60 Bin Ton Cam Atığı Toplandı
Bir Pil, 11 Kişinin Yıllık...
AVM’lere Ambalaj Atıklarını...
Tehlikeli Atık Taşıyan Araçlara...
Çevreye Duyarlı Tesislerin...
2012'de 'Çevre'ye 17,6 Milyar...
600 Ton Atık Pil Toplayacak
Evsel Atıklar Yenilenebilir...
Madenler 950 Milyon Ton Atık Üretti
Katı Atık Miktarı 14 Milyonu Buldu!
Nükleer Atık Sorununa Geçici Çözüm
Zeytinliği Atık Çöplüğü Yaptılar
Atıklarla Kirlenen Derede Balıklar Öldü
Kentsel Dönüşüm Atıklarının...
Atıklarını Yöneten Pakpen...
İstanbul Uluslararası Katı...
Tekne Atıklarına Online Takip!
Deniz Atıklarını Avrupa'ya İhraç Edecek
Atık Yönetmeliklerinde Kirliliğe Son!
Tehlikeli Atık Depolama Tesisine Tepki
Bursa’nın, Kestel ilçesine bağlı Turanköy yakınlarında kurulması planlanan 100 ton kapasiteli tehlikeli atık ara depolama, ambalaj atığı toplama- ayırma ve tehlikesiz atık toplama-ayırma tesisi kurulmasına Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu verilmesi gerekli olmadığı kararına bölgede oturanlar 1000 imza toplayarak tepki gösterdi.
DHA'nın haberine göre, Turan Köyü sınırlarında 3 bin 156 metrekare alanda 2 bin metrekare alanı kapalı tesis olarak kurulması planlanan 'Tehlikeli atık ara depolama, ambalaj atığı toplama, ayırma ve tehlikesiz atık toplama-ayırma tesisi' tesisi için proje sahibine, başvurusu üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce 'ÇED raporu gerekli değil' kararı verildi.
‘Bize sormadan yapılıyor’ Karara tepki gösteren bölgede yaşayanlar 1000 imza toplayarak, köylerinde tesisin kurulmasını istemediklerini belirtti. Turanköy ile Erdoğan Köy'de oturanlar, tesisin kurulacağı arazide pankart ve dövizlerle tepkilerini dile getirdi. Köylüler, yüzyıllardır köyde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yürüttüklerini belirterek, "Bu topraklarda doğduk ve çocuklarımızı da burada yaşatmak istiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu köylerde yaşayan bizlere bile bizlere sorma gereği duymadan köyümüze tehlikeli atık depolama tesisi kurmak için ÇED gerekli değildir raporu verilmiştir. Bu tesisin kurulmak istenen yerin etrafında ekili alanlarımız var Tarım ve havyacılık yapıyoruz ve yetiştirdiğimiz ürünlerle geçimi sağlıyoruz binlerce insanın açlığını gideriyoruz. Bu tesissin hava kirliliği ve toprağa atık suyunu boşatması ile zehir saçacaklardır" diye konuştu. ‘Hakkımızı sonuna kadar arayacağız’ Köylüler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu tesisin arıtma tesisleri olan Bursa’daki onlarca sanayi bölgelerinden birinde kurulması gerektiği neden düşünemediklerini de kaydederek, şöyle dedi; "Bursa’da onlarca organize sanayi bölgesinde boş yerler dururken kentte üretilen bu atıkların yalnızca tarlası ucuz olduğu için ticari çıkarla Turanköy’e taşınmasını, buraya tesis kurulmasını asla kabul etmiyoruz. Biz Turanköy, Erdoğan Köyü ve çevre köylerde oturanlar olarak köylerimize sadece tehlikeli atık depolama tesisi değil, bunun gibi başka tesislerinde kurulmasını da kabul etmiyoruz. Biz çevremizde tehlikeli atık olmasını istemiyoruz. Bunun için imza kampanyası düzenledik. Bu imzalarla yasal hakkımızı sonuna kadar arayacağız." |