Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Sanayide 'Akıllı Makine' Devrimi

Hannover Sanayi Fuarı'nda bu yılki ana tema, makine ile akıllı teknolojiyi bütünleştiren entegre sanayi çözümleri. Bu yılki partner ülkesi Rusya olan yatırım fuarında makine ve elektroteknik branşlarındaki son yenilikler tanıtılıyor. Fuarda bu yıl ilk kez yabancı şirketlerin sayısı Almanlardan fazla olacak.

yapi.com.tr
Sanayide 'Akıllı Makine' Devrimi

Bugün başlayacak olan Hannover Sanayi Fuarı'ndaki yenilikler, ileri teknoloji bazlı üretim süreçlerinin akıllı veri akışıyla giderek daha fazla kenetlendiğini gösteriyor. Örneğin Alman şirketleri, işlenecek parçayı, ne gibi işlemlerden geçirileceğini takım tezgâhına bildirebilecek özelliğe kavuşturan çözümler geliştirmiş. Akıllı makine ve tesisler de bundan böyle, işledikçe artan tecrübesini kendiliğinden değerlendirip veri tabanı oluşturarak, yıpranmayı asgariye indiren optimal çözümler geliştirecek.

18’inci yüzyılda buhar makinesinin bulunması sanayi devrimine giden yolu açmıştı. 20’nci yüzyılın başlarında fabrika bacaları birbiri ardına tütmeye başladı ve 60’lı yıllardan itibaren bilgisayar hayatımıza girerek tüm dünyada köklü bir değişimi beraberinde getirdi. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Almanya’nın Aachen kentindeki Fraunhofer Üretim Teknolojileri Enstitüsü yöneticisi Fritz Klocke, dördüncü sanayi devriminin ise çoktan başladığını belirtiyor:

“Herkes, tüm jenerasyonlar internetle çalışıyor. Ve şimdi internetin sunduğu imkânların fabrikaya uyarlanması aşamasındayız.”
 
Aachen kentindeki Ren-Vestfalya Teknik Üniversitesi’nden Werner Herfs, her bir makine parçası için bu tür dijital çözümlerin mümkün olabileceği görüşünde:

“Her parça kendi teşhisini koyabilir ve internette, ‘şu anki durumum normal mi? Aşınma ne safhada? Bakıma ihtiyacım var mı yoksa değiştirilmem mi gerekiyor?’ diye sorabilir.”

Makinenin dijital kimliği

Özellikle de enerji santralları ve büyük sanayi tesisleri gibi yerlerde güvenlik ve verim açısından önem taşıyan makine parçalarında dijital veri depolama büyük önem taşıyacak. Üreticiler böylece belirli sorunların sıkça tekrar ettiğini görüp müşterileri uyarabilecek.

İçine yerleştirilebilecek bir çip yoluyla parçanın orijinalliği de garanti edilebilecek, makine parçalarının dijital kimlikleri olacak. Peki, gelişen teknolojiyle üretim süreçlerinde insanın pabucu dama mı atılacak? Uzmanlara göre ürünlerin kalitesine yönelik beklentinin giderek artması ve ürünlerin içindeki değerli bilgi ve verilerin rakipler ve korsanlara karşı korunması ihtiyacı nedeniyle insan önemini yitirmeyecek. Geleceğin fabrikasında yüksek nitelikli teknisyen, usta, enformatikçi ve mühendisler eksik olmayacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/sanayide-akilli-makine-devrimi_107015.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!