Peribacaları Yok Ediliyor
Bu Köprüyü Sallamanın Cezası 88 Lira
İnşaatlarda Standart Dışı...
İstanbul'u Betona Gömdüler!
Bu Kez de Tarihi Avluyu Betona Gömdüler!
Kültür Öncelikli Kalkınmada...
Tarihi Kalıntılar Betonlaşmayacak
700 Yıllık Tarihe Yurt Hançeri!
İstanbul Betonlaştıkça İçme...
Avanos'ta Betonlaşmaya Dava
'Kissebükü Koyu Betonlaşmasın' Eylemi!
Beton Kalıp Altında Kalarak...
Betontepeye Dönüştü!
Çivi Çakmadılar, Beton Döktüler!
Boğaz’a Beton Planına Danıştay’dan Ret!
"Sakin Şehir" Betonlaşmaya...
Polonezköy'ün Betonlaşmasına...
Orası da Betonlaşıyor!
‘Bungalov’ Dedi Beton Çıktı!
Parklarının Betonlaştırılmasına...
Betona Yenik Düşen Bodrum'a...
Polonezköy 'Betonkent' mi Oluyor?
Kadıköylüler Beton İstemiyor
Ören Sahillerine Taş ve Betonlu...
Ahşap Binalara Beton Restorasyon!
Avanos’un Simgesine Betonarme Hançeri
Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan 116 yıllık tarihi taş köprünün yanı başında inşaat izni verilmesi tepkilere neden oldu. Bölgedeki sivil toplum örgütleri bina için yargı yoluna gideceklerini açıklarken, Avanos Belediyesi kaba inşaatı tamamlanma aşamasında olan yapı için "her şey yasal" diyor.
Sol Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, Nevşehir’in Avanos ilçesindeki tarihi taş köprü, ilçenin simgelerinden biri. Avanos’u ziyaret eden hemen herkesin üzerinden geçtiği ve hatıra fotoğrafı çektirdiği tarihi köprü 116 yıldır yöre halkına hizmet veriyor. Ancak çevresi pek çok kez onarım ve tadilat gören taş köprü bugünlerde çirkin beton yapılarla boğulmak üzere. Tarihi köprünün hemen yanı başında inşasına başlanan bina, Avanos’un siluetini de tehdit ediyor.
STK’lar 'hukuksuz', Belediye 'imar planı içerisinde' diyor Özel bir şirket tarafından yapımı sürdürülen binanın, kıyı kanunu ve imar kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle Avanos Belediyesi’ne başvuran yöredeki sivil toplum örgütleri, inşaatın durdurulmasını ve ardından da yıkılmasını talep ettiler. Ancak Avanos Belediyesi, iki katlı işyeri olduğu belirtilen bina inşaatının Uygulama İmar Planı içerisinde olduğu yanıtını vermesi üzerine konuyu Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na taşıyan sivil toplum örgütleri, Kurul’un yapı hakkında inceleme yapmasını bekliyor. ‘Silüetin değişmesi kente yabancılaşma duygusunu arttırıyor' Kapadokya Tarih Kültür Araştırma ve Koruma Derneği (KATED) Başkanı Mükremin Tokmak, kot farkı gözetmeksizin inşa edildiğini öne sürdüğü yapının durdurulması gerektiğini vurgulayarak, “Avanos Tarihi Kentler Birliği üyesi bir ilçe olarak Türkiye’de saygın bir yere gelmek isterken, kentin siluetinde meydana gelen bu büyük ve hızlı değişiklikler kente ve yaşam alanlarına yabancılaşma duygusunu da artırıyor” diye konuştu. Mimarlar Odası dava açmaya hazırlanıyor Yöredeki sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptıkları başvuru üzerine TMMOB Mimarlar Odası’nın konuyla ilgili dava açmaya hazırlandığının da altını çizen Tokmak, “Nereden bakılırsa bakılsın Avanos hem geçmişimiz, hem de geleceğimizdir. Ona sahip çıkmalıyız. Belediye başkanına oy versin vermesin, her türlü görüşten Avanoslu bu çirkin yapının kente zarar verdiği konusunda hemfikir” dedi. |