Karadeniz'e Yeni Hançer: 'Yeşil Yol'!
Karadeniz Sahillerinde Görülen...
Karadeniz Kızıl Tabakayla Kaplandı
Karadeniz Yok Oluyor!
Havalimanı için 2.5 Milyon...
Havaalanı için Pist Dolgusu Tamamlandı
Ören Sahillerine Taş ve Betonlu...
Karadeniz’e Bilirkişi İncelemesi
Ölü Kuşlar Tehlikenin Habercisi!
Karadeniz’e Kömür Tehdidi Raporu!
Arıtma Tesisi Denizi Siyaha Boyadı!
"Ölmek İstemiyorsan Denizleri...
Günde 125 Kamyon, 2 Bin Sefer...
Gökova'da Kirlilik Alarmı
"Karadeniz'i Yiyip Bitireceksin Uygar"
Karadeniz'e Kafa Karıştıran...
Karadeniz Yaylaları Birbirine Bağlanacak
Karadenizli İşadamından "Seyyar Ev"!
Karadeniz'in En Büyük AVM'si Açıldı!
Karadeniz'in Dibi Delinecek!
Karadeniz Sahil Yolu Projesi'nde...
Karadeniz'i Akdeniz'e Bağlayan...
Karadeniz de Alarmda!
Ordu Doğa ve Yaşamı Alanlarını Koruma Platformu (ODYAKP) Üyesi Ertuğrul Gazi Gönül, Perşembe bölgesinde balık çiftliği yapılabilmesi için verilen “ÇED gerekli değildir” kararını değerlendirdi.
Gönül, turizm bölgesi ilan edilen Perşembe’ye balık çiftlikleri kurulmasıyla denizin kullanılmaz hale geleceğini ve denizlerin artık alarm vermeye başladığını ifade ederek, “Havuz balıkçılığı istenilen her yerde yapılamaz. Kıyıya çok yakın ve liman özelliği taşıyan bir yere balık çiftliği yapılması kabul edilemez. Bu denizi kirleten etkenlere yenisini eklemektir. Zaten Karadeniz’de 150 metre derinlikten sonra oksijen yok; metan gazı ve sülfürik asit var. Karadeniz’i göl olarak değerlendirdiğimizde bu kirlenmeye karşı kendini yenileyebilme olanağı yok denecek kadar azdır. Bir de buna kültür balıkçılığı eklenirse durum daha da kötüleşecektir” dedi.
Evrensel'in haberine göre, Gönül, balıkçılık konusunda yapılan toplantıların sonuçlarının raporlaştırılıp uzmanlara ulaştırılmamasını eleştirerek, “2011 yılında Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde balıkçılığın sorunları akademisyen ve balıkçılarla tartışıldı. Onun da raporu ulaştırılmadı. Yani, yapılan çalışmalar, tartışmalar, öneriler hiçbir işe yaramadı. Bu kapsamlı çalışmalar neden muhataplarına ulaştırılmıyor? Zaten bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar o kadar az ki” dedi. Neler yapılmalı? Ertuğrul Gazi Gönül’ün deniz kirliliğinin ve balıkçılığın olumsuz yönde etkilenmesini engellemek için getirdiği öneriler şöyle: * Konuyla ilgili bilimsel çalışmalar çoğalmalı. * Yeni yasalar, ekosistemin kendini yenileyebilmesine yönelik olmalı. Tepeden inme değil, muhataplarıyla yasalar yapılmalı. * Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı kurulmalı. Bu bakanlıkta veterinerler değil, su ürünleri mühendisleri, teknisyenleri çalışmalı. * Avrupa’da olduğu gibi, denizlerimizde koruma alanları yüzde 2’den yüzde 30’lara çıkarılmalı. * Kıyıları doldurmaktan vazgeçilmeli. * Denizlerimizdeki balık stokları belirlenmeli ve kota sistemine geçilmeli. Kota sistemi her balık için ayrı olmalı, gerekiyorsa bazı türler için belli dönemlerde av yasağı uygulanmalı. |