Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Sivas’ta Su Kaynağına Giren Madene Halk Tepkisi

Sivas’ta civar köylere su sağlayan, inanç merkezinin de bulunduğu bölgeye iş makineleri girdi. 1 hafta önce yapılan keşfin raporunu ve mahkeme kararını beklemeyen madenciler, tepkilerin ardından bölgeden ayrıldı.

yapi.com.tr
Sivas’ta Su Kaynağına Giren Madene Halk Tepkisi (Fotoğraf: BirGün)

Sivas Kangal’da maden ocağına karşı yurttaşların açtığı dava sonucu bir hafta önce bilirkişi keşfi yapılan bölgeye iş makineleri girdi. Bölgenin inanç merkezlerinden biri olması ve önemli su havzası olması nedeniyle mermer ocağına tepki gösteren bölge halkı çalışmaları engelledi. Jandarma eşliğinde bölgeden ayrılan şirket yetkililerinin çalışmayı sadece 1 haftalığına durdurduğu öğrenildi. Avukatlar yürütmeyi durdurma talebinde bulunarak mahkemeye dilekçe sundu.

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; Sivas’ın Kangal ilçesi Kangal Tekkesi Köyü’nde açılmak istenen mermer ocağı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. 18,70 hektarlık alanda faaliyet yürütmek için onay alınan projenin bulunduğu bölgede köylerin kullandığı önemli yer altı su kaynakları bulunuyor. Çevre düzeni planına göre mera ve çayır olanı olarak gösterilen bölgenin 10 kilometre uzaklığında ise Sivas Kangal Balıklı Kaplıcaları doğal sit alanı yer alıyor.

Tüm itirazlara rağmen projeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi. Bölge halkı kararı yargıya taşıdı. Sivas İdare Mahkemesi’nde görülen davada bilirkişi keşfi yapılmasına karar verildi. 7 Haziran’da yapılan keşifte yurttaşlar itirazlarını dile getirdi. Ancak şirket keşfin ardından hazırlanacak raporu ve mahkeme kararını beklemeden harekete geçti. Bölgeye iş makineleriyle giden şirketi yurttaşlar durdurdu. Bunun üzerine bölgeye jandarma geldi. Şirket itirazların ardından 1 hafta çalışma yapılamayacağını belirtti.

Dava açan yurttaşların avukatları gelişmeler üzerine mahkemeye yeni bir dilekçe sunarak, iş makinelerinin bölgede çalışması nedeniyle köyün talan edilmemesi için ivedilikle yürütmeyi durdurma kararı verilmesini talep etti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sivasta-su-kaynagina-giren-madene-halk-tepkisi_205272.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!