Avanos’un Simgesine Betonarme Hançeri
Emirgan Sahil Yolu İşte Böyle Olacak!
İzmirliler'in Denizle İlişkisi...
Günde 64 Bin Ton Taş ile Denizi...
Arıtma Tesisi Denizi Siyaha Boyadı!
"Ölmek İstemiyorsan Denizleri...
"Denizli'ye Deniz Getireceğim"
Karadeniz de Alarmda!
Marmara Denizi Alarm Veriyor!
İki Marmara Denizi Kuruttuk!
"Karadeniz'i Yiyip Bitireceksin Uygar"
Karadeniz'e Kafa Karıştıran...
Zonguldak’ta Deniz Katliamı!
"Denizi Doldurmaya Devam Ediyorlar"
Kara, Denize Taştı!
Ören Sahillerine Taş ve Betonlu Müdahale!
Burhaniye Ören’de mavi bayraklı kıyıların ve uluslararası korumalı Posiedon çayırlarının üzerine taş ve beton dökümü yeniden başladı.
Ören sahillerinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bursa IV. Bölge Müdürlüğü tarafından 2011 yılında başlatılan “Burhaniye Kıyı Erozyonu Önleme Mahmuz İnşaatı” ile, denizin içine 65’er metre aralıklarla 25’er metre uzunluğunda kayalar döküldü. Evrensel Gazetesi'nden Özer Akdemir'in haberine göre, yöre halkının ve turizm işletmelerinin bilgisi dışında başlayan çalışmanın kim tarafından ve niye yapıldığı uzun süre öğrenilemedi. Bakanlıkça yapıldığı anlaşılan projenin imar planlarına ve imar mevzuatına aykırı olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Ulaştırma Bakanlığı Bursa IV. Bölge Müdürlüğünün apar topar bir imar planı teklifi hazırlatıp ve mevzuat gereği 9 kuruma görüş için gönderdi.
Uluslararası korumaya rağmen Kaymakam ve Burhaniye Belediyesinin bilgisi dışında gerçekleştirilen bu çalışmanın, yörenin denizinde bulunan ve uluslararası sözleşmelere göre korunması devlet güvencesinde olan Posidonia oceanica’ya da (deniz çayırı, deniz eriştesi) büyük zarar verileceği dile getirildi. Mahmuzların kaldırılması için yapılan başvurular ve davalar henüz sonuçlanmadan önceki gün Ulaştırma Bakanlığının, denizin etkisiyle kısmen dağılan mahmuzları onarım çalışması başlatması tepki ve şaşkınlıkla karşılandı. Yapılan çalışmaların ortada imar planı bile yokken, ÇED izni alınmadan tekrar başlatılmasına tepki gösteren Burhaniyeliler “Sivri taşlardan oluşarak, denize giren insanlarımız için tehlike yaratan, denizimizi kirleten bu taş yığınlarının kaldırılması gerekirken, bu kadar zararlı bir projede Ulaştırma Bakanlığının ısrar etmesine bir anlam veremiyoruz” diye konuştu. Ören kıyılarının doğal yapısı gereği erozyondan uzak olduğunu dile getiren yurttaşlar, erozyonu önleme iddiasıyla yapılan bu mahmuzlardan sonra, var olan kumsal alanlarının da azaldığını belirtti. Mavi bayrak taşıyan bir sahile yapılan bu müdahale sonrası denizin içinin deniz kestaneleri ve ahtapotlarla dolduğunu belirten turistik tesis işletmecileri de, “Posidonialar gittiği için zehirli yosun geldi” dedi. |