Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ödemiş Maden Tehdidi Altında

İzmir'in Ödemiş ilçesi Bademli Köyü altın madeni tehdidi altında. MTA dört ayrı noktada sondaj çalışmasına başladı.

yapi.com.tr
Ödemiş Maden Tehdidi Altında

İzmir’in tarihsel, doğal, kültürel ve sanatsal zenginliğiyle öne çıkan ilçesi Ödemiş’in Bademli köyü maden tehdidi altında. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Bademli’nin yanı sıra ilçenin Küçükören, Küre ve Hamam köyleri arasındaki alanda dört farklı noktada yatay ve dikey sondaj işlemlerine başladı.

Cumhuriyet’ten Yusuf Körükmez’in haberine göre; altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi ağır madenlerin yer aldığı 4. grup maden kaynağı aranan sondaj çalışmaları sonucunda maden sahası ihaleye açılacak.

Maden sahasının etrafının, doğal su kaynaklarının yanı sıra bölgenin ana geçim kaynağı olan ceviz, kestane, kiraz ve erik ağaçlarıyla kaplı olduğunu aktaran Küçükmenderes Havzası Koza-Der Hareketi Derneği, topladıkları 650 dilekçeyi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ve MTA Ege Bölge Müdürlüğü’ne iletti.

Küçükmenderes Havzası Koza-Der Hareketi Derneği Yönetim Kurulu’ndan Mehmet Taşlı, “Buralarda arama çalışmaları nedeniyle bile olsa bir faaliyetin yapılması doğal dengeyi bozar. Yani sadece maden işletmelerinin açılması değil. Zaten ÇED kanunları ‘Çevreye zarar veren tesisler, tarım havzaları, ormanlar, koruma alanları, su havzaları, kültür-tabiat varlıklarının bulunduğu yerler ve yerleşimlerin yakınlarında faaliyet yapamaz’, hatta ‘Yakınlarına bile yapılamaz’ der. Bu maddeye dayandırarak zaten bu çalışmaların burada boşuna olduğunu ve zararlı olduğunu dile getirerek Çevre Şehircilik Bakanlığı’na itiraz dilekçesi verdik.” diye konuştu.

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Sadeddin Mahmutçaoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Maden Mühendisliği Bölümü’nden emekli Hasan Aydın Bilgin, Ödemiş Bademli Eğitim Kültür Tanıtım Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Bader) Başkanı Hüseyin Döner, Bademli Mahallesi Muhtarı Sema Emine Özbaş, Bademli eski belediye başkanlarından Selçuk Bilgi ve Selahattin Kundak ile mahalle sakinleri sondaj alanına giderek MTA’nın yetkilileri ile bir araya geldiler.

Yapılan toplantı sonrası Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Sadeddin Mahmutçaoğlu, “Burada değerli maden gibi etkenler söz konusu olursa ne tarım kalır ne de üretim. Takipçisi olacağız.” derken; Bademli Belediyesi eski başkanlarından Selahattin Kundak da “Mahallemizin İliç ilçesi gibi olmasını istemiyoruz. Doğal kaynak suları, tertemiz havası, yeşilin 7 tonu olan doğası, çalışkan ve üretken, güler yüzlü insanları ile her yeri cennet olan Bademlimizin yok olmasını istemiyoruz. Her türlü girişimlere karşı Bademli halkı olarak tek yumruk oluruz.” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/odemis-maden-tehdidi-altinda_205766.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!