Hazine 357 Milyon Lira Borçlandı
Bu Konserin Bilet Ücreti 5 Atık Pil
Hazine 2,27 Milyar Lira Borçlandı
Hazine 982,4 Milyon Lira Borçlandı
Yer Seçimi Mahkemelik Oldu
Hazine 3.84 Milyar Lira Borçlandı
Maden Atıklarının Denize Boşaltılmasına...
60 Bin Ton Cam Atığı Toplandı
Bir Pil, 11 Kişinin Yıllık...
AVM’lere Ambalaj Atıklarını...
Topkapı Sarayı Müzesi Yıllığı Yayımlandı
Gül'den Ünlü Saraya "Talan" Sitemi!
Topkapı’ya Doğalgaz Geliyor
Topkapı Sarayı'nı Atlı Askerler...
Topkapı’yı İstedi
Harem’in Batık Hazinesi Geliyor
Topkapı Sarayı’nda çıkan yangından sonra Harem’i yenilemek için 3’üncü Murad’ın sipariş ettiği eşya, taşıyıcı geminin batmasıyla sulara gömülmüştü. Asırlar sonra adresine ulaşacak hazine, gelecek yıl İstanbul’da sergilenecek.
3. Murad’ın padişahlığı döneminde Harem’in yenilenmesi amacıyla ısmarlanan, ancak yolda geminin batmasıyla sulara gömülen eşya, asırlar sonra adresine ulaşacak. Hırvatistan’ın Gnaliç Adası yakınlarındaki gemi batığından çıkarılan 16’ncı yüzyıl hazineleri, gelecek yıl sergi olarak İstanbul’a getirilecek. 3’üncü Murad döneminde Topkapı Sarayı’nda çıkan yangın sonrası Harem dairesinin yenilenmesi için eşya siparişi verilmişti. Ancak 1583 yılı kış aylarında çok sayıda eşya ve mücevherle yola çıkan gemi Dalmaçya’nın kuzey kıyılarında denizin suları altına gömülmüştü.
Saray ihtişamını yansıtıyor Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, gemi batığından çıkarılıp İstanbul’da sergilenecek eserler hakkında; “Bulunan parçalar arasında özellikle çelik bir sandıktan çıkan 43 metre boyunda dokunmuş ipek kumaş, Murano Adası’nda yapılan cam eşyalar, şamdanlar dikkati çekiyor. Geminin yükleri arasında yer alan Safiye Sultan ve Nurbanu Sultan’ın ısmarladığı mücevherlerin ise gemi battıktan sonra sigorta şirketi tarafından batıktan çıkarıldığı anlaşılıyor. Bu mücevherlerin İstanbul’a gönderilip gönderilmediği konusunda bilgi yok. Osmanlı İmparatorluğu topraklarının en geniş olduğu dönemde saray için ısmarlanan eşyalardan oluşması nedeniyle çıkarılan eserlerin o dönemin saray ihtişamının anlaşılabilmesi için çok değerli olduğuna inanıyoruz” diyor. |