Cansel Turgut Yazıcı, konut sektöründe 2013 yılı başında kredi kullanımı ve sektörel büyümede hızlı bir başlangıç yaşandığını, ancak yılın ikinci yarısında gidişatın değiştiğini belirtti. İlk altı ay kredi faiz oranlarının sıkı bir düşüş grafiği çizdiğine, sonrasında durgunluk ve artış olarak bir dönüş yaşandığına işaret eden Yazıcı, dövizdeki artışın kredi kullanan son kullanıcıların yeniden düşünmelerine yol açtığını kaydetti. Türkiye'nin kredi notu artmış olsa da yatırım yapılabilir seviyenin hala küçük bir miktar altında olduğunu ifade eden Yazıcı, bu gelişmeler neticesinde genel olarak 2013'te kredilerin 2011’den az, ama 2012’den daha fazla büyüdüğüne dikkat çekti.
Yazıcı, genel bir değerlendirmeyle bir önceki yıldan daha iyi bir yıl olan 2013'te, değerleme sektöründe istihdamın arttığına ve inşaat sektöründe büyüme yaşandığına vurgu yaptı.
Yeni yasaların yansıması olumlu olacak
2013 yılı içinde sektörü ilgilendiren önemli yasaların yürürlüğe girdiğini ifade eden Yazıcı, yasaların değişmesinin orta ve uzun vadede bütün sektörleri olumlu anlamda etkileyeceğini belirtti. Ancak, eski hakların korunması nedeniyle değişikliklerin belli bir zamana yayılacağını söyleyen Yazıcı, değişen imar yönetmeliklerinin daha yaşanabilir yapıların geliştirilmesine olanak sağlayacağını; daha da önemlisi bölgesel farklılık, yorum ve belirsizliklerin ortadan kalkacağını kaydetti.
Yasalar kapsamında tek sisteme bağlı bir düzenin ve alan tanımlarının getirilmesinin en önemli değişiklikler olduğunu kaydeden Yazıcı, sektörün uzun yıllardır yapamadığını yasa koyucunun gerçekleştirdiğini ve brüt alan tanımını getirdiğine vurgu yaptı.
Tüketici koruma konunu ile gelen değişikliklerin ise son kullanıcı açısında doğru olduğunu ve bu gelişmenin de pozitif olduğunu belirtti.
2014, düzenli bir piyasaya geçiş yılı
Konut sektörü açısından 2014 yılının düzenli bir piyasaya geçiş anlamına geleceğini ifade eden Yazıcı, bununla birlikte en azından yılın ilk yarısında faiz oranlarının düşmesini beklemediğini söyledi. Kredi büyüklüğünün ise artacağını, ama 2013’ün aynı döneminin rakamlarının yakalanamayacağını ileri süren Yazıcı; 2014’ün stabil görünen bir olgunlaşma yılı olacağının altını çizdi.
2013'te yıl sonu kampanyalarının önemli bir etki yarattığını ve satışlara biraz hareket kazandırdığını belirten Yazıcı, her projenin satılmadığını; ancak doğru yer büyüklüğü, konsept ve fiyatlandırma yapılmışsa kriz döneminde bile her projenin satıldığına dikkat çekti. 2014 yılında bu açıdan fırsatların yaşanacağını ifade eden Yazıcı, ancak alıcıların dikkatli olması gerektiğine; kredi oranların yılın ilk yarısında değişmesini beklemediklerine vurgu yaptı.
İstanbul'da yıldızı parlayan bölgeler
İstanbul’da özellikle alt yapı projelerinin çevresindeki bölgelerin değerlendiğini vurgulayan Yazıcı; "Örneğin yeni havalimanı, geçtiği bölgelerin yakınındaki arsaların değerlerini birkaç misline katladı. Anadolu yakasında Taşdelen, Finans Merkezi çevresi, Maltepe E5 aksının değerlendiğini gördük. Avrupa yakasında Basın Ekspres yolu ve Başakşehir başı çekti. 2014 senesinde bu bölgelerde hareketin devam edeceğini, ama bunlara ek olarak Anadolu yakasında Tuzla, Avrupa yakasında ise Zeytinburnu, Kağıthane-Seyrantepe bölgesinin değerlenmeye devam edeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Yazıcı, Kadıköy Bağdat Caddesi'nde de 2014 senesinde yoğun bir bina dönüşümü yaşanacağını ve bu bölgedeki eski yapı stoğunun hızla yenileneceğini söyledi.
|