Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Soyutwind'den Konutlar için Rüzgardan Enerji Elde Etme Sistemi

Soyutwind, rüzgar enerjisinin sanayi ve turizm sektöründen sonra konutlarda da kullanılmaya başlandığını, yüksek binaların çatısına ya da az katlı sitelerin bahçesine kurulan rüzgar türbinleri sayesinde konutlarda elektrik giderinin yüzde 20 azaldığını duyurdu. Yurtdışında oldukça yaygın olan sistem Türkiye’de henüz birkaç konut projesinde

yapi.com.tr / AA
Soyutwind'den Konutlar için Rüzgardan Enerji Elde Etme Sistemi

Soyutwind, rüzgar enerjisinin sanayi ve turizm sektöründen sonra konutlarda da kullanılmaya başlandığını, yüksek binaların çatısına ya da az katlı sitelerin bahçesine kurulan rüzgar türbinleri sayesinde konutlarda elektrik giderinin yüzde 20 azaldığını duyurdu.

Yerli rüzgar türbini üreticisi SoyutWind'in İş Geliştirme Müdürü Ali Çolak, yaptığı açıklamada, ''Yurt dışında oldukça yaygın olan rüzgardan kendi elektriğini üretme işi Türkiye'de henüz birkaç konut projesinde uygulanıyor. Ancak mevzuatta yapılacak yasal düzenlemeler sonrasında kendi elektriğini üreten sitelerin sayısı daha da artacak'' dedi.

Ali Çolak, 1.000 hanenin yaşadığı bir sitenin tüm elektrik giderini karşılamak için 3 megawaatlık rüzgar türbini kurmak gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Ancak mevcut düzenlemeye göre 500 kilowaatın (KW) üzerinde lisanssız kurulum yapmak mümkün değil. Bu konuda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun(EPDK) gerekli çalışmayı yapmasını bekliyoruz. Şu an için burada yapılması gereken 500 kW'lık bir türbin kurmaktır. Bu türbinle 100 hanenin elektrik ihtiyacı rahatlıkla giderilebilir. Geri kalanların ihtiyacı da şehir şebekesinden karşılanır. Başka bir değişle sitenin toplam elektrik faturasında yüzde 20'lik bir tasarruf sağlanır'' diye konuştu.

500 kW'lık bir türbinin maliyetinin yaklaşık 800 bin dolar olduğunu bildiren Çolak, yatırımın kendini dört yıl içinde amorti edeceğini bildirdi.

Fabrika Ankara’da

Ankara Temelli’de bulunan fabrikalarında 1, 3, 5, 10, 20, 30, 50, 100, 200, 250 ve 500 kW’lık rüzgar türbinlerinin üretimini yaptıklarını ifade eden Ali Çolak, “Fabrikamız 15 bin metrekare kapalı, 120 bin metrekare açık alana sahip. Yılda 1,5 MW’lık 90 türbin üretme kapasitemiz var. Bu fabrikada rüzgar türbini, kule ve kanat imalatı yapıyoruz” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/soyutwindden-konutlar-icin-ruzgardan-enerji-elde-etme-sistemi_88076.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!