Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Türkiye, 'Dünya Rekabet Edebilme Gücü' Sıralamasında 59'uncu

Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2011-2012 yılları için yapılan dünya rekabet edebilme gücü sıralamasında Türkiye, 142 ülke içinde 59'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 2010-2011 yıllarında 139 ülke içinde 61'inci sırada yer almıştı.

yapi.com.tr / AA
Türkiye, 'Dünya Rekabet Edebilme Gücü' Sıralamasında 59'uncu

Dünya Ekonomik Forumu'nun dünya rekabet edebilme gücü sıralamasında İsviçre geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk sırada yer aldı. İsviçre'nin ardından Singapur ve İsveç'in 2'nci ve 3'üncü sıraları aldığı genel klasmanda Finlandiya, İsveç, Hollanda, Almanya, ABD, İngiltere, Hong Kong, Japonya daha sonraki sıraları alan ülkeler oldu. Klasmanda Fransa 21, İspanya 36, İtalya 42, Portekiz 49, Yunanistan 96'ıncı sırada yer aldı.

Muazzam bir sıçrama

Türkiye'nin küresel rekabet gücü sıralamasında 16 sıra yükselmesini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Bu muazzam bir sıçrama. Bu başarı çok az ülkenin gerçekleştirebileceği bir ilerlemedir'' dedi. Türkiye'nin Kazakistan'ın ardından en iyi sıçrama yapan ikinci ülke konumunda bulunduğuna dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti:
    
''İftiharla söylüyorum; küresel rekabette şimdiye kadarki en iyi konumumuza yükseldik. Ben bunu vatandaş-iş dünyası-devlet ve STK'ların ortak bir başarısı olarak görüyorum. Rapor'da, Türkiye'nin 2011'de ulaştığı yüksek büyüme hızı, yakaladığı makroekonomik istikrar, mali sektörün sağlam yapısı, yerel piyasada ve özellikle mal piyasasında ulaşılan rekabet düzeyinin ülkemizin genel rekabet düzeyini olumlu yönde etkilediği söyleniyor. Bunların görülmeye başlaması sevindirici bir şey''.
   
''Doğru bir stratejiye sahibiz''
   
Raporda tüm ülkelerin ekonomilerinin kalkınma düzeyine göre sınıflandırıldığına işaret eden Çağlayan, burada Türkiye'nin etkinlik bazlı ekonomiden inovasyon bazlı ekonomiye geçiş aşamasındaki ülkelerden biri olarak gösterildiğini belirtti. Bunun Türkiye'nin doğru yolda olduğunun bir göstergesi olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Orta gelir tuzağına takılmamak için doğru bir stratejiye sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Vizyonumuz Türkiye ekonomisini yüksek katma değerli üretim yapan bir yapıya kavuşturarak 2023 hedeflerine ulaşmaktır. Gerek uluslararası doğrudan yatırım politikamız, gerek ihracat politikamız, gerek teşvik politikamız bu temel üzerine dayalı. Hizmet ihracatında da amacımız bu'' dedi.

Türkiye'nin son yıllarda birçok atılım yaptığını kaydeden Çağlayan, Küresel Rekabet Endeksi'ni oluşturan üç alt endeks bulunduğunu, Türkiye'nin Temel Gereklilikler Endeksi'nde geçen yıla göre 7, Verimlilik Artırıcılar Endeksi'nde 10 ve Yenilikçilik ve Gelişmişlik Faktörleri Endeksi'nde 8 basamak yükseldiğini ifade etti.

Uzun süreden beri yayımlanan endekste Türkiye'nin şimdiye kadarki en iyi sırayı yakaladığını vurgulayan Çağlayan, ''Ben bunu bir sonuç değil, bir başlangıç olarak görüyorum. Dünya ekonomisindeki çalkantılar yıldan yıla tüm ülkeler gibi bizi de etkileyecek. Ama amacımız ülkemizi 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapmak, halkımızı dünyanın en müreffeh yaşayan halklarından biri yapmak, ülkemizi dünyanın en iyi iş ortamlarından birine sahip ülkesi yapmaktır'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/turkiye-dunya-rekabet-edebilme-gucu-siralamasinda-59uncu_100053.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!