Termik Santrale Karşı Hukuk...
Termik Santral İçin Kamulaştırma Kararı
Ambar Köyü Halkı: Köyümüzde...
Ders Gibi İtiraz Dilekçesi
Kuzey Ormanları Savunması'ndan...
Termik Santrallere Karşı Kampanya...
Termik Santral Olacaktı, Tabiat...
Termik Santral Onayı Yargıya Taşınıyor
Termik Santrale İzin Çıktı
8 Bin Nüfuslu Beldede Termik...
Çanakkale'nin İlçesine 4....
Termik Santral Kuran Bürokrasiden...
Kömürlü Termik Santraller...
Arkeolojik Sit Alanına İki...
Aliağa’daki Termik Santrale...
'Kopyala-Yapıştır' Termik...
Bursa'da Termik Santrale İkinci...
14 Yılda 919 HES, 565 Termik Santral
Termik Santrale Yol Projesine,...
Aliağa Termik Santrali’ne ÇED Davası
Bartın'da Termik Santrale Protesto
Termik Santral Onayına Karşı İmza Kampanyası
Amasra'da kurulması planlanan termik santralle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu' kararının iptali için imza kampanyası başlatıldı.
Bartın'da, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu 'Bartın Platformu', tarihi ve turistik ilçe Amasra'da kurulması planlanan termik santralle ilgili verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu' kararının iptali için imza kampanyası başlattı.
Belediyeler ile birlikte 120 kadar sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu 'Bartın Platformu Bileşenleri', Amasra'da kurulması planlanan 1300 megavat gücündeki termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'ÇED Olumlu' kararı vermesi ardından dava açmak için harekete geçti. Bartın Platformu, Amasra ve Bartın’da halkı bilgilendirmek ve imza toplamak için stantlar açtı. Bartın kent merkezinde platform tarafından kurulan stant açılışında konuşan Bartın Platformu Sözcüsü, Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın kültürünü yansıtan ve günde 100 bin kişinin kullandığı kavşak suyunun santral ile birlikte yok olma tehlikesi yaşadığını söyledi. Başkan Akın, şöyle dedi: "Santralden çıkacak kül bizim kavşak suyu havzamızın üzerine kurulacak. Ne kadar sızdırmazlık olursa olsun, muhakkak sızdıracaktır. Sonuçta bizim kavşak suyunu harap edecek. Yani bu şu demektir; İlerleyen zamanlarda şu anda günde 100 bin kişinin su içtiği o kavşak suyu belki 5 yıl, belki 10 yıl sonra kalmayacak. Ve bu su nedeniyle Bartın halkının cebine kalan para günde 25 bin TL'dir. Kısacası Bartın halkı bu parasını kaybedecek." Bartın Platformu Sözcüsü Yıldıray Erdoğan ise, 'Fatih'in gözbebeği' olarak nitelendirdiği Amasra’yı korumak için 'ÇED Olumlu' kararına karşı 1460 davacıyla dava açacaklarını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu kararı yöre insanlarımız için bir müjde olarak yaymaya çalışan ve termik santrali yöreye yararlı bir şeymiş gibi göstermek için rüşvetler dağıtan şirketten başka bu habere sevinen kimse yoktur. Bakanlıktan çıkan bu karara ve halkı kandırmaya yönelik propagandalara rağmen; Bartın Platformu olarak Amasra’ya termik santral yapılmasının önüne geçeceğimize inanıyoruz. Amasra için henüz her şey bitmemiştir. Bartın Platformu ÇED olumlu kararının iptali için hukuksal mücadeleyi ÇED olumlu kararı çıktığı gün başlatmıştır. İlk hedefimiz 1460 davacı ile dava açmaktır. Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında 'Çeşmi cihan (Dünyanın gözü)' olarak adlandırıp hayran olduğu ve bir tek top atışı yapmaya kıyamadan anahtarını çatışmasız teslim aldığı Amasra’nın tarihi değerini vurgulamak için ilk hedef olarak bu sayıyı seçtik. Fakat halkımızın dava açma konusundaki yoğun ilgisini gördükçe bu sayıyı oldukça aşacağımızı düşünüyoruz." Stantların, 8 Kasım'a kadar açık kalacağı belirtildi. Basın açıklaması ardından halka bilgilendirici broşürler dağıtıldı. |