Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye Sanayisi Kan Kaybediyor

11. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi'nin açılışında konuşan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, gelişmelerin yönünü iyi kavrayan ve değişime uyum sağlamak için gerekli önlemleri zamanında alanlar öne geçerken diğerlerinin geride kalacağını açıkladı.

yapi.com.tr / AA
Türkiye Sanayisi Kan Kaybediyor Foto: Erhan Elaldı (AA)

''Türkiye, 1980'de dünyada imalat sanayi katma değeri en yüksek 15 ekonomi arasında yer almıyor. İlk üçte ABD, Japonya ve Almanya var. 1990'a gelince Türkiye'yi dünyada imalat sanayi katma değeri en yüksek 15 ülke arasında 13. sırada görüyoruz. 2000 yılında ise Türkiye listenin sonuna, 15. sıraya geriliyor. 2010'da ise maalesef son sıradaki yerini de kaybederek liste dışı kalıyor. Bizde durum böyle iken, sanayileşme yoluna beraber çıktığımız Güney Kore'ye bakacak olursak, 1980'de Türkiye gibi Güney Kore de listede yok. Sonraki yıllarda biz listeden düşerken 1990'da 11. sırada olan Güney Kore, 2000'de 8'inci, 2010'da ise 7. sıraya yükseliyor. İmalat sanayi değeri en yüksek 15 ülke arasında 1980'de 7. sırada olan Çin, 2010'da 2. sıraya, 1980'de 15. sırada olan Hindistan ise 2010'da 10. sıraya yükselmişler.''
     
Küçük, Güney Kore'de Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki payının 2000 yılı itibarıyla yüzde 2,30'a ulaştığını, 2010'da ise, yüzde 3,74 ile dünyanın en yüksek oranlarından birine sahip olduğuna dikkati çekti. Türkiye ekonomisindeki olumsuzluklardan birinin de iç tasarrufların yetersizliği olduğunu ifade eden Küçük, 2011'de Türkiye'de iç tasarrufların GSYİH'ye oranının yüzde 14,4 seviyesinde bulunduğu bilgisini verdi. Sanayinin en büyük sorunlarından birinin de uzun vadede ve uygun koşullarda finansman imkanından mahrumiyet olduğunu kaydeden Küçük, daha güçlü bir sanayi için bu sorunun çözülmesinin önemli olduğunu belirtti.
     
İSO olarak sanayi kuruluşlarının finansman sorununa çözüm üretilmesine katkıda bulunmanın arayışı içinde olduklarını anlatan Küçük, son dönemde sanayi kuruluşlarının sermaye piyasaları başta olmak üzere alternatif finansman imkanlarından yararlanabilmesini sağlamak adına bazı adımlar atıldığını ve İSO olarak, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile sanayi kuruluşlarında halka arzı teşvik edecek ve hızlandıracak ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.
    
''Tek başına özel sektörün çabası yeterli olamaz''
    
Hükümetin Ar-Ge destekleri konusundaki gayretleri ve yaptığı çok önemli çalışmalar olduğunu ifade eden Küçük, ''Ancak, asıl olan uygulamaya geçebilmesidir. Zira uluslararası karşılaştırmalar, yarışmak zorunda olduğumuz veya yarışmayı arzu ettiğimiz dünya için daha fazlasını yapmak zorunda olduğumuzu ve daha hızlı yol almamız gerektiğini söylüyor'' ifadelerini kullandı. Şimdiye kadarki nispi yavaşlıkta özel sektör olarak kendilerinin eksiklerinin de payı olduğunu ifade eden Küçük, ''Sorunların oluşmasında hepimizin payı olduğu gibi, kalıcı çözümlere de, yine ancak hepimizin katkısı ile ulaşılabilir. Fakat tek başına özel sektörün çabası yeterli olamaz. Dönüştürücü, yönlendirici makro politikaları ancak siyasi irade hayata geçirebilir'' dedi.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-sanayisi-kan-kaybediyor_103467.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!