış otel yatırımları arasında Hilton Garden Inn'in dikkat çektiğini ifade eden Şahin, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesi kapsamında iki adet otel planlandığını, bunun dışında bölgede turizm yatırım belgesi bulunan yapım aşamasında 4 ve 5 yıldızlı birkaç otelin daha yer aldığını anımsattı.
Merkezi lokasyonu nedeniyle bölgede son yıllarda üniversite kampüslerinin de yer aldığını dile getiren Şahin, Kadir Has Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'yle bölgenin aynı zamanda üniversiteler merkezi konumuna da geldiğini belirtti. Haliç bölgesinin İstanbul’un merkezi bir konumunda bulunmasına rağmen konut sektörü açısından bu potansiyelin henüz değerlendirilememiş durumda olduğuna dikkat çeken Şahin, bölgenin kentsel gelişiminin plansız olduğuna, yapıların çoğunun yıpranmış ve niteliksiz olduğuna vurgu yaptı. Bölgedeki parsel büyüklüklerinin küçük olması ve çoklu mülkiyet yapısı sebebiyle yeni konut projesi geliştirmenin oldukça zor olduğunu söyleyen Şahin; öncelikle parsellerin tek bir mülkiyet altında toplanması gerektiğini, ancak bu durumun proje geliştirme süreçlerini uzattığını söyledi.
Bölge çevresinde ilçe belediyeleri tarafından yürütülen projelerin önemine de değinen Şahin, Süleymaniye Yenileme Projesi, Atik Mustafa Paşa Mahallesi (Ayvansaray) Yenileme Projesi, Fatih Balat Karabaş Tahta Minare Mahalleleri Yenileme Alanı ve Unkapanı Kentsel Yenileme Projesi'nin söz konusu projelerin bazıları olduğunu sözlerine ekledi.
Fiyatlar artıyor
Bölgede arsa stoğunun yok denecek kadar az olduğunu, ekonomik ömrünü tamamlayan yapıların arsa olarak piyasada satışta görüldüğünü belirten Şahin, metrekare birim fiyatlarıyla ilgili olarak Sütlüce’de 250-600 metrekare aralığındaki konut imarlı arsalar için bin 500-2 bin 500 TL/metrekare, 500-3000 metrekare alanlı ticari imarlı arsalar için ise 7000-10 bin TL/metrekare arasında talep edilen satış rakamları bulunduğunu açıkladı.
Konut fiyatlarının yeni yapım sosyal donatı özellikleri bulunmayan tekil binalarda bin 500- 3000 TL/metrekare aralığında değiştiğine değinen Şahin, söz konusu gelişmeler kapsamında son yıllarda konut açısından bölgede bazı yeni projeleri görmenin mümkün olduğunu; bunların arasında Kılıç İnşaat'ın Japon Evleri, Gül İnşaat'ın Eyüp Park projesi gibi yatırımları gösterdi. Şahin, söz konusu konut projelerinde talep edilen fiyat aralıklarının şerefiyesine gore değişmekle birlikte, ortalamada sırasıyla 6000-7000 TL/metrekare ve 3000-4000 TL/metrekare olduğunu ifade etti. Bölgede eski ve yıpranmış olan ya da deprem sonrası yapılmış olmasına rağmen sosyal donatılardan yoksun, estetik açıdan bölgenin tarihi değeriyle uyum sağlayamayan konut yapılarının mevcut olmasının son dönemde bölgede proje geliştiren yatırımcıları sosyal donatıları bulunan site tarzında projeler geliştirmeye yönelttiğini belirten Şahin, bölgede konut sektöründeki fiyat artışının sosyal donatılara sahip yeni konut projelerine olan ihtiyaçtan kaynaklandığını savundu.
Haliç Yat Limanı ve Kompleksi pozitif etki yaratacak
Haliç Yat Limanı ve Kompleksi projesinin bölgeye her bakımdan pozitif etki sağlayacağını ileri süren Şahin, ihale aşamasında olan proje kapsamında 250 dönümlük alanda 70’er yat bağlama kapasiteli 2 yat limanı, 400’er oda kapasiteli 2 adet 5 yıldızlı otel, bin kişilik cami, AVM ve otopark inşaatı yapılmasının planlandığını; Haliç’teki 558 yıllık Haliç Tersanesi'nin yıkım projesi dışında tutularak Camialtı ve Taşkızak tersanelerinin dönüştürülmesinin tasarlandığını anımsattı. Söz konusu projenin hayata geçirilmesi durumunda bölgeye gelen turist sayısında artış beklendiğini ifade eden Şahin, projenin bölgenin dönüşümünü hızlandırması açısından pozitif katkı sağlayacağını, ama aynı zamanda deniz ve karayolu trafiği açısından getireceği yoğunluk düşünüldüğünde bunun negatif etkilerinin göz önünde bulundurulması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğine işaret etti.
Haliç bölgesinin kentsel dönüşüm çerçevesinde genel bir değerlendirmesini de yapan Şahin, şunları söyledi:
"Erişilebilirliğin kolay olması ve tarihi geçmişinin eşsizliği nedeniyle bölgenin kongre merkezleri, müzeler, üniversite kampüsleri ve yeni projeler kapsamında gayrimenkul yatırımı açısından yüksek bir potansiyel taşıdığını düşünüyorum. Bölgenin tarihi mimarisi düşünüldüğünde, yeni geliştirilecek projelerin bölgenin tarihi dokusuna saygılı ve uyumlu bir şekilde geliştirilmesi önümüzdeki dönemde değer artışı konusunda önemli bir gösterge olacak. Yat limanı projeleri bölgenin canlılığını ve yoğunluğunu arttıracak, bölgenin yerli ve yabancı turistler tarafından rağbet görmesine katkıda bulunacaktır. Bu açıdan bakıldığında bölgenin otel yatırımları konusunda bir potansiyeli olduğunu söyleyebiliriz. Kentsel dönüşüm yasasının çıkmasıyla birlikte çoklu mülkiyete sahip bölgelerde dönüşüm daha kolay hale geldi. Bu sebeple lokasyon avantajıyla öne çıkan bölgede konut sektörü açısından da önemli bir gelişim bekleniyor".
|