Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Nereden Nereye…

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi'nin başladığı Ocak 2011 tarihinden bu yana yaşanan gelişmeler oldukça karmaşık bir süreci kapsıyor.

yapi.com.tr / Aysun KOCA
Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nde Nereden Nereye…

Ocak 2011: Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi, parsellerin birleştirilerek, imar haklarının arttırıldığı bir kentsel dönüşüm projesi olarak Belediye Meclisi’nden geçti. Alınan Meclis kararıyla 600 metrekareye kadar olan parsellere yüzde 10; 601-1200 metrekare arası parsellere yüzde 20; 1201-2500 metrekare arası parsellere yüzde 25; 2500-4000 metrekare arası parsellere yüzde 35; 4001 metrekareden büyük parsellere ise yüzde 50 ilave imar artışı verileceği ilan edildi. Araç, yaya, imar adası içi yollarla sınırlandırılmış yapı adalarına ise yüzde 80 imar artışı sağlanacağı belirtildi.

Haziran 2011: TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, ‘Fikirtepe ve Çevresi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı’nı, öncelikle yürütmesinin durdurulması ve takiben iptaline karar verilmesi talebiyle yargıya taşıdı. Açılan davada, gerekçe olarak, planın Fikirtepe ve yakın çevresinde yapılaşma ve nüfus yoğunluklarını arttırdığı, donatı dengesini bozduğu, açık-yeşil alan hakkını daha sağlıksız hale getirdiği vurgulandı.

Ağustos 2011: Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesi için inşaat şirketleri semt sakinlerine yüzde 60’a varan pay tekliflerinde bulundu. Fikirtepe’de yapımına başlanacak kentsel dönüşüm projesinde birleştirilerek oluşturulan her adada farklı bir yapılanmanın söz konusu olması planlanıyordu. Ancak adaların hiçbirinde yüzde 100 anlaşma sağlanamadığı duyuruldu. Mart 2011 tarihinden Ağustos’a kadar inşaat firmalarının tekliflerini değerlendiren mahalle sakinleri, aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek amacıyla yapı adası bazında ofisler kurdular. Söz konusu ofislerde mahalle sakinleri hem kendi aralarında projeyi değerlendiriyor, hem de adaların seçilmiş başkanları ve temsilcileri inşaat firmaları ile görüşmelerini gerçekleştiriyordu.

Aynı dönemde inşaat firmaları ile mahalle sakinleri arasında anlaşma sağlanamaması halinde sürece TOKİ’nin eklemlenmesi gündeme geldi. Bununla birlikte; semt sakinleri TOKİ’nin sürece dahil olmasıyla konutlarının değerinin düşeceğini biliyordu. Arsaları karşılığında daire sahibi olacak ve evlerin tesliminden sonra dairelerini satmayı planlayan semt sakinleri, proje süreci sonucunda başka semtlere taşınacaklarını söylüyorlar. Bunun en temel sebebi ise; inşaat firmalarının yapmayı planladıkları lüks rezidansların aidat fiyatlarının 250 TL ile 1.000 TL arasında değişmesi.


Eylül 2011: Meslek Odaları tarafından açılan itiraz davası, imar planından faydalanmak isteyen semt sakinlerinin kafasını karıştırdı. Bazı arsa/ev sahipleri, Meslek Odaları tarafından açılan bu davanın, projenin seyrini etkileyebileceği, dolayısıyla inşaat firmalarından alacakları paylarda kesinti yapılabileceği endişesine kapıldı. Odaların yaptığı bu itiraz, semt sakinlerinin bir kısmı tarafından olumsuz karşılandı.

Aralık 2011:Fikirtepe’de kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle arsa fiyatlarını 10 kat yükseldiği haberleri yayılmaya başladı. Nuhoğlu, Anka Yapı, Usta İnşa, Ekşioğlu, Baysaş, Dervişoğlu İnşaat, Vartaş, Sevgili İnşaat, Ukra, Taş Yapı gibi firmalar bölgede semt sakinleri ile anlaşmanın yollarını arıyordu. Fikirtepe’de, inşaat firmaları ile arsa ve daire sahipleri arasında rant kavgası başladı. Bu dönemde 13 yapı adasında firmalarla arsa sahipleri arasında anlaşma sağlandığı, kalan adalar için pazarlıkların devam ettiği söyleniyordu. Anlaşma sağlanamaması halinde devreye TOKİ’nin girmesi gündemdeydi.

 

Baysaş İnşaat Fikirtepe’nin E-5’e bakan tarafında 12 bin 500 metrekarelik alanda 7 ada, 64 parselde, 251 hane ile 8 ay süren görüşmeler sonunda anlaşma sağladığını duyurdu. Baysaş İnşaat’ın semt sakinleri ile yüzde 55’lik pay, hane başına her ay 750 lira kira ödemesi ve bin lira taşınma parası ile anlaştığı ilan edildi. Baysaş İnşaat’ın hazırladığı projede 40’ar katlı iki bloktan oluşan 500-550 daire yer alacak.

Vartaş Yapı Manhattan İstanbul projesi için Fikirtepe’de 700 daireyi yıkıp, 5 blok içinde 2 bin konut yapacağını duyurdu. Vartaş Yapı bu projesi için ada ve parsel sahipleriyle görüşmelere devam ediyor. 9 adada toplam 32 dönüm proje için hak sahiplerinin yüzde 85’iyle sözleşme imzalandığı biliniyor.

Anka Yapı diğer şirketlerden farklı olarak, sözleşme yapılan her parsel için hak sahiplerine 10 bin TL ödeme vaadinde bulundu. Anka Yapı 3 ada, 300 parselde toplam 60 bin metrekarelik alan üzerindeki hak sahipleriyle anlaşmaya vardı.

Ukra İnşaat 100 dönümlük 2 ada, olmazsa 50 dönümlük 1 adada proje yapma hedefinde. Adalardan biri için yüzde 90 oranında anlaştıklarını ilan etti.

Mal sahipleri ve inşat firmaları arasında süren bu pazarlıklar sonucu maliyetlerin ve satış bedellerinin yükselmesi ihtimali, dairelerin satışlarında problem yaratma riski taşıyor. Dolayısıyla yüklenici firmaların yapım aşamasında projeleri yarım bırakma ve Fikirtepe’yi bir inşaat mezarlığına dönüştürme tehlikesine dikkat çekiliyor.

İnşaat firmaları ile süren bu görüşmeler arasında bazı parseller antik çağdan kalma höyüğün üstünde bulundukları gerekçesi ile yüksek imar izni kapsamından çıkartıldı. Bu parsellerin bunduğu bölgenin İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu tarafından 2010 yılında SİT alanı ilan edildiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Höyük üzerinde bulunan 16 parselden yüksek imar hakkı alındı. Bu durumda sokağın bir tarafının yüksek imardan faydalanması, diğer tarafı faydalanamaması durumu ortaya çıkmış oldu.

Ocak 2012: Anadolu Yakası’nda devam eden projelerin Boğaz’ın siluetini etkilemesi nedeniyle Büyükşehir Belediye Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından Fikirtepe’de yapılacak binalarda 80 metre yükseklik ve 4 metre kat yüksekliği sınırı getirildi.

Mart 2012: İnşaat firmaları ile anlaşan semt sakinleri evlerini boşaltmaya başladı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Birpınar, "Fikirtepe’ye karşı çıkıyorum. Bu tip bir kentsel dönüşüm olmamalı. 1 dairesi olana 3 daire değil, 1 dairesi olana 1 daire verilmeli. Altyapı sorunları var... Aksi takdirde problem çözülemez" şeklinde konuştu.

Nisan 2012: Taşyapı yüzde 50 kat karşılığı olmak üzere 36 ay 1.000’er TL kira vermek üzere 500 hak sahibiyle anlaştı.

Mayıs 2012: Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nin işleyiş şekli ve sürecinin beklenilen şekilde gitmediğini, bölgelerdeki hak sahipleri ile henüz tam anlamıyla anlaşmaya varılamadığını ve bu durumun da projeyi çıkmaza sürükleme riski olduğunu söyledi.

Haziran 2012: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fikirtepe özelinde verilen büyük emsallerin bundan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İBB tarafından başka bir alana verilmeyeceğini söyledi.

Temmuz 2012: İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ‘Fikirtepe ve çevresinde bina yüksekliklerinin 80 metreyi aşamayacağına’ ilişkin kararının ardından bazı yatırımcı firmalar bölgeden çekildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/fikirtepe-kentsel-donusum-projesinde-nereden-nereye_101214.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!