Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Datça’da Yapılmak İstenen Yat Limanına Tepkiler Büyüyor

Ulaştırma Bakanlığı’nın, Datça’da birinci derece arkeolojik sit alanının yanına yapmak istediği yat limanına tepkiler büyüyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Datça Belediyesi ve Datçalılar liman yapımına karşı dava açtı.

yapi.com.tr
Datça’da Yapılmak İstenen Yat Limanına Tepkiler Büyüyor (Fotoğraf: BirGün)

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Datça’nın İskele Mahallesi’nde hayata geçirmeyi planladığı Datça Yat Limanı projesi için geçen ocak ayında ‘ÇED olumlu’ kararı verdi.

BirGün’den Berkay Sağol’un haberine göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 98 milyon lira bütçe ayırdığı projeyle Azganlı mevkiine 270 yat kapasiteli bir iskele ve yat limanı yapmayı planlıyor. Başlangıçta 272 yat olarak belirlenen kapasitenin sonradan 600 yata yükseltilmesi üzerine oluşan tepkilerle sayının geçen yıl 272’ye düşürüldüğü ve 30 Ocak 2024’te ‘ÇED olumlu’ kararıyla projenin onaylandığı öğrenildi.

Projenin ilk ÇED süreci, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü görüşlerinin eksik olması ve projenin çevresel etkilerine ilişkin eksik değerlendirmelerin tamamlanması nedeniyle durdurulmuştu.

Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarında kalan yat limanı sahasının yanı başında birinci derece arkeolojik sit alanı bulunması tepkilere yol açmış, daha sonra proje revize edilerek yeniden ÇED süreci başlatılmıştı.

Datçalılar yat limanı inşaat alanı önünde bir araya gelerek açıklama yaptı. MUÇEP Datça Meclisi’nden Aydın Bodur, yat limanının zararlarının bilinerek ÇED onayı verildiğini belirtti. Bodur, “Şimdi yeni bir aşamadayız. Büyükşehir Belediyesi davacı oldu… Datça Belediyesi davacı oldu… Yaşam savunucuları davacı oldu. Datçalılar davacı oldu... Şimdi haklarımızı mahkemelerde arıyoruz. İtirazlarımıza devam ediyoruz. Çünkü zarar görüyoruz. Sadece biz değil, miras bıraktığımızı söylediğimiz çocuklarımız da zarar görüyor.” dedi.

Verilecek zararların saymakla bitmediğini vurgulayan Bodur, “Değer mi bile bile bu zararların müsebbibi olmaya? Kim inanır gerçekleri bu kadar eğip bükenlerin koruma amaçlı iş yapacağına? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı asıl görevini unutup, tüm kültürel ve doğal değerlerimizle birlikte yaşadığımız çevreyi korumayı hep gözden kaçırıyor. Rant peşinde, inşaat peşinde koşuyor. Doğal yaşam alanlarımızı yeni satılacak, inşaat yapılacak inşaat arsaları olarak görüyor. Yaşam alanlarımızı yap-işlet-devret mantığıyla hep zenginlere peşkeş çekiyor.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/datcada-yapilmak-istenen-yat-limanina-tepkiler-buyuyor_205001.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!