Dereden Ölü Balık Akıyor
Prof. Dr. Ahmet Ercan: “Olası...
Kanal İstanbul'da Yeni Gelişme
Kanal İstanbul'un Güzergahı Kesinleşti
Erdoğan: Kanal İstanbul İhale Aşamasında
“Eğer Samimiyseniz Kanal İstanbul’u...
Kanal İstanbul’un Genişliği...
Erdoğan, Kanal İstanbul için Tarih Verdi
Kanal İstanbul için 5 Güzergah
Kanal İstanbul'dan Önce Başladı...
"Kanal İstanbul"da İmzalar Atıldı
"Kanal İstanbul Müteahhitlik...
Kanal İstanbul’u ‘BES’leyecekler
Kanal İstanbul'a Kardeş Geliyor
Kanal İstanbul’a Panama Modeli
Bakan Arslan'dan 'Kanal İstanbul'...
Kanal İstanbul, Marmaray gibi...
"Kanal İstanbul'a Bu Yıl İçinde...
Kanal İstanbul Hafriyatıyla...
Kanal İstanbul'da Sona Gelindi!
'Kanal İstanbul’a Destek Veririz'
Kanal İstanbul'a Villa Tipi...
Kanal İstanbul, Kentin Temel Sorunlarına Çözüm Üretmiyor!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında Başbakanlığı döneminde kamuoyuna açıkladığı ‘Kanal İstanbul’ için beş ayrı güzergah üzerinde yapılan çalışmalar önceki gün netleşti ve 3’üncü havalimanına yakın olan güzergah tercih edildi.
Hürriyet'in haberine göre, proje Küçükçekmece’den başlayacak, Avcılar, Arnavutköy ve Başakşehir’den geçecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 45 kilometrelik kanalın ÇED başvurusunu kabul ederken, projenin 22 Aralık’ta halkın görüşüne sunulacağı belirtildi. Proje kapsamında kıyı yapıları, yat ve konteyner limanları, lojistik merkezleri, deniz dolgusu, dip taraması, beton santralleri bulunuyor. Ancak güzergahın belirlenmesi sonrası sivil toplum örgütleri projenin İstanbul’a ihaneti artıracağını, kentin çevre, trafik, altyapı, afet gibi köklü sorunlarından hiçbirine çözüm getirmediği gibi sorunları daha da büyüteceğini savunuyor.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Kanal İstanbul’un teknik raporlarına ulaşamadıklarını, bilgi edinme hakkı çerçevesinde bakanlığa başvurduklarını söyledi. Kanal İstanbul’un Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olması nedeniyle etki alanının da fazla olacağını vurgulayan Bozoğlu, “Biz bu tür projelere karşı çıkmıyoruz. İnceleyip görüşümüzü ona göre söylemek istiyoruz. Ancak kentlerin sorunlarına çözüm üreten projelere ihtiyaç var. İstanbul’un hava kirliliği, içmesuyu, trafik, göç, altyapı gibi temel sorunları var. Kanal İstanbul’un, bunlardan hiçbirine çözüm üretecek bir proje olduğunu düşünmüyoruz. Teknik ve bilimsel raporların halka açılması lazım. Biz de teknik projeyi gördükten sonra görüşlerimizi rapor haline getireceğiz. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız ile kamuoyuna bu raporumuzu sunacağız. Tüm İstanbul halkını, ÇED toplantısına katılarak, görüşlerini sunmaya çağırıyorum” dedi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, 3. Havalimanı, 3. Köprü ve Kanal İstanbul projeleriyle İstanbul’un iki yakasının da yapılaşmaya açıldığını, Çanakkale’ye köprü de katıldığında Trakya’nın bitme noktasına geldiğini söyledi. İTÜ Jeofizik Mühendisliği BÖlümü Öğretim Üyesi Övgün Ahmet Ercan ise Kanal İstanbul’la deniz canlıları ve kuşları için yumurtlama, büyüme, gelişme alanı olan Küçükçekmece denizkulağının yok olacağını söyledi. |