Havalimanı için 2.5 Milyon...
Ören Sahillerine Taş ve Betonlu...
Arıtma Tesisi Denizi Siyaha Boyadı!
Günde 125 Kamyon, 2 Bin Sefer...
Gökova'da Kirlilik Alarmı
Marmara Denizi'nin Temizlendiği Yalan
İki Marmara Denizi Kuruttuk!
Marmaray'a "Kardeş" Geliyor!
"Kanal Projesi Marmara’yı...
Marmara Kayıplarına Ağlıyor
Marmaray ile ilgili Korkutan İddia!
'Marmaray'ı Biz Başlattık' Kavgası
'Marmara'daki Stres Boşalmadı!'
Marmara Denizi'nde Katliam!
Marmara Denizi Alarm Veriyor!
Marmara Denizi'nde yapılan araştırmayla ilgili bilgi veren Hidrobiyolog Artüz, denizde oksijen kalmadığı için en zengin bölgede bile 35 canlı türüne rastladıklarını belirtti.
Marmara Denizi’nin Değişen Oşinagrif Şartlarının İzlenmesi Projesi (MAREM) 2013 yaz ayağı çalışması Marmara Denizi genelinde 200’e yakın istasyonda yapıldı.
Proje lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, "Marmara Denizi'ni elbirliğiyle, evsel atıklarımızla, en kötü deniz haline getirdik, bundan gurur duymalıyız" dedi. Bianet'ten Yakup Önal'ın haberine göre, 1954 yılından bu yana çeşitli kurumlar tarafından, 2006'dan itibaren de Sevinç-Erdal İnönü Vakfı bünyesinde yürütülen projenin lideri Hidrobiyolog Levent Artüz çalışmanın detaylarını paylaştı: İyileşme değil kötüleşme var "Marmara Denizi genelinde ölçülen parametreler bağlamında, önceki ölçümlere göre olumlu yönde bir gelişmeye rastlanmamış, hatta birçok bölgede bulanıklık değerleri, suda çözünmüş oksijen değerleri gibi, durumu belirlemede önem taşıyan parametrelerde önceki senelere kıyasla daha da olumsuz durumla karşılaşılmış ve söz konusu olumsuz alanların daha da büyüdüğü açıkça gözlenmiştir. Atıklar arıtılmadan denize veriliyor “Marmara Denizi’ne olan girdiler ortadan kalkmadıkça düzelme ihtimali yok. Çok ciddi miktarlarda evsel atık girdisi olduğunu biliyoruz. Marmara Denizi’nin etrafındaki yerleşim merkezlerinin atıklarının yüzde 90’ının üzerindeki miktarı hiç arıtılmadan denize veriliyor. Marmara Denizi kesintisiz bir atık yükü ile karşı karşıya. Oksijensiz kalmış "Marmara Denizi genelinde artık bilimsel çalışmalara kalmayacak şekilde beş duyumuzla açık bir şekilde algılayabileceğimiz bir kirlenme yükü, kirlenme artışı her zaman karşımızda. Marmara Denizi’nin büyük bir bölümü oksijensiz kalmış. Canlıların yaşayıp, büyüyüp, üreyebileceği oksijen miktarına sahip değil. Çok ciddi bir şekilde tür çeşitliliği erezyonuna uğramış vaziyette. Sadece 35 canlı türü kalmış "Algarna ile yaptığımız biyolojik örneklemede, normal denizde, zengin bir deniz değil, en azından bir algarna örneklemesinde 250-300 tane tür çıkması gerekir. Marmara Denizi’nin en zengin bölgesinde 30-35 türü geçmiyor. İstanbul'da sadece deniz kestanesi var "İstanbul’a yakın bölgelerde ise tek tür olarak deniz kestanesinden başka türe rastlamadık. Çektiğimiz algarnadan 6 ton deniz kestanesi çıktı. Marmara Denizi’ni elbirliğiyle, evsel atıklarımızla, en kötü deniz haline getirdik, bundan gurur duymalıyız.” Son 3 yıldır Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu Fay Hattı boyunca uzanan deniz dibi termal kaynaklarından gerçekleştirilen çökel örnekleme çalışmalarını da gerçekleştirdiklerini ifade eden Artüz “Söz konusu ölçüm ve sonuçlar ile ilgili detaylı bilgiler, 2014 senesi ilk çeyreği içersinde kitap halinde yayınlanacak" dedi. |