Fukuşima Faciasının İlk Kanser Vakası
Fukuşima Radyasyonu Kanada'ya Ulaştı
Bitmeyecek Nükleer Kabus Fukuşima
Fukuşima'nın Nükleer Atığı...
Japonya'dan Şaşırtan "Nükleer" Kararı!
Fukuşima'da Eve Dönüş Vakti...
Fukuşima 3 Yıldır Sızdırıyor!
Fukuşima'da Radyoaktif Su Sızıntısı
Japonya'ya "Nükleerden Vazgeçin"...
Nükleere ‘Devlet Sırrı’ Sansürü!
Nükleere "Dur" Demek İçin Geç Değil!
Fukuşima’da Zorlu Süreç Başlıyor
Japonya Türkiye'ye Nasıl Nükleer...
Nükleer Santral için İmzalar Atıldı
İngiltere'nin Gündemi de 'Nükleer...
Fukuşima'da Yine Sızıntı
Nükleer Santralin Bulunduğu...
Yine Bir Nükleer Faciadan Dönüldü!
Japonya Son Nükleer Reaktörünün...
Nükleer Rönesans Bitti, Şimdi...
Fukuşima’da Ölümcül Hata
Fukuşima Nükleer Santralı'na Buz Duvarı
Türk Firmaları Nükleer Santral...
Fukuşima'da 300 Ton Radyoaktif Su Sızdı
Akkuyu'ya İlk Kazma 2016'da!
Fukuşima'da Tehlike Sanılandan...
Fukuşima’da Yine Sızıntı Alarmı
NKP Nükleere 'Hayır' Dedi
Nükleer Atık: Çözümü Yok!
Nükleer Santral Şart mı?
Almanya’nın Kapanan Nükleer...
Fukuşima'da Yeni Nükleer Sızıntı
Fukuşima'dan Nükleer İtiraf
Fukuşima'nın işletmecisi TEPCO santralden halen denize nükleer sızıntı olduğunu doğrulayarak halktan özür diledi. Yeraltı suyunda normalin 100 kat üzerinde radyoaktif kirlenme tespit edildi.
Japonya’da faaliyeti durdurulan Fukuşima nükleer santralinin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerji (TEPCO), 2 yıl önce depremde büyük hasar gören santralden denize radyoaktif su sızıntısı olduğunu doğruladı.
Şirket tarafından yapılan açıklamada, santral çevresinden alınan yer altı suyu örneklerinin ay başında alınan örneklere göre 100 katın üzerinde kanserojen cesium-134 maddesi içerdiği belirtilirken, toksik değerlerdeki bu aşırı yükselişin sebebinin tam olarak tespit edilemediği ifade edildi. Radyoaktif maddelerle kirlenmiş suyun denize ulaştığını doğrulayan TEPCO sözcüsü, kirlenmenin denizde belirgin bir etki yaratmayacağını ileri sürerek, denizin radyoaktiflik seviyesinde herhangi bir yükselme yaşanmadığını dile getirdi. Şirket yaptığı basın toplantısıyla halktan özür diledi. Japon balıkçılar endişeli Japon balıkçılar sızıntıyla ilgili endişelerini dile getirirken, çevre uzmanları da, radyoaktif maddelerin deniz canlılarının etkileyeceğini ve besin zinciri yoluyla insanlara ulaşacağı konusunda yetkilileri uyardı. Fukuşima nükleer santralinin faaliyetleri 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğünde deprem ve sonrasında oluşan tsunami sebebiyle durdurulmuştu. 2 bin santral çalışanı risk altında Reaktörlerin erimesi sonucunda yaşanan sızıntı sebebiyle çevrede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilirken, hükümet, santral çevresinde balıkçılık faaliyetlerini yasaklamış ve bölgede üretilen tüm bitki ve hayvanların satışını durdurmuştu. TEPCO bu yılın başında santralin limanında yakalanan bir balıkta yasal değerlerin 2500 kat üzerinde radyasyon tespit edildiğini duyurmuş, geçen hafta da santralde çalışan yaklaşık 2 bin kişinin tiroid kanseri olma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı. Tesisin yöneticisi kanserden öldü Haziran ayında ise nükleer tesisin yöneticisi Masao Yoshida yemek borusu kanseri sebebiyle hayatını kaybetmişti. Yoshida, eriyen reaktörlerin kontrol altına alınması faaliyetlerine öncülük etmiş, aldığı kararlarla binlerce insanın hayatını kurtarmıştı. Fukuşima, Rusya’da 25 yıl önce yaşanan Çernobil’den sonra en büyük nükleer felaket olarak gösteriliyor. Olay sonrasında ülkedeki 50 nükleer santralin faaliyeti durdurulmuş, daha sonra iki santral yeniden aktif hale getirilmişti. |