Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

İskan Kanunu'nda Değişiklik

İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı Sonuç Bildirgesi

Malatya'da düzenlenen toplantının sonuç bildirgesinde, ruhsat işlemlerinin özelleştirilmesi, imar durumu bilgisine her vatandaşın rahatlıkla ulaşabilmesi, İmar Kanunu'nun yoruma gerek kalmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi, ruhsat başvuru evraklarının azaltılması ve yapı denetim hizmet bedelinin gelişmişlik düzeyine göre bölgesel katsayı

yapi.com.tr / AA
1 İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı Sonuç Bildirgesi

Malatya'da gerçekleştirilen İnşaat Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısının sonuç bildirgesinde, ruhsat işlemlerinin özelleştirilmesi, imar durumu bilgisine her vatandaşın rahatlıkla ulaşabilmesi, İmar Kanunu'nun yoruma gerek kalmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi, ruhsat başvuru evraklarının azaltılması ve yapı denetim hizmet bedelinin gelişmişlik düzeyine göre bölgesel katsayı uygulamasıyla hesaplanması önerildi.
    
MÜSİAD'ın ev sahipliğinde ve geniş bir katılımla Anemon Otel'de dün gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesinde, sektöre ilişkin yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri yer aldı. Türkiye'nin kalkınmasında, işsizliğin azaltılıp istihdamın arttırılmasında çok büyük payı olan inşaat sektörünün önündeki en büyük engellerden birinin ruhsat, harç ve iskan alımı aşamasındaki sorunlar olduğu vurgulandı. Mevcut yapı stokunun sadece yüzde 30'luk kısmının ruhsat ve iskanı bulunduğuna işaret edilen bildirgede, bu tablonun, yapıların gayrinizami ve uygunsuz bir şekilde yapıldığı, az miktarda bulunan ve imara uygun olarak inşa edilmiş olanların bile ekonomik, hukuki veya başkaca nedenlerle iskansız olduğu çarpıcı gerçeğini gözler önüne serdiği belirtildi.
    
Öneriler
    
Ruhsat alımında yaşanan bürokratik sürecin sıkıntılarına da yer verilen bildirgede, sorunlara ilişkin çözüm önerileri şöyle sıralandı:
    
''İmar durumu bilgisine her vatandaş rahatlıkla ulaşabilmeli. İmar Kanunu yoruma gerek kalmayacak şekilde sadeleştirilerek yeniden düzenlenmeli. İmar Kanunu'nda son derece karmaşık ve yoruma açık maddeler bulunmaktadır, bunun yerine sade, günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte ve yoruma gerek bırakmayacak netlikte yeniden düzenlenmeli. İmar durumu müktesep hak olarak kalmalı ve bu hak en az 5 yıl devam etmeli. Ruhsat başvuru evrakları azaltılmalı. Çap, röperli kroki, imar durumu, istikamet ve kot kesit alımı için ayrı ayrı müracaat yapmak yerine, tek birimden tek evrak olarak alınması yeterli olmalı. Yapı denetim hizmet bedeli gelişmişlik düzeyine göre bölgesel katsayı uygulamasıyla hesaplanmalı. Ruhsat ve iskan harçları çeşitleri azaltılmalı. Ruhsat harç hesaplarında belediyeler arası ücret dengesizliği giderilmeli ve harçlar merkezi hükümet tarafından tespit edilmeli. Ruhsat harç hesaplarının sadeleştirilmeli ve internetten ilan edilmeli. Ruhsat işlemleri tek merkezden koordine edilmeli ve tek bir birimden tüm işlemler halledilmeli. Belediye müracaatlarında online takip sistemi ve buna bağlı birim oluşturulmalı.''
    
''Ruhsat işlemleri özelleştirilsin''
    
Ruhsat işlemlerinin özelleştirilmesi istenen bildirgede, eskiden devlet tarafından yapılan araç muayenelerinin artık özel sektör tarafından yapılmasının, bazı Avrupa ülkelerinin kendi ülkelerine gitmek için alınacak vize başvuru ve takip işlemlerinin bile özel sektöre devretmiş olması gibi benzer konulardaki örneklerin bu önerinin gerçekleşmesini mümkün kılabileceği belirtildi. Bunun hem belediyelerin görevini sadece denetim otoritesi ve onay makamı görevine dönüştüreceğini ve bütün sorumluluğu özel sektöre yıkacağı, hem de yatırımların hızlı bir şekilde başlamasının önünü açacağı ifade edilen bildirgede, ayrıca özelleştirmenin oluşturacağı ilave istihdamla ülke ekonomisine katkı sağlanacağı kaydedildi.
    
Bildirgede ayrıca iskan işlemlerinin basitleştirilmesi önerisine yer verildi. Yerel yönetimlerin ruhsat için müracaat edenleri belediyelerin tek gelir kapısı olarak görmemeleri gerektiği vurgulanan bildirgenin sonuç bölümünde, ''İlgili personelin keyfi tutumlarına maruz kalmak, yüksek bedelden ruhsat harçları ödemek, ayrıca ruhsat temin edilmesi için uzun ve yorucu bir süreçte yoğun uğraşılar vermek anlaşılır bir durum değildir'' değerlendirmesinde bulunuldu.
    
Dünyada ekonomik açıdan da yükselen bir değer olan Türkiye'ye yatırım yapacak yabancı sermayenin önünün bürokratik engellerin ortadan kaldırılarak açabileceği belirtilen bildirgede, işlem yapılırken yabancı yatırımcının korunduğu kadar yerli yatırımcının da aynı bürokratik kolaylıklardan faydalanmasının sağlanması istendi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektor-kurulu-turkiye-istisare-toplantisi-sonuc-bildirgesi_89864.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • katılıyorum başarılı çalışma olmuş. hatta şehircilik planlama tamamen belediyenin elinden kurtarılsın. malatya iline 10 dakika uzaktan bakmak belediye anlayışının nasıl olduğunu ifade eder. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!